img

Vai spēcīgā narkotiskā viela – fentanils – varētu pārņemt Eiropu? ASV tas nogalinājis jau desmitiem tūkstošu cilvēku

Avots: https://www.la.lv/vai-speciga-narkotiska-viela-fentanils-varetu-parnemt-eiropu-asv-tas-nogalinajis-jau-desmitiem-tukstosu-cilveku

Vai spēcīgā narkotiskā viela – fentanils – varētu pārņemt Eiropu? ASV tas nogalinājis jau desmitiem tūkstošu cilvēku 

Kamēr spēcīgs sintētiskais opioīds – fentanils – turpina plosīties ASV, tikmēr Eiropas nelegālo narkotiku tirgus pagaidām ir palicis pasargāts no šīs nāvējošās substances. Fentanils ir nogalinājis desmitiem tūkstošu amerikāņu. Kāpēc eiropieši tiek pagaidām pasaudzēti? Un- vai tas var mainīties? To pētījis ārvalstu medijs “Euronews“.

Sanfrancisko pilsētas centra apkaime Tenderloina ir bēdīgi slavena ar savu lielo bezpajumtnieku skaitu, plašo noziedzību un narkotisko vielu lietošanu, narkomāni ir burtiski apsēduši pilsētas ielas, to sastingušie, nejūtīgie ķermeņi ir redzami visneiespējamākajās pozās uz parka soliņiem un ietvēm. Vietējais Tenderloinas apkaimes “Gen-Z”‘ aktīvists Darens Stallkaps šādas ainas regulāri fiksē ar sava tālruņa kameras palīdzību un pēc tam dalās ar tām soctīklā “Twitter”.

Šis spēcīgais sintētiskais opioīds – fentanils – satraucošā ātrumā nogalina amerikāņus, tostarp arī Sanfrancisko iedzīvotājus. Laikā periodā no 2023. gada janvāra līdz martam Tenderloinā vien 200 cilvēku ir miruši no narkotisko vielu pārdozēšanas, un 159 nāves gadījumus izraisījis tieši fentanils – un tas ir vairāk nekā tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā. To amerikāņu skaits, kuri mirst no narkotiku pārdozēšanas ASV, ir pieaudzis no vairāk nekā 70 000 nāves gadījumiem 2019. gadā līdz vairāk nekā 100 000 2021. gadā. Lielākā daļa no tiem ir saistīta ar fentanila pārdozēšanu.

Darens Stallkaps pastāstīja “Euronews”, ka ir redzējis tik daudz cilvēku mirstam no pārdozēšanas Sanfrancisko apkaimes ielās, ka jūtas “absolūti traumēts”.

Kad 25 gadus vecais aktīvists nesen bija devies atvaļinājumā uz Londonu, viņš sajutās burtiski atspirdzis – Eiropas galvaspilsētas ielās neviens nemirst no fentanila, katrā ziņā neviens šo narkotiku nelietoja redzamā vietā. “Svarīgākais ir nodrošināt, lai fentanils arī turpmāk nenonāktu Apvienotajā Karalistē un Eiropā,” sacījis Stallkaps.

Diemžēl ir bijuši gadījumi, kuros ticis konstatēts, ka fentanils cirkulē arī Eiropā, lai gan tas bieži vien ticis maskēts zem citu vielas nosaukuma vai arī ir bijis atrodams citu narkotisko vielu sastāvā. 2016. gada decembrī kāds 18 gadus vecs zēns Kannās, Francijā nomira pēc tam, kad vietējā gadatirgū nopirka, viņaprāt, morfija tableti. Viņš nomira no pārdozēšanas vēlāk tajā pašā vakarā pēc tam, kad bija izdzēris tableti, kas satur fentanilu – tikai daži miligrami no tā var būt letāli. Fentanils ir līdzīgs morfīnam, taču tas ir 50 līdz 100 reižu spēcīgāks.

Līdzīgas traģēdijas kā 18 gadus vecā jaunieša nāve Kannās no fentanila pārdozēšanas ir ļoti izplatītas ASV, kur spēcīgais sintētiskais opioīdu pretsāpju līdzeklis pēdējos gados ir nogalinājis desmitiem tūkstošu amerikāņu, kļūstot par nāvējošāko narkotiku valsts vēsturē. Bet šādi gadījumi nav pārāk ierasti Eiropā, kontinentā, kas joprojām ir bijis pasargāts no šīs nelegālās vielas plašas izplatības.

Saskaņā ar Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) datiem 2020. gadā Eiropas Savienībā (ES) tika reģistrēti aptuveni 5800 nāves gadījumu no narkotiku pārdozēšanas — tomēr tas ne tuvu nav reālais skaitlis, tā “Euronews” pastāstīja EMCDDA zinātniskais direktors Pols Grifits. Opioīdu izraisītas bijušas aptuveni trīs ceturtdaļas no visiem šiem nāves gadījumiem, savukārt fentanils veidoja “iespējams, pāris simtus”, tā sacīja Grifits.Salīdzinājumam, tajā pašā gadā ASV ziņoja par 53 480 fentanila izraisītiem nāves gadījumiem.

