img

 

 

Sirds un asinsvadu slimības, kā arī onkoloģiskās slimības ir galvenie nāves iemesli pasaulē. Ievērojot veselīgu dzīvesveidu un sekojot veselīga uztura paradumiem, ir iespējams samazināt šo slimību priekšlaicīgu attīstību, kā arī pagarināt dzīves ilgumu un dzīves kvalitāti.

Veselīga uztura vadlīnijas un ārsti rekomendē samazināt dzīvnieku izcelsmes piesātināto tauku, kā arī transtaukskābes saturošu produktu lietošanu uzturā, dodot priekšroku produktiem, kas ir bagāti ar polinepiesātinātajām taukskābēm, it īpaši Omega-3. Tās ir visplašāk zināmās un visvairāk pētītās polinepiesātinātās taukskābes, kuras ir jāuzņem ar uzturu, jo organismā tās neizstrādājas. Omega-3 taukskābes satur gan zivis un jūras produkti, gan augu valsts produkti.

Visprecīzāk veselīgs uzturs definēts Vidusjūras diētā, kas satur daudz dārzeņu, augļu un ogu, kā arī pilngraudu produktus, svaigi spiestu (extra virgin) olīveļļu, riekstus un zivis, kas bagātas ar Omega-3 taukskābēm.

Alfa-linolēnskābes loma sirds un asinsvadu slimību risku mazināšanā

Alfa-linolēnskābe, kuru saīsināti apzīmē ar ALA, ir polinepiesātinātā Omega-3 taukskābe, kuru var uzņemt ar augu valsts produktiem, tā atrodama dažādos riekstos, kā arī sēklās, tostarp, smilstērkšķu sēklās, kas satur 26 - 30% ALA.

Pētījumos ir novērots, ka no augu izcelsmes produktiem uzņemtā ALA organismā tiek pārveidota par garo ķēžu Omega-3 taukskābēm - eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHA) – tām pašām, kas tiek uzņemtas, lietojot uzturā zivis un jūras produktus. Šī pārveide gan norit salīdzinoši nelielos apmēros, proti, no ALA organismā sintezējas aptuveni 5% EPS un mazāk par 0,5% DHS. Taukskābju pārveide nav viendabīga, tās intensitāte var atšķirties dažādos audos. Tāpat arī novērots, ka sievietēm šī pārveide ir 2,5 reizes lielāka nekā vīriešiem.

Ir novērots, ka ALA piemīt īpašības, kas samazina iekaisuma veidošanās procesus, tādējādi mazinot sirds un asinsvadu slimību, kā arī vēža attīstības riskus. Regulārai ALA uzņemšanai ir pozitīva ietekme sirds un asinsvadu slimību risku mazināšanai.

Alfa-linolēnskābe, kas uzņemta ar augu valsts produktiem, varētu būt potenciāla alternatīva tiem, kas nelieto uzturā zivis. Šobrīd pētījumi vēl turpinās, lai padziļināti izprastu taukskābju pārveides mehānismus un vielmaiņas procesus organismā.   

Latvijas zinātnieki un ārsti radījuši smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstraktu

Arvien vairāk cilvēku ikdienas uzturā iekļauj arī smiltsērkšķus un to produktus veselības veicināšanai. Pateicoties smiltsērkšķu augstvērtīgajam bioloģiski aktīvo vielu sastāvam, tiem piemīt nozīmīgi veselību veicinoši efekti – to lietošana uzlabo sirds un asinsvadu veselību, tiem piemīt antibakteriāls, pretiekaisuma, un pretvīrusu efekts, kā arī citas dziedinošas īpašības. Smiltsērkšķi bagātīgi satur ne tikai vitamīnus, antioksidantus, aminoskābes un minerālvielas, bet arī plašu spektru ar nepiesātinātajām taukskābēm, kurām ir būtiska loma veselības veicināšanā. Turklāt pētījumos uzsvērts, ka smiltsērkšķos atrodamās taukskābes un bioaktīvās vielas organismā darbojas komplementāri un viena otru papildina, sniedzot lielāku efektu veselībai.

