img

Valsts apmaksātu vakcīnu pret papilomas vīrusu nodrošinās arī zēniem 12 līdz 17 gadu vecumā

Avots: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/02.05.2023-valsts-apmaksatu-vakcinu-pret-papilomas-virusu-nodrosinas-ari-zeniem-12-lidz-17-gadu-vecuma.a507113/

Valsts apmaksātu vakcīnu pret papilomas vīrusu nodrošinās arī zēniem 12 līdz 17 gadu vecumā Vakcīna.

2. maijs, 14:09  2023. gadā no valsts budžeta līdzekļiem nodrošinās vakcināciju pret vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu (CPV) arī 12 līdz 17 gadus veciem zēniem. To paredz valdībā otrdien, 2. maijā, atbalstītie grozījumi Vakcinācijas noteikumos.

Līdz šim valsts apmaksāja vakcināciju pret CPV meitenēm vecumposmā no 12 līdz 17 gadiem un zēniem tikai vecumposmā no 12 līdz 14 gadiem.

Veselības ministrijā (VM) norādīja, ka CPV infekcijas ietekme ir vienāda abiem dzimumiem, turklāt vīriešu dzimumam saslimšanas laika periods dažu vēža formu attīstībai ir īsāks, kā arī vīriešu dzimumam raksturīgajiem CPV audzējiem nav pieejams skrīnings, kas ļauj savlaicīgāk atklāt onkoloģisku slimību.

Līdz ar to, apzinoties vakcinācijas svarīgumu, ministrija atradusi finansējumu iekšējos resursos, pārdalot to no citiem pasākumiem, kā rezultātā vakcinācija pret CPV infekciju 12 līdz 14 gadus veciem zēniem tiek turpināta arī šogad.

Dzimumneitrāla jeb universālā CPV vakcinācija 12 līdz 17 gadu vecuma grupā 2023. gadā tiks nodrošināta no jau piešķirtajiem finanšu līdzekļiem.

Tomēr, lai dzimumneitrālu vakcināciju būtu iespējams veikt arī turpmākajos gados, tam būs jārod papildu finanšu līdzekļi un secīgi jāveic attiecīgs grozījums Vakcinācijas noteikumos, lai noteiktu tiesības saņemt vakcināciju pret CPV zēniem no 14 gadu vecuma, atzīmēja VM.

Grozījumi arī nosaka, ka vakcinācijai pret CPV no 12 gadu vecuma izmanto divu devu vakcinācijas shēmu ar minimāli sešu mēnešu intervālu starp devām, izņemot imūnsupresētos pacientus, kuriem tiek izmantota trīs devu vakcinācijas shēma.

Saskaņā ar SPKC sniegto informāciju 2022. gada beigās pabeigts CPV vakcinācijas kurss bija 56,3% meiteņu, kam pienākas vakcinācija pret CPV. Savukārt 12 līdz 14 gadus vecu zēnu vidū vakcināciju bija sākuši 16,8%, bet 4,1% bija pabeiguši vakcinācijas kursu.

 

Ar valsts apmaksātu vakcīnu pret papilomas vīrusu aicina vienlīdzīgi nodrošināt zēnus un meitenes Ar valsts apmaksātu vakcīnu pret papilomas vīrusu aicina vienlīdzīgi nodrošināt zēnus un meitenes16. februāris, 9:45

Imunizācijas valsts padome (IVP) jau iepriekš bija norādījusi, ka šobrīd ir neatbilstoša, netaisnīga un diskriminējoša valsts finanšu līdzekļu sadale meiteņu un zēnu vakcinācijai pret CPV, kas abiem dzimumiem var izraisīt saslimšanu ar dažādiem ļaundabīgu audzēju veidiem. IVP paudusi kategorisku nostāju – nav atbalstāma situācija, kur pie vienādas saslimšanas draudiem vienam dzimumam valsts vakcīnu apmaksā, bet otram ne.