img

Vienkāršs ikdienas vingrinājums, kas ļauj prognozēt, cik ilgi jūs dzīvosiet

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/561549-vienkarss-ikdienas-vingrinajums-kas-lauj-prognozet-cik-ilgi-jus-dzivosiet

Eksperti apgalvo, ka spēja apsēsties ar krusteniskām kājām un atkal piecelties var parādīt, cik ilgs būs jūsu mūža garums. 

Šis vienkāršais vingrinājums norāda, cik kustīgs esat, un tas varētu liecināt, ka vecumdienās jums ir mazāka iespējamība ciest no kritieniem, kas var rezultēties smagos lūzumos.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "European Journal of Preventive Cardiology", atklājās, ka cilvēki, kuri varēja izpildīt šo vingrinājumu, kopumā dzīvoja ilgāku un veselīgāku mūžu. 

Pētnieki trīs gadus novēroja 51 līdz 80 gadus vecu pieaugušo grupu, lai saprastu, kā fiziskās sagatavotība var ietekmēt dzīves garumu. Fizioterapeits Kellijs Starets laikrakstam “The Daily Telegraph” skaidroja, ka spēja apsēsties krusteniskām kājām un piecelties no šīs pozas bez roku palīdzības, liecina par labu kopēju veselību un izteiktu līdzsvara sajūtu. “Sēdēšana uz zemes nāk par labu veselībai, jo tā nodrošina ķermeņa kodola darbību un trenē līdzsvaru,” piebilda fizioterapeits. 

"Cilvēki ārpus rietumu valstīm, gaidot autobusu, sēž tupus vai ēdot sēž krustām kājām. Tas varētu izskaidrot, kāpēc, piemēram, cilvēkiem Ķīnā ir par 80-90% mazāk gūžas locītavas sāpju nekā rietumniekiem,” sacīja Starets. 

Ne tikai sēdēšana krusteniskām kājām, bet arī komandas sports

Ir pierādīts, ka sportošana komandā ir vēl viena būtiska aktivitāte, kurai ir ietekme uz dzīves ilgumu. Zinātnieki apgalvo, ka, spēlējot komandā vai pret pretinieku, papildus fiziskajām priekšrocībām tiek gūts arī sociālais aspekts. “Mayo Clinic Proceedings” publicētajā pētījumā atklāts, ka teniss, badmintons un futbols ir labāki ilgmūžības veicinātāji nekā riteņbraukšana, peldēšana, skriešana vai sporta zāles apmeklēšana. 

"Gan garīgās, gan fiziskās labsajūtas un ilgmūžības ziņā mēs saprotam, ka mūsu sociālie kontakti, iespējams, ir vissvarīgākā iezīme, lai dzīvotu ilgu, veselīgu un laimīgu dzīvi,” piebilda Dr. Džeimss O'Kīfs Amerikas Sirds institūta kardiologs. 

Spēka vingrinājumi

Eksperti norāda, ka arī svaru celšana un spēka vingrinājumi ir būtiski, lai vecumdienās nodrošinātu kaulu un muskuļu veselību. Ņujorkas ilgmūžības laboratorijas pārstāve Aleksandra Stača-Fleminga uzsver, ka ir jāstrādā ar muskuļiem, lai dotu signālu kauliem kļūt stiprākiem. "Svara vingrinājumi palīdz jums iegūt stiprākus kaulus, kas palīdz saglabāt spēku ilgtermiņā".

Viņa piebilst, ka vislabākais vingrinājums ir svaru celšana apvienojumā ar pietupieniem, jo tas irizaicinājums vairākām ķermeņa daļām vienlaicīgi.