img

Asins analīzes ir svarīgs pirmais solis, lai aktīvi iesaistītos savas veselības uzturēšanā.

Asins aina var norādīt jomas, kurās nepieciešams veikt uzlabojumus, vai vēlreiz apliecināt, ka jūsu aktīvais, veselīga uztura atbalstītais dzīvesveids darbojas jūsu labā, un, ka jūs saņemat visas nepieciešamās uzturvielas.

Neatkarīgi no tā, kas asins analīzēs būs norādīts, tās dos sirdsmieru, jo asins analīzes joprojām ir labākais veids, kā saprast, kas notiek mūsu organismā.

Pāris ieteikumi sarunai ar jūsu ģimenes ārstu:

  1. Pirms sarunas pierakstiet visus jautājumus un bažas, kas jums varētu rasties. Vidējais ārsta vizītes ilgums ir 17,4 minūtes. Ja jūs neuzdodat jautājumus un neizsakiet savas bažas, ārstam nav iespējas iesaistīties un palīdzēt.
  2. Vērsieties pie ārsta, kurš izmantos uzturu kā līdzekli veselības veicināšanai, slimību profilaksei un, iespējams, esošo saslimšanu gaitas uzlabošanai. 
  3. Ārsta vizītes laikā pieminiet to, vai nodarbojaties ar kādām nogurdinošām aktivitātēm, vai saskaraties ar stresu, kā arī - vai jums ir kāda īpaša diēta (vai tā būtu vegāniska, veģetāra, keto, vai cita). No slodzes veidiem īpaši minami garo distanču skriešana, HIIT, spēka treniņi. Šie faktori var ietekmēt asins analīzes rezultātus un jūsu ārstam tas jāņem vērā
  4. Prasiet ārstam, lai izraksta tās asins analīzes, kuras jūs interesē, ja tās zināt. Vai vismaz paskaidrojiet to, kāda izmeklēšana jūs interesē.
  5. Atkarībā no tā, vai jums ir konkrētas saslimšanas, kuras nepieciešams diagnosticēt, var būt lietderīgi iekļaut mikroelementu stāvokļa testus. Var palūgt veikt B12, D, Omega-3, cinka, joda u. c. mikroelementu līmeni. 

Vairāk informācijas Centrālās laboratorijas mājaslapā šeit https://www.laboratorija.lv/vegetariesiem-veganiem.html