img

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/557395-viss-sievietes-veselibai

Latvijas Jūras medicīnas centra paspārnē atvērta “Sievietes veselības klīnika”, kas vienuviet piedāvā visplašāko pakalpojumu klāstu sievietes veselībai. Vairāk stāsta klīnikas vadītājs Dr. Antons Babuškins – sertificēts ginekologs, sertificēts dzemdību speciālists ar specializāciju operatīvajā ginekoloģijā, sertificēts ultrasonogrāfijas speciālists ginekoloģijā un dzemdniecībā un sertificēts kolposkopijas speciālists.

 

Vai jums, praktizējošam ārstam, ir kāds lasītājām pastāstāms novērojums par Latvijas sieviešu veselību?

Man ir specifiska profesijas ievirze – vairāk nodarbojos ar operatīvo ginekoloģiju, tāpēc lielākoties strādāju ar sievietēm, kurām nepieciešamas operācijas. Situāciju kopumā man būtu sarežģīti novērtēt. Tomēr pēdējos gados esmu pamanījis – un domāju, ka to apstiprinās arī mani kolēģi –, ka nopietnas veselības problēmas ir arvien jaunākām sievietēm. Pat tik nopietnas, ka jāveic operatīvā ārstēšana, vai arī slimība jau ir diezgan tālu progresējusi, tāpēc nākotnē varētu ietekmēt pacientes auglību. Agrāk tomēr sievietes nesaskārās ar nopietnām saslimšanām jau jaunībā.

Otra svarīga lieta ir saistīta ar mūsu centra ārstu profesionālo izaugsmi. Regulāri papildinām zināšanas starptautiskos kongresos un iegūstam praktiskas iemaņas, tāpēc arvien vairāk risinām iegurņa pamatnes problēmas, veicam noslīdējumu korekcijas operācijas, līdz ar to mums ir arī vairāk pacientu. Agrāk par to nebija pieņemts runāt, jo tas ir diezgan intīmi – ne katra sieviete var atzīt, ka viņai ir dzemdes noslīdējums vai urīna nesaturēšana. Citviet pasaulē šo problēmu sauc pat par kluso epidēmiju, jo tā vairāk vai mazāk skar diezgan daudzas, arī jaunas sievietes. Par laimi, mūsdienās sievietes ir izglītotākas, arī ārsti vairāk runā par šīm problēmām – situācija tiek risināta, nevis ar to sadzīvots.

Teicāt, ka pacientes, kam ir nopietnas saslimšanas, kļūst arvien jaunākas. Kādi ir šo slimību iemesli?

Pārsvarā tās ir multifaktoriālas. Slimības pamatā var būt iedzimta patoloģija, bet iemesls, kāpēc tā sāk progresēt, saistīts ar apkārtējo vidi un dzīvesstilu vai ar sievietes ēdienkarti. Veselīgs uzturs un ekoloģiski produkti organismu ietekmē labvēlīgi, savukārt smēķēšana un piesārņots pilsētas gaiss – nelabvēlīgi. Diemžēl izsvērt, kurš faktors ir saslimšanas palaidējmehānisms, nav iespējams. Piemēram, diezgan izplatīta problēma – mioma – katrai sievietei attīstās dažādi. Kamēr vienai sievietei tā ir un neaug, citai aug diezgan strauji. Vēl kādai ir nevis viena, bet vairākas miomas… To ietekmē gan organisma iekšējie, gan ārējie faktori.

Kam jāpievērš uzmanība, lai sievietes intīmā veselība pēc iespējas ilgāk būtu ideālā vai ļoti labā stāvoklī?

Jebkura cilvēka vispārējo veselību ietekmē dzīvesveids. Svarīgi ir nodrošināt vecumam atbilstošu fizisko slodzi un uzturēt normālu svaru. Ja sieviete smēķē un nav vakcinējusies pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), pastāv diezgan liels risks izprovocēt dzemdes kakla vēzi. Jo jaunāka sieviete, jo CPV vakcīna ir efektīvāka – tā ir valsts apmaksāta meitenēm no 12 līdz 18 gadu vecumam –, taču pat tad, ja sieviete ir uzsākusi dzimumdzīvi, šī vakcīna joprojām dod labu efektu. Ja 25–30 gadu vecumā ir bijusi ķirurģiska ārstēšana, kas saistīta ar dzemdes kakla priekšvēža izmaiņām, pēc ārstēšanās tiek rekomendēta vakcinācija, jo tā var pasargāt no turpmākās infekcijas, no izmaiņām nākotnē. Pašreiz valsts apmaksātus nosūtījumus uz dzemdes kakla vēža skrīningu ārsti redz elektroniski savās sistēmās, un sievietei vairs nav nepieciešama izdrukāta papīra vēstule, lai veiktu šīs analīzes. Tas diezgan būtiski atvieglo procesu, jo to var izdarīt jebkurā iestādē, arī “Sievietes veselības klīnikā”.

