img

Aptaujā Latvijas iedzīvotāji atzīst - nepietiek laika aktivitātēm ārpus darba

"Aptaujā 14% respondentu atzīst, ka viņiem nepietiek laika aktivitātēm ārpus darba, vēl 28% norādījuši, ka drīzāk nepiekrīt apgalvojumam: "Man pietiek laika aktivitātēm ārpus darba", un šāda situācija noteikti attiecas arī uz veselības kvalitāti. Darba un privātās dzīves balanss ir ļoti svarīgs, jo, ja tas ir samērīgs, iegūst gan cilvēks, gan darbavieta. Mans darbs aptiekā prasa ne tikai zināšanas un psiholoģisko sagatavotību, bet arī labu fizisko formu. Cik vien ir iespējas, mudinu ne tikai citus rūpēties par fizisko izturību, veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, bet arī pati dejoju tautas deju kolektīvā "Madara". Organizēju savu laiku tā, lai pēc darba nedēļā 2-3 reizes piedalītos mēģinājumos, ar kolektīvu arī aktīvi koncertēju, kā arī piedalījos aizvadītajos Dziesmu un deju svētkos. Dejā ir tik liels prieks un enerģija! Dejojot aizmirstu par visām problēmām. Taču tas ir arī nopietns darbs un atbildība, jo koncertu ir daudz. Mēģinājumi dažkārt beidzas vēlu, tie notiek ne tikai darbdienās, bet arī brīvdienās. Nereti kolēģes brīnās, kā man tam atliek laika un spēka, bet tas ir mans enerģijas avots. Fiziski esmu piekususi, taču emocionāli - uzlādējusies, jo enerģija vairo enerģiju," savā pieredzē dalās "Mēness aptiekasfarmaceite Ieva Virza.


"Līdzsvars darba un privātās dzīves aktivitātēs veicina ne tikai mūsu fizisko, bet arī psihisko veselību. Pastāvīga spriedze darbā bez pietiekama laika atpūtai un aktivitātēm ārpus darba var izraisīt pārmērīgu stresu un tā rezultātā fiziska un emocionāla izsīkuma stāvokli - izdegšanu. Neraugoties uz saspringtu darba grafiku, spēja pārslēgties un domāt par personīgajām interesēm, kā arī ļauties vaļaspriekiem, palīdz stresu mazināt. Savukārt laiks, ko veltām ģimenei, draugiem un sev, uzlabo savstarpējo attiecību kvalitāti, stiprinot mūsu sociālos sakarus, kas ir ļoti svarīgi mūsu psihiskās veselības uzturēšanai," norāda klīniskā un veselības psiholoģe Veselības centru apvienībā Jekaterina Vintere.
31% respondentu norādījis, ka drīzāk piekrīt apgalvojumam: "Man pietiek laika aktivitātēm ārpus darba" - vecumā no 18-49 gadiem tādu vidēji ir 33-36%, vecākās grupās nedaudz mazāk. Visvairāk pozitīvu atbilžu uz šo jautājumu snieguši Rīgas (35%), Pierīgas (32%), Latgales (32%) iedzīvotāji.


Apgalvojumam "Man pietiek laika aktivitātēm ārpus darba" drīzāk nepiekrīt 28% aptaujāto un visvairāk vecuma grupā no 50-59 gadiem - 34%, iedzīvotāji no 40-49 gadiem šādi atbildējuši 32%, pārējās vecuma grupās mazāk. To, kuri drīzāk nepiekrīt, ka laika aktivitātēm ārpus darba būtu pietiekami, visvairāk 32% dzīvo Kurzemē un 31% Zemgalē, Latgalē un Vidzemē tikai 23% ir šādi atbildējuši.Pilnībā nepiekrīt 14% no aptaujas dalībniekiem, ka laika aktivitātēm ārpus darba būtu pietiekami, un šeit visvairāk šādas atbilžu autori ir gados jaunākie no 18-29 gadiem - 19%, kā arī iedzīvotāji no Latgales - 17%, Vidzemes - 15%, Kurzemes - 15%.
9% bijis grūti pateikt, vai viņiem pietiek laika aktivitātēm ārpus darba, vēl 9% atbildējuši, ka nestrādā.


Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauja "Mēness aptieka" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" 2023.gada oktobrī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti aptaujā uz sešiem jautājumiem snieguši atbildes, izvēloties vairākus to variantus.
Aptieku uzņēmumam "Mēness aptieka" ir gan nelielas aptiekas reģionos, gan klientu iecienītas aptiekas tirdzniecības centros, poliklīnikās. Uzņēmumam ir aptiekas ar doktorātu līdzās, diennakts aptiekas un aptiekas ar zāļu izgatavošanas funkciju. "Mēness aptiekas" zīmols ir arī vienai no vecākajām Rīgas aptiekām - "Vecpilsētas aptiekai", kas savas funkcijas pilda jau vairāk nekā 200 gadus, kā arī visiem zināmajām diennakts aptiekām Rīgā - "Kamēlijas aptiekai" un "Jaunajai Torņakalna aptiekai". "Mēness aptieka" radījusi iespēju arī attālinātām farmaceita konsultācijām un piegādā aptiekas produktus (nepieciešamības gadījumos arī recepšu medikamentus) uz mājām.


"Mēness aptieka" ir farmācijas nozarē mīlētākais un kvalitatīvākais zīmols Latvijā. Iedzīvotāju aptaujā, izmantojot īpašu starptautiski atzītu metodoloģiju, 2023.gadā Latvijas mīlētāko zīmolu TOP, "Mēness aptieka" 11. reizi pētījuma laikā ieguvusi pirmo vietu farmācijas nozarē.
"Mēness aptieka" ir klientam draudzīgs uzņēmums un ir saņēmusi starptautisku apliecinājumu klientu drauga statusam - Customers' Friend - Superior Excellence"/ "Customers' Friend - Because it's you we care about", ko piešķir sertifikācijas uzņēmums ICERTIAS.


"Mēness aptieka" ir ilgtspējīgākais zīmols farmācijas nozarē Latvijā. Par to liecina jaunākie 2022.gada Eiropas Ilgtspējīgu zīmolu indeksa (Sustainable Brand Index) rezultāti. "Mēness aptiekai" kā visā Latvijā pieejamam aptiekas zīmolam ilgtspēja iedzīvotāju vērtējumā ir būtisks rādītājs.


"Mēness aptieka" 2022. un 2023.gadā ir saņēmusi starptautiskās programmas Best Places To Work ("Labākās darbavietas") sertifikātu, ko piešķir par darbinieku labsajūtas rādītājiem uzņēmumā.


www.menessaptieka.lv; www.veselibaskarte.lv