img

Profesors Andrejs Ērglis par ministriem un viņu kvalitātēm:

Ārsts Andrejs Ērglis par Latvijas izcilākajiem ministriem. Ar ko Gundars Bērziņš "paņēma" ārstu sabiedrību

Avots: https://jauns.lv/raksts/zinas/547351-arsts-andrejs-erglis-par-latvijas-izcilakajiem-ministriem-ar-ko-gundars-berzins-panema-arstu-sabiedribu

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Latvijai bijuši vairāki izcili valdības ministri. Ārsts kardiologs viņu starpā īpaši izceļ veselību ministru no 2004. līdz 2007. gadam Gundaru Bērziņu, kura laikā veselības nozare ieguva ne tikai vairāk naudas, bet arī piedzīvoja būtiskas sistemātiskas izmaiņas. Viņš atminas, ar ko Gundars Bērziņš “paņēma” ārstu sabiedrību – tas notika Latvijas Ārstu kongresa laikā.

13. Saeimā apstiprinātā Krišjāņa Kariņa valdība bija pirmā pēc valsts neatkarības atjaunošanas, kura nostrādāja visu termiņu (no vēlēšanām līdz vēlēšanām – četrus gadus). Tas gan nenozīmēja to, ka dažādu iemeslu dēļ nemainījās ministri. Tādēļ, atskatoties uz valdību darbu, Jauns.lv viedokļu līderim – ārstam kardiologam Andrejam Ērglim jautāja, kurš atjaunotās Latvijas laikā bijis labākais valdības ministrs.

Ārsts Andrejs Ērglis uzskata, ka kopš valstiskās neatkarības atjaunošanas mums ir bijuši vairāki labi ministri. (Foto: Rojs Maizītis)

Viņš teic, ka uz šo jautājumu ir grūti atbildēt, jo viņaprāt kopš valstiskās neatkarības atjaunošanas mums ir bijuši vairāki labi ministri. Bet starp tiem viņš īpaši izceļ divus – Gundaru Bērziņu (1959-2023; finanšu ministrs no 2000. līdz 2002. gadam un veselības ministrs no 2004. līdz 2007. gadam) un Edgaru Rinkēviču (ārlietu ministrs no 2011. gada).

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1658217467465-0'); });

“Gundars Bērziņš bija ļoti labs veselības ministrs, viņš arī ļoti koncentrējās uz universitātes slimnīcām, bet ne tikai – arī uz citām – Daugavpils, Liepājas – slimnīcām. Viņš tiešām domāja par sistēmu, runāja ar ļoti daudziem cilvēkiem (starp citu, to, stājoties amatā, dara arī pašreizējā veselības ministre Līga Meņģelsone),” saka Andrejs Ērglis.

Un Gundara Bērziņa pienesums sistēmai nav tikai tas, ka viņa laikā veselības nozare ieguva lielāku finansējumu, jo jautājums nav tikai par naudu, tas ir arī jautājums par to, kā šī nauda tiek ieguldīta un ideju “kā tādu”, saka ārsts. Andrejs Ērglis atminas:

“Pirmais - kā viņš paņēma visu ārstu sabiedrību! Tai laikā, kad viņš stājās amatā, notika Latvijas Ārstu kongress, kas notika no astoņiem rītā līdz vēlam vakaram un kurā tika apspriesti arī ļoti specifiski jautājumi. Gundars Bērziņš gods kam gods trīs dienas no zvana līdz zvanam nosēdēja šajā kongresā. Pirmkārt, tā bija cieņas izrādīšana un, otrkārt, tā bija interese par sfēru, ko viņš grib vadīt. Un, manuprāt, tas bija ļoti simpātiski”.

Ar viņu kopā strādājot Andris Ērglis piedzīvoja, ka veselības nozarē īstenojās sistēmiskas izmaiņas – gan onkoloģijā un kardioloģijā, gan ķirurģijā. “Domāju, ka viņš bija viens no izcilajiem ministriem, pirms tam viņš bija arī finanšu ministrs, kas arī bija ārkārtīgi svarīgi, jo tā ir sistēmu pārzinoša lieta,” rezumē Andrejs Ērglis.

Runājot par izcilākajiem ministriem ārpus nozares, kurā strādā Andrejs Ērglis, viņš grib izcelt ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Kā Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks vērtē ministru darbu, skatieties Jauns.lv video.