Ikdienā vajadzētu pievērst uzmanību arī savai intīmajai veselībai – maksts mikroflorai. Lietot līdzekļus, kas uzlabo un uztur pareizo maksts mikrofloru, jo tas mazina infekciju risku. Ja sieviete neplāno grūtniecību, noteikti jādomā par kontracepciju. Savukārt pēc dzemdībām jāatjauno starpenes veselība. Iesaku aiziet pie fizioterapeita, kas specializējas iegurņa pamatnes muskulatūras jautājumos, lai iemācītos pareizi trenēt starpenes muskulatūru. Bez speciālista iesaistes sievietei ir neiespējami pašai to apgūt un objektīvi izvērtēt slodzi, zūd vingrojumu efektivitāte. Izmantojot aparatūru, fizioterapeits izvērtēs, cik spēcīgi darbojas muskulatūra konkrētas fiziskas slodzes un konkrēta fiziska vingrinājuma laikā. Pietiek ar divām trim vizītēm un turpmāku kontroli reizi četros piecos mēnešos, kamēr starpenes muskulatūra un starpene pēc dzemdībām atgūst savu stiprumu un elastību.

Šķiet, visas sievietes zina, ka ginekologs būtu jāapmeklē reizi gadā. Vai šis pieņēmums joprojām ir spēkā, un vai ar to pietiek?

Jā, gads ir diezgan labs laika nogrieznis, kad sievietei vajadzētu atrādīties ginekologam, jo pat tad, ja nav sūdzību, var veidoties dažādas patoloģijas, piemēram, olnīcu cistas vai miomas. Tāpēc vismaz reizi gadā būtu jāveic sonogrāfija. Ja ir konstatēta patoloģija, pie ārsta jāiet biežāk. Tomēr daudzas no šīm izmaiņām ir labdabīgas, un sievietes ar tām var sadzīvot, tās tikai jākontrolē.

Pieminējāt sonogrāfiju. Kuri izmeklējumi vēl būtu jāveic reizi gadā?

Sonogrāfija noteikti ir viens no galvenajiem izmeklējumiem, jo tā diezgan daudz pasaka par iekšējiem mazā iegurņa orgāniem. Dzemdes kakla uztriepes priekšvēža saslimšanu diagnostikai nerekomendē veikt biežāk kā reizi divos trīs gados, tāpēc, ja sievietei viss ir bijis kārtībā, ir stabilas attiecības un laba imunitāte, uztriepes katru gadu nav jāņem. Jaunām sievietēm reizi gadā ieteicams veikt krūšu dziedzeru ultrasonogrāfiju, savukārt sievietēm pēc 50 gadu vecuma krūts vēža skrīningu – mamogrāfiju – organizē valsts, taču norīkojumu uz to noteikti var pieprasīt arī ģimenes ārstam. To vajadzētu veikt reizi divos gados. Atgādināšu, ka ikvienai sievietei savas krūtis jāvēro un regulāri jāiztausta pašai.

Kādus jautājumus ar ginekologu sievietei vajadzētu pārrunāt vizītes laikā? Ko jūs varat ieteikt kā speciālists?

Profilaktiskas apskates laikā noteikti bez kautrēšanās jāuzdod visi jūs interesējošie jautājumi. Ja runa ir par operāciju, ir vērts apspriesties par to, kādas ir alternatīvas. Tāpat būtiski noskaidrot, kā operācija var ietekmēt reproduktīvo veselību. Ja ir olnīcu veidojumi un sieviete nav dzemdējusi, jebkura olnīcu operācija var iespaidot reproduktīvo veselību. Ja sieviete ir jauna, pirms šādas operācijas arvien biežāk iesaka veikt olšūnu saglabāšanu. Ja kaut kas notiek, piemēram, rodas komplikācijas vai tiek atklāta onkoloģiska saslimšana, kas pieprasa izņemt olnīcu, sievietei būs saglabātas olšūnas – viņas ģenētiskais materiāls, ko var izmantot, lai iestātos grūtniecība. Tas ir jautājums, ko būtu vērts apdomāt.

Kādus pakalpojumus piedāvā “Sievietes veselības klīnika”?

Veidojot klīniku, mūsu galvenais mērķis bija, lai sievietei visi pakalpojumi būtu pieejami vienā vietā, sākot no profilaktiskās vizītes pie ginekologa līdz pat grūtniecības novērošanai. Pie mums strādā daktere, kas specializējas grūtnieču sonogrāfijā, arī augsta riska grūtniecības gadījumos, profesionālas un iejūtīgas vecmātes un citi izcili speciālisti. Pēc dzemdībām ir pieejams fizioterapeits, kas palīdz atgūt starpenes veselību, pieejama arī neauglības diagnostika. Ja izmeklējumos konstatējam reproduktoloģijas problēmu, ko pie mums nevar atrisināt, noorganizējam to ka sieviete tiek uz konsultāciju kādā no specializētajām neauglības klīnikām.

