img

Ko ēst garākā braucienā ar auto? Uztura speciālistes Lolitas Neimanes ieteikumi

Avots: https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/celosana/03.01.2025-ko-est-garaka-brauciena-ar-auto-uztura-specialistes-lolitas-neimanes-ieteikumi.a582239/

Lai gan degvielas uzpildes staciju un ceļa malās esošo veikalu piedāvājums mūsdienās ir ļoti plašs, dodoties garākā ceļā ar automašīnu, tomēr ir vērts iepriekš izplānot un paņemt līdzi savu pārtiku. Tas ļaus gan samazināt izdevumus, gan izdarīt veselīgākas izvēles, Latvijas Radio 2 raidījumā "Garāžas sarunas" ieteica uztura speciāliste Lolita Neimane.

Daudzi cilvēki tā vietā, lai uz citām valstīm dotos ar lidmašīnu, izvēlas īsākos vai garākos ceļojumos doties ar automašīnu. Nereti tas prasa krietni vairāk laika, tāpēc aktuāls jautājums vienmēr ir par to, ko un kad lai ēd? 

Neimane uzsvēra, ka, pirmkārt, par ēdienu piedāvājumu gan degvielas uzpildes stacijās, gan nelielos veikaliņos vai kafejnīcās ceļu malās mūsdienās vairs nevar sūdzēties. Pat degvielas uzpildes stacijās var nopirkt gan burkānus, gan salātus. 

"Tirgotāji par mums ir parūpējušies. Ēdienu mēs varam dabūt ļoti plaši, līdz ar to es gribētu teikt, ka izvēles varianti ir dažādi," pauda Neimane.

Vienlaikus speciāliste tomēr ieteica apsvērt iespēju maltītes vai uzkodas saplānot jau pirms došanās ceļā un paņemt līdzi no mājām. Tas varētu sanākt lētāk un bieži vien, iespējams, arī veselīgāk. 

"Mūsdienās ir izgudrotas tik daudzas mazas, patīkamas lietiņas. Tādas kā smuki termosiņi, kā pārtikas kastes, kā piknika grozi. Manuprāt, ja ceļojumā dodas liela ģimene, kurai varbūt ir arī doma nedaudz tomēr ietaupīt un atstāt naudu vairāk izpriecām, kas būs ceļojuma galā, nevis metodiski katrā degvielas uzpildes stacijā atstāt 40 eiro, piemēram, tās lieti noder," ieteica Neimane. 

Viņasprāt, tas var būt arī ģimeni vienojošs elements – pirms ceļojuma kopīgi plānot to, ko likt kopīgajā piknika jeb pārtikas grozā. 

"Tajā var ielikt daudz un labas lietas, ko var sapirkt tīkamā veidā sev tuvākajā, iemīļotākajā veikalā, tirgū vai vēl kaut kur. Turklāt ir taču arī aukstuma kastes, ja mēs akurāt izdomājam, ka mums ir svētku rasols jāņem līdz, nevis vienkārši burkāni," pauda Neimane.

Uztura speciāliste norādīja, ka, domājot par veselīgu un sabalansētu uzturu, svarīgi ir pieņemt apzinātus lēmumus un plānot savas maltītes laikus. 

"Nevis ieejam uzpildes stacijā un kaut ko ātri apēdam, stāvus kājās pie maza galdiņa, bet tiešām pārdomājam, ko liksim tajā mūsu grozā.

Tad mēs saliekam to labāko, un ceļojuma laikā mēs ēdienu varam patiešām arī izbaudīt. Esmu gana daudz ar mašīnu braukusi, un mums tiešām tā vienmēr ir bijis, ka mēs ļoti piedomājam, ko mēs ņemam līdzi," stāstīja Neimane. 

Skaidrs, ka mērojot tālus ceļus, var uznākt nogurums, it sevišķi šoferiem. Neimane uzsvēra, ka tāpēc nedrīkst aizmirst regulāri padzerties ūdeni, bet mundrumu, protams, var nodrošināt arī ar kafiju.

"Ja runājam par dzērieniem, tad noteikti ne par enerģijas dzērieniem. Enerģijas dzēriens var būt, ja nu tiešām šoferim pie stūres… Bet, ja viņam ļoti nāk miegs, labāk apstāties un nedaudz pagulēt, nevis mākslīgi stimulēt sevi ar enerģijas dzērienu. Bet kafija – noteikti, jā," ieteica Neimane. 

Savukārt no ēdieniem uztura speciāliste līdzi ieteica paņemt, gluži tāpat kā senos laikos, – rupjmaizi. Tā dos enerģiju un ir viegli pārvadājama. Tāpat vēl viens fantastisks produkts, kas nebaidās arī nedaudz siltākas temperatūras, ir kārtīgi nogatavināts cietais siers, piemēram, parmezāns.

"Parmezāns var glabāties un gatavināties 18 mēnešus, un jo tas ilgāk glabājas, jo ir dārgāks. Līdz ar to, manuprāt, arī ceļojumā ļoti labi šādas lietas var paņemt līdzi," ieteica Neimane. 

Klāt var uzgrauzt kādus svaigus dārzeņus – burkānus, redīsus, mazos gurķīšus vai ķirštomātiņus. Protams, ceļojumā līdzi iespējams paņemt arī iepriekš mājās pagatavotu gaļu, taču tai gan tad būs vajadzīga aukstumsoma. 

"Noteikti labs enerģijas avots ir arī rieksti un sēklas, kas arī tajā pašā Vidusjūras diētā, piemēram, ieņem cienījamu vietu," ieteica Neimane.

Neimane uzsvēra, ka, protams, nav tā, ka ceļojot ar automašīnu, nepieciešams pilnībā izvairīties no degvielas uzpildes staciju ēdienu piedāvājuma, taču tomēr būtu jāievēro zināms balanss un mērenība. Iepriekš saplānots un līdzi paņemts pārtikas grozs var palīdzēt nonākt pie veselīgākām izvēlēm.