Veselības nozares hroniskās kaites ātri izārstēt nav iespējams

Avots: https://www.diena.lv/raksts/viedokli/latvija/veselibas-nozares-hroniskas-kaites-atri-izarstet-nav-iespejams-14299692

Veselības nozares hroniskās kaites ātri izārstēt nav iespējamsSituācija veselības jomā Latvijā ir sarežģīta, taču ir sistēmiski uzlabojama, vienlaikus visuproblēmu atrisinājums bez finansējuma nav iespējams, intervijā Mārim Ķirsonam (DB)norāda veselības ministre Līga Meņģelsone.Kas notiek veselības aprūpē Latvijā, ja mediķi rīko protesta akciju pie Saeimas, bet pacienti mēnešiem gaida rindā, lai saņemtu valsts apmaksāto speciālista konsultāciju vai arī medicīnisko manipulāciju?

Pamatproblēma ir finansējuma trūkums valsts apmaksātās veselības aprūpes sistēmā. Vēl vairāk – veselības aprūpes nozarei ir ilgstoši nepietiekams finansējums, ko vēl vairāk saasināja inflācijas izraisītais visu veidu izmaksu pieaugums. Rezultātā daudzu veselības jomas būtisko elementu reālais sadārdzinājums netika nosegts. Ir aprēķināts kopumā vairāk nekā 164 miljonu eiro liels iztrūkums, kas ietver ne tikai ārstniecības līdzekļu izmaksu pieaugumu, bet arī pirmajā ceturksnī novēroto palielināto pieprasījumu pēc veselības aprūpes pakalpojumiem.

Līdztekus tam vēl ir viens aspekts, kas rada un radīs arvien lielāku spiedienu uz veselības aprūpes sistēmu, un tā ir sabiedrības novecošanās. Proti, gados vecāku cilvēku kļūst vairāk, un viņiem būs nepieciešama pastiprināta veselības aprūpe. Tas nozīmē, ka jārēķinās ar pieaugošu veselības aprūpes pakalpojumu pieprasījumu, lai gan Latvijā iedzīvotāju skaits gadu no gada sarūk. Līdztekus minētajam ir jāņem vērā, ka Covid-19 pandēmijas laikā bija veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības ierobežojumi, kad cilvēki nevarēja vai nedevās pie ārstiem, kā rezultātā daudziem ir ielaistas slimības,

Visu rakstu lasiet avīzes Diena trešdienas, 24. maija, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt Raksta pilno versiju var iegādāties arī portālā Diena.lv - autorizējies, klikšķinot šeit!