“Sievietes veselības klīnikā” ir pieejami izmeklējumi ar ofisa histeroskopu, kas ļauj bez narkozes apskatīt dzemdes dobumu, sonogrāfija olvadu caurlaidības pārbaudei, kolposkopija, ja ir dzemdes kakla izmaiņas. Ķirurģiskas terapijas gadījumā nodrošinām ginekoloģijas dienas stacionāru, kur veicam teju visas iespējamās operācijas. 90 procentu operāciju tiek veiktas laparoskopiski, kas nodrošina vieglāku atveseļošanās procesu, un pacientes jau pēc divām trim dienām tiek mājās. Mēģinām piedāvāt visu, kas pašreiz ir pieejams modernajā ginekoloģijā. Pakalpojumu klāsts ir gana plašs, un gandrīz visus izmeklējumus var veikt uz vietas, arī magnētisko rezonansi vai datortomogrāfiju. Mērķtiecīgi strādājam, lai piesaistītu ārstus, kas specializējas ginekoloģiskās patoloģijās attēlu diagnostikas jomā, jo šādu speciālistu Latvijā nav daudz.

Mūsu lielā priekšrocība ir Latvijas Jūras medicīnas centrs – “Sievietes veselības klīnika” ir daļa no tā –, kas ļauj operatīvi piesaistīt arī citus speciālistus, piemēram, proktologu, jo mazais iegurnis ir diezgan sarežģīta struktūra, ko nevar pārzināt tikai viens ārsts speciālists. Ejam uz to, lai mums ir vairāki ārsti speciālisti, kuri strādā ar mazo iegurni, un varam ātri pieteikt konsultāciju. Tad sievietei nav jāgaida garās rindās vai jābraukā pa visu Rīgu, lai noskaidrotu diagnozi.

Diemžēl tā patlaban ir nopietna Latvijas medicīnas problēma – jāstāv garās rindās gan pie speciālistiem, gan uz izmeklējumiem. Vai “Sievietes veselības klīnikā” rindu nav?

Savā iestādē vienmēr atrodam iespēju pacientēm ātrāk izkārtot konkrētu izmeklējumu pie vajadzīgā speciālista. Viss patiešām notiek ātrāk. Uz vietas dažu stundu laikā veicam arī analīzes, kas nepieciešamas pirms operācijas. Rezultāti ir gatavi jau nākamajā dienā, un paciente var tikt uz operāciju pēc pāris dienām.

Ar ko vēl “Sievietes veselības klīnika” var lepoties?

Tikai dažās vietās Latvijā ir pieejama diagnostiskā histeroskopija – dzemdes dobuma apskate, kas vienlaikus ļauj veikt manipulācijas ar ļoti mazu instrumentu. Man bija paciente, kurai sagriezās dzemdē ievietotā spirāle, ieduroties dzemdes sienā. Protams, sieviete izjuta diskomfortu un sāpes. Ar šā instrumenta palīdzību novietojām spirāli pareizi pusstundas laikā un bez narkozes.

Operatīvajā ginekoloģijā plaši izmantojam lāzertehnoloģijas. Jebkura operācija jebkurā izpausmē ir trauma – lāzers to padara saudzējošāku. Piemēram, endometriozes gadījumā, kas ir ļoti nopietna slimība un būtiski ietekmē reproduktīvo potenciālu, lāzeru izmantojam, lai mazinātu operācijas radīto bojājumu olnīcām. Ir arī lāzerprocedūras maksts atjaunošanai, kas palīdz atrofijas un vieglas vai vidējas urīna nesaturēšanas gadījumos. Sākumā biju diezgan skeptisks, taču pacientu atsauksmes ir ļoti labas – vairāk nekā 90% sieviešu ir apmierinātas ar rezultātu. Pētām arī citas tehnoloģijas, kas varētu dot nozīmīgu ieguvumu pacientēm.

Mums ir bērnu ginekoloģija – ārste, kas strādā bērnu slimnīcā, veic pieņemšanas arī pie mums. Ja ir kādi sarežģījumi pavisam mazām meitenēm, palīdzību var meklēt “Sievietes veselības klīnikā”.

Lepojamies ar jaunajiem speciālistiem, kas pie mums strādā, – gan rezidentiem, gan ārstiem. Tas ir ļoti zinošs un ieinteresēts personāls, kas var paveikt visu to pašu, ko daru es ar nedaudz lielāku pieredzi. Cenšamies, lai jaunajiem speciālistiem vienmēr ir pieredzējušu kolēģu atbalsts un iespēja augt.

Ko jūs novēlētu Latvijas sievietēm?

Sākšu ar novērojumu, ka mūsu sievietes ir gana gudras un skaistas, viņas rūpējas par savu veselību: nāk pārbaudīties un novērtē savu veselības stāvokli. Novēlu nepazaudēt šo vēlmi rūpēties ne tikai par sevi un savu veselību, bet arī par savu intimitāti, jo tas rada labsajūtu, un tad visas dzīves krāsas kļūst košākas!