img

Valainis sola turpināt atbalstu uzņēmumu eksportspējas veicināšanai

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) zāļu ražotāja "Olainfarm" apmeklējuma laikā solījis turpināt atbalstu uzņēmumu eksportspējas veicināšanai, aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.


Tikšanās laikā ministrs un uzņēmuma vadība pārrunāja aktuālos jautājumus par Latvijas medikamentu ražotāju attīstības iespējām, "Olainfarm" jauno produktu portfeli, investīcijām modernizācijā un ražošanas jaudu kāpināšanā, kā arī vēl straujāku darbības paplašināšanu Rietumvalstu un pasaules tirgo s. 


Tikšanās laikā ministrs apmeklēja arī "Olainfarm" zāļu ražotni, kurā ik gadu tiek saražotas vairāk nekā viens miljards tablešu un kapsulu. Saskaņā ar uzņēmuma ilgtermiņa stratēģiju, jau tuvākajos gados arī ar valsts atbalsta programmu palīdzību ražošanas jaudas ir plānots ievērojami palielināt, eksporta apjomiem uz jauniem tirgiem pieaugot vairāk kā par 80%.


Valainis apmeklējuma laikā atzina, ka farmācija ir viena no spēcīgākajām un eksportspējīgākajām Latvijas ekonomikas nozarēm, kurai ir ļoti augsts eksporta potenciāls. Tā sniedz nozīmīgu pienesumu valsts kopējā attīstībā un izaugsmē, turklāt radot augstas pievienotās vērtības produktus. "Olainfarm" ir piemērs tam, ka mērķtiecīgi investējot automatizācijā, digitalizācijā un modernizācijā, kā arī produktu portfeļa paplašināšanā un jaunu tirgu apgūšanā, Latvijas uzņēmumi varēs vēl sekmīgāk konkurēt ar lielajiem pasaules līmeņa spēlētājiem. 


Valainis uzsvēra, ka valsts uzdevums ir efektīvi un pārdomāti sniegt atbalstu uzņēmumiem eksportspējas veicināšanai gan ar dažādiem finanšu instrumentiem, gan padarot uzņēmējdarbības vidi vietējiem komersantiem daudz draudzīgāku, piemēram, samazinot administratīvo slogu. 
"Mums ir jāveido tāda uzņēmējdarbības vide, kas Latvijai gan piesaista jaunas investīcijas, gan palīdz augt un attīstīties nacionālā kapitāla uzņēmumiem," tikšanās laikā uzsvēra Valainis.


Ministrs arī atgādināja, ka šī gada valsts budžetā ir iekļauts papildu finansējums aizdevumiem uzņēmumiem lielo investīciju projektu īstenošanai, bet tehnoloģiju pārneses sistēmu pilnveidošanai šogad ir pieejami 26,5 miljoni eiro.


Savukārt "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis tikšanās laikā uzsvēra, ka tuvākajā piecgadē attīstībā paredzēts ieguldīt vismaz 100 miljonus eiro. Uzņēmums izmanto arī pieejamās valsts atbalsta programmas dažādos virzienos, kas ļauj būtiski paplašināt kompānijas produktu portfeli, uzlabot konkurētspēju un eksportspēju uz Rietumu valstu tirgiem.
Bundulis informēja, ka līdz ar "Olainfarm" akcionāru maiņu pirms nepilniem gadiem pilnībā pārskatīta uzņēmuma attīstības stratēģija un izvirzīts mērķis kļūt par vienu no top 10 Eiropas medikamentu ražotājiem savās terapeitiskajās grupās. Divu gadu laikā reģistrācijai Eiropas Savienības valstu tirgos iesniegts 21 jauns medikaments. Šogad plānots to izdarīt vēl 20 jaunām zālēm. 
Tāpat Bundulis informēja, ka pagājušajā gadā sākti vērienīgi projekti ar mērķi efektivizēt darbu un palielināt ražošanas jaudas, kā arī veiktas investīcijas ilgtspējīgā ražošanā, sākot tādus projektus kā saules paneļu parka izveidi un Baltijā modernāko ķīmijas un farmācijas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu projektēšanu.


Tikšanās laikā puses pārrunāja arī nepieciešamību turpināt stiprināt Latvijas farmācijas nozares uzņēmumus un to konkurētspēju. Piemēram, Latvijas zāļu tirgū 94% veido importētie medikamenti, bet, paplašinot vietējo ražotāju produktu piedāvājumu tirgū, varētu gan palielināt konkurenci, gan veicināt cenu samazināšanos caur plašāku patentbrīvo medikamentu izmantošanu. 
Vietējo ražotāju tirgus daļas palielināšana Latvijā veicinātu arī lielāku zāļu fiziskās pieejamības drošību Latvijas pacientiem, mazinot piegāžu pārrāvumu radītos riskus. Tikšanās laikā ekonomikas ministrs saņēma apliecinājumu, ka vietējie ražotāji spētu saražot līdz pat 20% no vietējā tirgū nepieciešamā apjoma. 


Tā kā Latvijas vietējie zāļu ražotāji visos tirgos šobrīd konkurē ar daudzmiljardu starptautiskajām farmācijas kompānijām, ir kritiski svarīgi nozares regulējumā un atbalsta instrumentos ņemt vērā šo nozares globālo kontekstu un stingro regulējumu, norāda "Olainfarm" pārstāvji. Piemēram, lai jauns produkts nonāktu pie pacienta, uzņēmumam nepieciešami kā minimums 2,5 gadi, lai izpildītu visas reģistrācijas un normatīvo aktu prasības, kas turklāt dažādos tirgos var atšķirties.


Jau vēstīts, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 120,249 miljoni eiro, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 66,5% un bija 21,161 miljons eiro.
"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls patlaban ir 30 079 109 eiro.
Kompānijas īpašniece ir AS "Repharm" grupas māteskompānija "AB City". "AB City" patiesie labuma guvēji, pēc kompānijas mājaslapā publiskotās informācijas, ir Josifs Apts, Sergejs Korņijenko, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, Mihails Lurje, Jeļena Ņikitina, Jānis Oskerko un Roberts Tavjevs.