It īpaši šobrīd, uzmanības centrā ir nonākuši kolagēna uztura bagātinātāji, par kuriem daudz tiek runāts gan veselības, gan skaistumkopšanas kontekstā – jauneklīga izskata saglabāšanai pēc iespējas ilgāk. Visbiežāk preparātu sastāvā esošais kolagēns tiek ražots no augu vai dzīvnieku, piemēram, liellopa, valsts produktiem. Izvēloties kolagēna uztura bagātinātāju, svarīgi pievērst uzmanību vairākiem faktoriem, paturot prātā, ka produktam jābūt efektīvam, drošam un ar augstu uzsūkšanās spēju.
Ražošanas metode
Kolagēnu saturoši preparāti var tikt izgatavoti, izmantojot ķīmiskas vielas vai arī iztiekot bez tām. Pirmajā gadījumā ražošanas procesā parasti izmanto dažādus dzīvnieku subproduktus, no kuriem vajadzīgo kolagēnu iegūst ar ķīmisko vielu un skābju palīdzību. Jārēķinās, ka tādā gadījumā galaprodukts satur tikai aptuveni 80 līdz 90 % tīra kolagēna. Ja ražošanā ķimikālijas netiek izmantotas, visbiežāk kolagēnu iegūst ar karsēšanas un spiediena metodēm.
Kolagēna tips
Pavisam tiek izšķirti 3 galvenie kolagēna tipi:
● I tips ir visizplatītākais. Tas paredzēts matiem, nagiem, ādai un kaulu veselībai;
● II tips nepieciešams locītavām un skrimšļiem;
● III tips vajadzīgs asinsvadiem, gļotādai, iekšējo orgānu normālai funkcionēšanai.
Hidrolizācija
Ja uz iepakojuma ir norādīts hidrolizēts kolagēns, tas nozīmē, ka proteīns ir sadalīts mazākos peptīdos, kas ātrāk un pilnvērtīgāk uzsūcas organismā.
Kolagēna izcelsme
Nozīme ir arī tam, no kādām izejvielām kolagēna uztura bagātinātājs ir ražots – zivīm un vēžveidīgajiem (galvenokārt satur I tipa kolagēnu) vai liellopa un cūkas (galvenokārt satur I un III tipa kolagēnu). Būtiskākā atšķirība ir cenas ziņā. Preparāti, kas izgatavoti no zivīm, ir dārgāki tā iemesla dēļ, ka to ražošana ir sarežģītāka.
Sastāvs un palīgvielas
Lai pastiprinātu kolagēna iedarbību, uztura bagātinātāju sastāvs var tikt papildināts vēl ar kādām citām vielām, piemēram, hialuronskābi, cinku, biotīnu, varu un glikozamīnu – pilnvērtīgai ādas mitrināšanai, locītavu kustīguma nodrošināšanai un šūnu ātrākai atjaunošanai.