img

Par bērnu smēķēšanas ierobežošanu:

Iesaistīt jauniešus, nevis biedēt ar suņiem – psihoterapeits par to, kā jāregulē e-cigarešu izplatība nepilngadīgo vidū

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/558202-iesaistit-jauniesus-nevis-biedet-ar-suniem-psihoterapeits-par-to-ka-jaregule-e-cigaresu-izplatiba-nepilngadigo-vidu

Tā saucamajai veipošanai (elektronisko cigarešu smēķēšanai) pieņemoties popularitātē, arī Latvijā tiek domāts, kā pareizāk regulēt šo moderno produktu apriti tā, lai tie nenonāktu nepilngadīgo rokās. Šo to darām pareizi, bet daudz kur mūsu pieeja pamatīgi iepaliek no attīstīto valstu prakses, stāsta pusaudžu un jauniešu psihoterapeits Nils Sakss-Konstantinovs.

Pusaudžu dienu laikā no 8. līdz 19. maijam jaunieši (6.–12. klašu grupā un tehnikumu kursu skolēni) no visām Latvijas skolām aicināti pieteikt savu klasi izaicinājumam “NĒ – veipošanai! JĀ – ceļojumam!” un cīnīties par “NĒ klases” titulu un galveno balvu – aizraujošu klases ceļojumu uz Igauniju trīs dienu garumā.

Piedalīties var gan klases, kurās vairākums veipo, gan klases, kurās jau šobrīd neviens nelieto elektroniskās cigaretes, jo ieguvēji būs visi.

Izaicinājuma laikā būs iespēja apgūt prasmes un tehnikas, kas ļaus pastāvēt par savām vērtībām un izvairīties no sliktām izvēlēm nākotnē.

Šis izaicinājums faktiski ir viens no ļoti retajiem piemēriem, kad Latvijā centieni ierobežot smēķēšanu nepilngadīgo vidū balstās modernās, sevi pierādījušās metodēs, nevis acumirklīgā instinktā – aizliegt, biedēt ar suņiem skolās un sodīt.

Suņu reidu vietā - pareiza, zinātnē balstīta pieeja

Projekta pārstāvis, bērnu un jauniešu psihoterapeits Nils Sakss-Konstantinovs norāda, ka būtībā jau Latvijas mēģinājumā sekmīgi noregulēt e-cigarešu apriti labā lieta ir tā, ka uz šo lietu vispār tiek reaģēts.

Taču mūsu pieeja balstās tradīcijā acumirklīgi ieviest sankcijas un aizliegt, nevis pētījumos un citu valstu pieredzē.

“Protams, ir labi, ka mēs vispār likumdošanas līmenī par šo interesējamies un mēģinām regulēt likumus atbilstoši jaunajai realitātei. Tas, kur varbūt ir kļūda – mēs nepaļaujamies uz zinātni, pētījumiem. Rezultātā mūsu lēmumi bieži ir radikāli atšķirīgi no citu Eiropas valstu lēmumiem. Domājam par to, kā aizliegt visu jauno, bet neredzam īstos, lielos riskus. Radikāli ejam pret visa veida veipošanu, bet tikmēr neko īpaši nedarām tabakas jautājumā, kas – ir pierādīts – nodara daudz lielāku kaitējumu veselībai,” spriež Konstantinovs.

Speciālists arī norāda, ka Latvijā joprojām tiek lietotas tādas metodes, kuras citviet Rietumos jau sen vairs neviens neizmanto. “Tās pašas policijas suņu kratīšanas skolās...” piebilst Konstantinovs.

Viņš arī norāda, ka būtiski saprast – veipošana un smēķēšana nebūt nav neradums, kas pārņēmis absolūtu vairākumu skolēnu.

“Vairākums skolēnu pavisam noteikti nesmēķē un neveipo. Pēdējo gadu laikā tabakas smēķēšanas trends jauniešu vidū noplok. To dara izteikts mazākums, taču par smēķēšanu, veipošanu runājot – ir arī jāsaprot, kur ir un kur nav problēma. Vai jaunietis, kurš pirms sešiem mēnešiem pamēģināja e-cigareti, ir liekams vienā kategorijā ar tādu, kurš regulāri veipo, smēķē, tostarp aizliegtās vielas, dzer?” norāda Konstantinovs, piebilstot, ka tabakas smēķēšanas samazināšanās tostarp varētu būt skaidrojama ar e-cigarešu popularitātes kāpumu.

Viņš arī skaidro, ka e-cigaretes pusaudžu un jauniešu aprindās izplatītas ir tādēļ, ka atsevišķu jauniešu prātos tās šobrīd ietilpst kategorijā “stilīgi”.

“Tas ir viens no iemesliem, kādēļ tās aizlieguma, sodu un biedēšanas kampaņas līdz galam nestrādā – tādējādi šī lieta tiek padarīta par “drusku bīstamu”, tam tiek radīta šāda “pievienotā vērtība”,” skaidro Konstantinovs.

“Protams, sava loma šeit ir arī melnajam tirgum sociālajos tīklos. Tajā pašā “Telegram” e-cigaretes ir pietiekami viegli pieejamas. Nav pati lētākā manta, taču pieejamas – noteikti,” piebilst psihoterapeits.

Izaicinājumā “NĒ – veipošanai! JĀ – ceļojumam!” šobrīd iesaistījušās ap 150 klasēm no skolām dažādos Latvijas reģionos, informēja Konstantinovs.