img

„Mēness aptieka”: Latvijas skolēniem patiesi interesē, kā strādā farmaceiti

„Mēness aptiekās” Rīgā, Olainē, Jelgavā, Ogrē, Madonā, Smiltenē, Dobelē, Saldū un Liepājā 31 skolēns, piedaloties karjeras izglītības programmā “Ēnu diena”, guvis priekšstatu par farmācijas uzņēmumu darbinieku nozīmīgo lomu, lai iedzīvotāji maksimāli jebkuros apstākļos saņemtu farmaceitisko aprūpi, zāles un citas medicīnas preces. Uzņēmuma pieredze liecina, ka nereti jaunieši tā pirmo reizi pārliecinās par farmaceita darba ikdienu, sāk plānot tālākās studijas un apzināties, cik jau pašreiz svarīgi skolā labi apgūt ķīmiju, bioloģiju, svešvalodas un citus priekšmetus. Latvijas skolēniem patiesi interesē, kā strādā farmaceiti, palīdzot cilvēkiem justies labāk un viņi būtu gatavi apgūt šo profesiju.

“Skolēnus “Ēnu dienā” uzņēma ne tikai mūsu kolēģi farmaceiti, bet arī “Mēness aptiekas” birojā ar savu darbu iepazīstināja mārketinga un ilgtspējas vadītāja, datu analītiķis un es – personāla direktore. Tādējādi skolēniem parādījām, cik plašas ir iespējas strādāt farmācijas uzņēmumā, jo, lai arī ne tik specifiski kā farmaceitiem, mums visiem ir jābūt izpratnei par nozari un jāspēj tās attīstībai maksimāli izmantot savas profesionālās zināšanas. Skolēnu interese šogad bija ļoti liela, esam pārliecināti, ka tuvākā nākotnē iegūsim daudz jaunu kolēģu!

Publicitātes foto
 
 
 

Kopumā “Ēnu diena” ir vērtīgs pasākums arī mums kā uzņēmumam, jo varam plašāk iepazīstināt ar farmaceita profesiju, darbinieki šai dienai īpaši gatavojas, lai skolēniem iespējami saprotamāk parādītu mūsu darbu. Piemēram, Torņakalna aptiekā, Rīgā farmaceiti gatavoja arī zāles, un skolēniem bija iespēja pagatavot sejas krēmu, precīzi pievienojot vajadzīgās komponentes. Priecē, ka saņēmām vairākus tiešām pārliecinošus pieteikumus dalībai “Ēnu dienās”, un vairākās stundās aptiekās un birojā pārliecinājāmies par šo skolēnu padziļināto interesi farmācijā un medicīnā kopumā. Kāda skolniece no Birzgales savā pieteikumā bija norādījusi, ka viņu interesē zāļu klāsts aptiekā, kā farmaceiti palīdz cilvēkiem justies labāk, bet kāda cita no Saldus argumentēja savu dalību, ka viņu interesē aptiekas darba vadība, cerot, ka redzētais jau pašreiz palīdzēs arī šis skolnieces mazajā biznesā,” tā par “Ēnu dienā” pieredzēto dalās „Mēness aptiekas” personāla direktore Baiba Pedraudze.

Smiltenes “Mēness aptiekas” vadītājas Mārītes Skopānes trīs Ēnas – skolnieces aptiekā ieradās jau pulksten 8.00, kad no rīta apmeklētājiem tiek vērtas tās durvis, dienas gaitā viņa gan uzzināja, kāda ir aptiekas un farmaceita darba ikdiena, kā arī varēja palīdzēt nedaudz praktiski preču izvietošanā u.c. mazos darbos. Vienai no Ēnām – Smiltenes vidusskolas skolniecei un Mārītes meitai Dārtai (11 gadi) darbs aptiekā kā farmaceitei ir jau skaidri izvēlēts karjeras ceļš: “Mana mamma strādā aptiekā, un man šķiet, ka farmaceitam ir interesants un aizraujošs darbs.”

“Mēness aptieka” Smiltenē. No kreisās – Viktorija un Dārta
Publicitātes foto

Savukārt Rīgas 64. vidusskolas skolnieces Viktorijas Golubevas (14 gadi) izvēle ēnot “Mēness aptiekā” bijusi, lai saprastu, vai viņa nākotnē gribētu būt farmaceite, vai tomēr nē, jo apzinās, lai nokļūtu līdz šim darbam, būs jāiegulda lielas pūles, bet reizē, viņasprāt, tās noteikti nākotnē tiktu atalgotas. Mārīte Skopāne ir gandarīta par jauniešu lielo atsaucību “Ēnu dienā”: “Es vienmēr priecājos, kad jaunieši izrāda interesi par šo profesiju, un šī man bija pirmā pieredze Smiltenes „Mēness aptiekā” uzņemt skolēnus, tomēr vairākkārt Smiltenes vidusskolas vecāko klašu skolēniem esmu stāstījusi par farmaceita profesiju, un kādas darba iespējas paver šīs profesijas apguve. Arī pati, mācoties Smiltenes vidusskolas 12. klasē, izlēmu, ka būšu farmaceite, un joprojām pateicos savai ķīmijas skolotājai Vislavai Pubulei – man  padevās ķīmija, un skolotāja mācēja aizraut, iedvesmot.”

Publicitātes foto

Katrā no „Mēness aptiekām”, kas uzņēma skolēnus, dienu kopā ar profesionāļiem pavadīja līdz trīs ēnām, tā katrs no programmas dalībniekam uzzināja un izprata iespējami vairāk par varbūtējo nākotnes profesiju – farmaceits.

“Ēnu diena” ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.