img

Andra Levite par skrīningu::

Valsts prezidenta kundze aicina sievietes regulāri veikt dzemdes kakla vēža skrīningu

Avots: https://nra.lv/veseliba/412119-valsts-prezidenta-kundze-aicina-sievietes-regulari-veikt-dzemdes-kakla-veza-skriningu.htm

Valsts prezidenta kundze, ginekoloģe Andra Levite aicina ikvienu sievieti rūpēties par savu veselību, regulāri veicot dzemdes kakla vēža skrīningu un tādējādi gūstot sirdsmieru par savu veselību vai savlaicīgi uzsākot ārstēšanu.

Šodien Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) norisinājās zinātniskā sēde "Latvija ceļā uz dzemdes kakla vēža izskaušanu", vienkopus pulcējot tuvu 200 nozares profesionāļu, lai pārrunātu dzemdes kakla vēža preventīvo pasākumu efektivitāti un jaunākās diagnostikas un ārstēšanas iespējas, aģentūru LETA informēja RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece.

Atklājot zinātnisko sēdi, Levite norādīja, ka cilvēki dzīves laikā saskaras ar dažādām slimībām, kuru pilnīga izārstēšana joprojām nav iespējama, taču dzemdes kakla vēzis nav viena no tām.

Teju visos gadījumos šīs slimības izraisītājs ir cilvēka papilomas vīruss (CPV), taču, savlaicīgi atklājot inficēšanos ar augsta riska CPV, ir iespējams mazināt risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi.

"RAKUS ir pieejamas mūsdienīgas iekārtas, tiek veikti gan kvalitatīvi dzemdes kakla vēža pēcsrkīninga izmeklējumi, gan arī nodrošināta pasaules standartiem atbilstoša diagnostika un ārstēšana, ko veic kompetentie un zinošie speciālisti. Taču šīs slimības izskaušanā nepietiek vien ar visu iepriekš minēto, ja pati sieviete neveic dzemdes kakla vēža skrīningu.

Aicinu ikvienai sievietei rūpēties par savu veselību, regulāri veicot šo izmeklējumu. Tikai tā ir iespējams gūt sirdsmieru par savu veselību vai savlaicīgi uzsākt ārstēšanos,

pauda Valsts prezidenta kundze.

Dzemdes kakla vēzis ir viena no retajām onkoloģiskajām slimībām, kas ir pat pilnībā novēršama. Šajā virzienā arī zinātnē ir daudz strādāts, kā rezultātā ir atklātas vairākas veiksmīgas profilakses metodes. Primāri tā ir vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), kā arī dzemdes kakla pirmsvēža izmaiņu skrīninga veikšana. Vakcināciju pret CPV visefektīvāk ir veikt pusaudžiem - meitenēm un zēniem pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Skrīninga gadījumā tiek meklētas pirmsvēža izmaiņas. Ir pierādīts, ka sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem ievērojami pieaug risks veidoties nopietnām pirmsvēža un ļaundabīgām pārmaiņām, kas skar dzemdes kaklu. Daudzus gadus kā vienīgais izmeklējums nelabvēlīgu pirmsvēža pārmaiņu konstatēšanai bija citoloģiskā analīze jeb uztriepes paņemšana no dzemdes kakla.

RAKUS ginekoloģijas un dzemdniecības galvenā speciāliste Dace Rezeberga skaidroja, ka skrīninga mērķis ir atrast un likvidēt dzemdes kakla pirmsvēža izmaiņas. Dažkārt tiek savlaicīgi atklātas ļaundabīgas dzemdes kakla izmaiņas, kad tās ir pašā sākuma stadijā, un šūnu izplatīšanās ir vēl mikroskopiska. Tādā gadījumā veic elektroekscīziju, pilnībā sievieti izārstējot no šīs ļaundabīgās slimības. Savukārt, ja audzējs jau ir izplatījies un apmēros kļuvis lielāks, tiek pielietota gan ķirurģiska ārstēšana, gan arī ķīmijterapija un staru terapija.

Taču ir izpētīts, ka, jau sākotnēji identificējot dzemdes kakla pirmsvēža un ļaundabīgo izmaiņu izraisītāju CPV, daudz precīzāk var iegūt informāciju par sievietēm, kuras ir pakļautas lielākam pirmsvēža izmaiņu rašanās riskam. Jaunā skrīninga pieeja, kas Latvijā tiek īstenota jau kopš pagājušā gada jūlija, paredz, ka sievietēm vecumā no 25 līdz 29 gadiem joprojām tiek paņemta citoloģiskā uztriepe, savukārt vecumā no 30 gadiem - veic CPV testēšanu.