img

“Vai statīni ir jālieto visu mūžu?” Kardiologs skaidro, kāpēc statīni ir 21.gadsimta sasniegums holesterīna ārstēšanā

Avots: https://www.la.lv/vai-statini-ir-jalieto-visu-muzu-kardiologs-skaidro-kapec-statini-ir-21-gadsimta-sasniegums-holesterina-arstesana

“Vai statīni ir jālieto visu mūžu?” Kardiologs skaidro, kāpēc statīni ir 21.gadsimta sasniegums holesterīna ārstēšanā  20:15, 10. februāris 2024

TV24 raidījumā “Uz līnijas” kāda skatītāja uzdeva jautājumu par holesterīnu: “Sakiet, vai statīni ir jālieto visu mūžu? Vai tos var pārtraukt lietot, vai statīni nebojā ko citu, ja tos lieto visu laiku? Ir visādas atskaņas…”

Uz skatītājas jautājumu atbildēja kardiologs, reto slimību speciālists Andris Skride, uzsverot, ka šis esot ļoti labs jautājums. “Statīni ir tāds 21.gadsimta sasniegums. Pateicoties šim medikamentam, cilvēki, kuri to lieto Rietumvalstīs, mēs dzīvojam ilgāk par 50 vai 60 gadiem. Mēs varam dzīvot bez miokarda infarkta, bez insulta līdz 70, 80 un 90 gadu vecumam,” skaidroja kardiologs Skride.

Statīni samazina “sliktā holesterīna līmeni” un palielina “labā holesterīna līmeni”, piebilda ārsts. “Novērš miokarda infarktu, insultu, kāju gangrēnu, dažādas slimības, pat samazina osteoporozes risku un dziļo vēnu trombozes risku. Jā, tie ir jālieto visu mūžu – ilgstoši,” tā par statīnu lietošanu norādīja Skride.

Pasaulē šobrīd notiek vairāki klīniskie pētījumi, kuru rezultātā radīsies medikamenti, kas pēc 5 vai 10 gadiem aizvietos statīnus. “Iespējams, tā būs tikai injekcija. Viena injekcija reizi pusgadā. Tā ir tāda medicīnas nākotne. Arī Latvijā mēs šo medikamentu jau pētam, bet statīni vienmēr paliks, tiem būs sava vieta. Tas ir ļoti nozīmīgs medikaments. Ja jums tas ir izrakstīts, tad noteikti ir jālieto,” tā uz TV24 skatītājas jautājumu atbildēja kardiologs.

Turklāt Skride mierināja skatītāju, ka lietojot statīnus ilgstoši, tie nekaitēs citiem orgāniem. “Reti, bet cilvēkiem varētu būt muskuļu sāpes. Ļoti, ļoti reti aknu enzīmu palielināšanās, bet tāpēc tas ir jāmonitorē. Tas ieguvums, ko iegūstam lietojot statīnu grupas preperātus, ir daudz, daudz neatsveramāks, nekā zaudējums, ja mēs tos nelietojam,” tā TV24 raidījumā “Uz līnijas” atzina kardiologs, reto slimību speciālists Skride.