Pamatojoties uz pasaules pieredzi pētniecībā un pašu veiktajiem pētījumiem par augu izcelsmes taukskābēm, kā arī lai veicinātu sirds un asinsvadu sistēmas veselību, Latvijas ārsti sadarbībā ar zinātniekiem, ir radījuši smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstraktu Hippocor.

Produkts radīts, izmantojot modernu, ilgtspējīgu un dabai draudzīgu tehnoloģiju – superkritisko šķīduma ekstrakciju ar ogļskābo gāzi (CO2). COir dabīgs, drošs un nekaitīgs šķīdinātājs, tā ir tā pati gāze, ko mēs izelpojam un kas tiek izmantota gāzēto dzērienu ražošanā. Pateicoties saudzīgajai aktīvo uzturvielu iegūšanas metodei, bioloģiski aktīvajām vielām saglabājas to dabiskā ķīmiskā forma, tās nav pakļautas skābekļa ietekmei, nenotiek oksidācija un produkts nesatur dažādus ķīmiskus piejaukumus, smagos metālus, neorganiskos sāļus, olbaltumvielas, šķiedrvielas un alergēnus.

Smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstrakta sastāvā ir nepiesātinātās Omega-3, Omega-6, Omega-9 taukskābes, augu steroli, beta-sitosterols, taukos šķīstoši vitamīni, kā arī citas bioloģiski aktīvas vielas. Produktu ieteicams lietot ikvienam, lai veicinātu sirds un asinsvadu sistēmas veselību, kā arī organisma imūnsistēmas darbību. Jāatceras, ka neviens uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, kā arī neārstē slimības, tādēļ pacientiem ar jau esošām sirds un asinsvadu slimībām ir jālieto ārsta izrakstītie medikamenti.

Produkta ieteicamā dienas deva ir divas kapsulas jeb 2000 mg (tādējādi nodrošinot 600 mg alfa-linolēnskābi).

Pētījumi apstiprina smiltsērkšķu potenciālu sirds veselības veicināšanā

Latvijas Universitātes Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts 2021. gadā uzsāka smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstrakta Hippocor klīnisko novērojumu (Omega – 3, 6, 9 taukskābes no smiltsērkšķiem), kurā tiek iekļauti pacienti ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību reziduālo (atlieku) risku*.

Klīniskā novērojuma ietvaros papildus standarta medicīniskajai terapijai un zāļu lietošanai, pētījumā iekļautie pacienti lieto 2000 mg (divas kapsulas) Hippocor smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstraktu.
Šobrīd novērojumā ir iekļauti 80 pacienti, no kuriem 46 pacientiem ir veikts trīs mēnešu apsekojums (follow-up), kurā secināts, ka produkts ir lietošanai drošs un nav novērotas nevēlamas blakusparādības. Papildus ir novērots, ka pēc trīs mēnešu Hippocor lietošanas ir tendence uzlaboties vairākiem parametriem, tostarp, asinsspiedienam un glikozes līmenim, kā arī normalizējas vielmaiņa. Novērojums turpinās, un tajā ir plānots iekļaut vairāk nekā 100 pacientu.

Savukārt 2023.gada sākumā, iedvesmojoties no pētījumiem par taukskābju lietošanu uzturā un to uzsūkšanos asinīs, pilotprojekta ietvaros tika veikts novērtējums smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstrakta spējai ietekmēt taukskābju profilu asinīs. Novērtējumā piedalījās pieci brīvprātīgie, kuri lietoja smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstraktu (vienreizējā deva bija 4 grami) un kuriem pēc lietošanas noteiktos laika intervālos tika ņemtas asins analīzes taukskābju profila noteikšanai. Šajā novērtējumā tika konstatēts, ka smiltsērkšķu sēklu lipīdu ekstrakts ietekmē asinīs esošo taukskābju profilu, proti, notiek izmaiņas taukskābju attiecībās – pētījuma dalībniekiem asinīs palielinājās nepiesātinātās taukskābes un samazinājās piesātinātās taukskābes. Tas ļauj secināt, ka smiltsērkšķu lipīdu ekstrakts pēc tā lietošanas uzsūcas organismā, tāpēc pētījumu plānots turpināt ar lielāku dalībnieku skaitu, lai iegūtu statistiski nozīmīgākus rezultātus.

