img

Mēness aptieka pēta; vai viegli būt vīrietim? Vitamīni un minerālvielas vīrieša ikdienai

 

 

Latvijā ir daudzi tūkstoši mīlošu tēvu un vīru, nu vienkārši fantastiski veči, teicis Pēteris Kļava. Tā ir, tomēr vīrieši joprojām pārāk maz laika velta savai veselībai un labsajūtai. Taču šī tendence pakāpeniski mainās, un aizvien vairāk vīriešu sāk piekopt veselīgāku dzīvesveidu – aktīvāk nodarbojas ar sportu un veido sabalansētu ēdienkarti, uzturā iekļaujot daudz vairāk veselīgus produktus, to skaitā dārzeņus. Bet jāatceras, ka ar uzturu, īpaši lielas fiziskas slodzes gadījumā, organisms nevar uzņemt visus tam ikdienā nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Tāpēc ieteicams papildināt uzturu ar speciāliem, vīrieša organisma vajadzībām pielāgotiem uztura bagātinātājiem.

Kas vajadzīgs vīrietim?

Uģis Kreitenbergs- sertificēts sporta ārsts: vīriešiem un sievietēm ir līdzīgi anatomiskie un fizioloģiskie procesi, bet tajā pašā laikā katram ir savas īpašās organisma prasības. Vīrieša uzdevums- nodrošināt veselīgus pēcnācējus, un tam ir nepieciešami veselīgi spermatozoīdi. Potencei ir nepieciešams cinks, jo tas iesaistīts galvenā vīriešu hormona - testosterona - ražošanā. Cinka deficīts ir viens no iemesliem, kāpēc samazinās libido un ejakulāta apjoms. Lai uzlabotu spermas un erekcijas kvalitāti, ir nepieciešams L-karnitīns, selēns un E vitamīns. Ne vienmēr ir iespējams tos nodrošināt to ikdienas uzturu.

Sieviešu ķermeni aizsargā estrogēni. Tie ir dabiski holesterīna līmeņa regulatori, bet vīriešu organismā šie hormoni tiek ražoti nelielos daudzumos. Tāpēc sirds un asinsvadu sistēmas slimības ir viens no agrīnas nāves cēloņiem un jo īpaši bieži vīriešu vidū.

Vīriešiem bieži ir augstāks fiziskais un emocionālais stress. Šajā gadījumā vitamīni un minerālvielas palīdz stiprināt organismu un kompensēt enerģijas trūkumu. Vēl viena vīriešu problēma novecojot ir matu izkrišana.

Tās ir tikai dažas galvenās problēmas, par kurām piemin dakteris U. Kreitenbergs, un kurām vīrietim jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Lai spēcinātu organismu un iegūtu noturīgu ikdienas enerģiju, ar vitamīniem un minerālvielām svarīgi atcerēties,  ka galvenais vitamīnu avots ir sabalansēts uzturs. Svarīgi  ņemt vērā arī vīrieša vecumu, jo  organisma vajadzības pēc dažādiem elementiem ir atšķirīgas.  

Lai vīriešu organisms funkcionētu, svarīgi ir visi vitamīni un minerālvielas.  Katram no tiem ir atšķirīga nozīme vielmaiņas procesos. Ir jāatzīmē vairāki vitamīni, kuri regulāri nepieciešami vīrieša organismam: B grupas vitamīni, D, C un E vitamīni, biotīns.

B grupas vitamīni - B2, B6, B12 – piedalās olbaltumvielu maiņā, uzlabo imūnsistēmas un nervu sistēmas darbību, palīdz samazināt nogurumu un nespēku un nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu.

Zemi D vitamīna rādītāji organismā tiek cieši saistīti ar Pazeminātu testosterona līmeni asinīs.

C vitamīns palīdz samazināt nogurumu un nespēku, tam ir būtiska loma līdzsvarotās stresa reakcijās, palīdz normalizēt asinsspiedienu hipertensijas pacientiem. Smēķētājiem novēro samazinātu C vitamīna līmeni.

E vitamīns nepieciešams dzimumhormonu izstrādei. Ilgstoši zems  līmenis organismā palielina sirds un asinsvadu slimību risku.

Biotīns nepieciešams  vīriešu skaistumam. Tas veicina ādas veselību un palīdz regulēt zema blīvuma holesterīna līmeni.

Tā kā panākt organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu tikai ar veselīgu un sabalansētu pārtiku ir ļoti grūti, var lietot speciāli vīrieša organisma vajadzībām izstrādātos  multivitamīnu kompleksus, kuri papildinās organismā trūkstošās uzturvielas. Vīriešiem domāto multivitamīnu sastāvā ir jābūt vismaz  80% - 100% no organismam nepieciešamās vitamīnu un minerālvielu diennakts devas.

Wellman® sastāvā vitamīni un minerālvielas, koenzīms Q10, žeņšeņs un aminoskābes, kas speciāli pielāgoti vīrieša organisma īpašajām vajadzībām, nodrošinot ar vairāk nekā 100% no ieteicamās diennakts devas. Ideāli piemērots aktīva dzīvesveida piekritējiem, lieto arī profesionāli sportisti, lai saglabātu optimālu uzturvielu daudzumu fizisku treniņu laikā.

  • Aktīvam dzīvesveidam. Tiamīns, varš un dzelzs palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. Koenzīmam Q10 ir būtiska loma organisma enerģijas ieguves procesos. Žeņšeņs palīdz uzturēt fiziskās un garīgās darba spējas pie noguruma, veicina modrību.
  • Sporta nodarbībām. Vitamīni B2, C un E, varš, selēns un cinks veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu.
  • Imūnai sistēmai. C, D, B6, A un B12 vitamīni, folskābe un varš veicina normālu imūnsistēmas darbību.
  • Reproduktīvai veselībai. Cinks veicina normālu auglību un reprodukciju, palīdz uzturēt normālu testosteronu līmeni asinīs. Selēns veicina normālu spermatoģenēzi.
  • Ādas veselībai. Biotīns palīdz uzturēt matu, gļotādas un ādas veselību.

Lietošana: pieaugušajiem 1 tablete dienā galvenās ēdienreizes laikā, uzdzerot glāzi ūdens.

Ilgstošai lietošanai.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.