LU Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts jau kopš deviņdesmitajiem gadiem nodarbojas ar taukskābju metabolisma pētniecību pacientiem ar sirds un asinsvadu slimībām. Viens no virzieniem, kas tika pētīts, bija arahidonskābes (Omega-6) metabolisms koronāro sirds slimību pacientiem ar un bez diabēta.

Uzziniet vairāk: www.sibiotech.com

* Sirds un asinsvadu reziduālais jeb atlieku risks ir risks, kas saglabājas lielākajai daļai pacientu, neskatoties uz to, ka tiek lietoti standarta terapijā iekļautie medikamenti un ir sasniegts mērķa līmenis zema blīvuma holesterīnam, kā arī intensīvi tiek kontrolēts glikozes līmenis un arteriālais asinsspiediens.

Atsauces:

  1. Mori TAMarine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia2017;123:51-8doi:1016/j.fitote.2017.09.015.pmid:28964873
    Watanabe Y,
  2. Tatsuno IOmega-3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol2017;10:865-73doi:1080/17512433.2017.1333902.pmid:28531360
  3. Marta Solà MarsiñachThe impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health et al Lipids in Health and Disease (2019) 18:145 https://doi.org/10.1186/s12944-019-1065-9
  4. Brenna JT, Salem N Jr, Sinclair AJ, Cunnane SC. alpha-Linolenic acid supplementation and conversion to n23 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009; 80:85–91.
  5. Plourde M, Cunnane SC. Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Appl Physiol Nutr Metab 2007;32:619–34.
  6. Burdge GC, Calder PC. Conversion of alpha-linolenic acid to longer- chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod Nutr Dev 2005;45:581–97.
  7. Harnack K, Andersen G, Somoza V. Quantitation of alpha-linolenic acid elongation to eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid as affected by the ratio of n6/n3 fatty acids. Nutr Metab (Lond) 2009;6:8.
  8. Barcelo-Coblijn G, Murphy EJ. Alpha-linolenic acid and its conversion to longer chain n23 fatty acids: benefits for human health and a role in maintaining tissue n23 fatty acid levels. Prog Lipid Res 2009;48: 355–74.
  9. Barcelo-Coblijn G, Murphy EJ, Othman R, Moghadasian MH, Kashour T, Friel JK. Flaxseed oil and fish-oil capsule consumption alters human red blood cell n23 fatty acid composition: a multiple-dosing trial comparing 2 sources of n23 fatty acid. Am J Clin Nutr 2008;88:801–9.
  10. Lee TC, Ivester P, Hester AG, et al. The impact of polyunsaturated fatty acid-based dietary supplements on disease biomarkers in a metabolic syndrome/diabetes population. Lipids Health Dis2014;13:196. doi:10.1186/1476-511X-13-196. pmid:25515553
  11. Mozaffarian DDoes alpha-linolenic acid intake reduce the risk of coronary heart disease? A review of the evidence. Altern Ther Health Med2005;11:24-30, quiz 31, 79.pmid:15945135
  12. Wei J, Hou R, Xi Y, et alThe association and dose-response relationship between dietary intake of α-linolenic acid and risk of CHD: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Br J Nutr2018;119:83-9. doi:10.1017/S0007114517003294. pmid:29355094
  13. Sina NaghshiDietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies et al BMJ 2021;375:n2213
  14. Sea Buckthorn Seed Oils as a Novel Omega 3 Source for Coronary Heart Disease Patients with Residual Risk, Iveta Mintale et al Medicina (Kaunas) 2022;58(Supplement 1);
  15. How to Reduce the Residual Cardiovascular Risk: Focus on Phytosterols, Kristaps Erglis et al Medicina (Kaunas) 2022;58 (Supplement 1)