Jau kopš deviņdesmitajiem gadiem ASV fentanils bija pieejams kā recepšu medikaments un tika lietots kā pretsāpju līdzeklis, kā rezultātā tūkstošiem cilvēku kļuva atkarīgi no šī medikamenta pēc tam, kad bija to lietojuši atbilstoši ārstu izrakstītām receptēm.

Kad valsts varas iestādes saprata situācijas nopietnību, bija jau par vēlu. Un lai gan farmācijas uzņēmumi pārtrauca gan fentanila ražošanu, gan tā pārdošanu, šīs narkotiskās vielas ražošanu un piegādi ātri vien pārņēma noziedznieku grupas, un pašlaik to ražošana notiek nelegāli tādās valstīs kā Ķīna un Meksika.

Tā kā fentanila ražošana ir salīdzinoši vienkārša, narkotiku tirgotāji bieži to samaisa ar citām narkotikām, piemēram, heroīnu, kokaīnu, metamfetamīnu un MDMA. Tas nozīmē, ka bieži narkotiku lietotāji lieto fentanilu, nemaz nezinot, ka to dara. Saskaņā ar neseno “Washington Post” analīzi, fentanils ir galvenais nāves cēlonis amerikāņiem vecumā no 18 līdz 49 gadiem.

Tomēr arī Eiropā savulaik ir bijusi fiksēta plaša fentanila lietošanas sērga, un tā notika tepat Eiropā- Igaunijā, pie tam krietni vēl senāk pirms 2011 .gadā notika nāvējošais incidents ar 18 gadus veco Džozefu Kannās. 2000. gadu sākumā Igaunijā bija heroīna trūkums, un tas izraisīja strauju fentanila lietošanas pieaugumu, sintētiskajai narkotikai ātri kļūstot par visvairāk lietoto opioīdu narkomānu vidū.

Gandrīz divas desmitgades šī Baltijas valsts cīnījās ar fentanila epidēmiju, līdz policija, 2017. gadā slēdzot slepenu laboratoriju, beidzot spēja pārtraukt tā piegādes, un tagad šķiet, ka fentanils beidzot ir pazudis no Igaunijas. Diemžēl fentanils valstī atstāja nāvējošas pēdas. Saskaņā ar EMCDDA aplēsēm, no 2001. līdz 2020. gadam šajā Baltijas valstī no narkotisko vielu pārdozēšanas nomiruši aptuveni 1600 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir fentanila un citu sintētisko opioīdu lietošanas dēļ.

Stāstam par Igaunijas fentanila epidēmiju vajadzētu būt brīdinājuma signālam par to, kas var notikt arī citur Eiropā, jo īpaši tāpēc, ka kontinentu drīzumā varētu piemeklēt opioīdu trūkums.

Afganistānā, no kurienes nelegāli tiek piegādāta lielākā daļa Eiropā lietotā heroīna, talibi 2022. gada aprīlī noteica magoņu audzēšanas aizliegumu, kura ietekme, visticamāk, būs jūtama Eiropas kontinentā tikai nākamgad, jo uz pagājušā gada ražu šis aizliegums vēl netika attiecināts. Gandrīz viss opija daudzums Afganistānā tiek iegūts no aprīļa līdz jūlijam, un no ražas novākšanas līdz tā nokļūšanai heroīna tirgos paiet aptuveni viens līdz pusotrs gads, liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības biroja (UNODC) aplēses 2022. gadā.

Pēkšņs opioīdu trūkums var dot stimulu noziedzniekiem ražot un pārdot sintētiskas narkotikas, piemēram, fentanilu, kas ir daudz reižu ienesīgāks nekā heroīns. Saskaņā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrācijas datiem, vienu kilogramu fentanila Ķīnā var nopirkt par 3000 līdz 5000 ASV dolāriem (no 2768 līdz 4,613 eiro), bet tālāk ASV to jau var pārdot par vairāk nekā 1,5 miljoniem ASV dolāru (1,38 miljoniem eiro). Pateicoties tā efektīvajai iedarbībai, kas ir 30 reizes stiprāka nekā heroīnam, fentanils varētu ātri aizstāt citas narkotikas un pārņemt Eiropas vietējo narkotiku tirgu.

“Būs interesanti redzēt, kas notiks ar Taliban aizliegumu un vai tam patiešām būs ilgtermiņa ietekme. Šobrīd tas, ko mēs redzam, izskatās pēc ļoti, ļoti neliela magoņu audzēšanas samazinājuma apjoma, taču tas joprojām ir diezgan augsts salīdzinot ar vēsturiskiem rādītājiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, pat reiz tiek ražots nedaudz mazāk, un mēs sagaidām, ka vismaz pēc gada — krājumu esamības dēļ, laika dēļ, kas nepieciešams, lai narkotikas nokļūtu Eiropā — tas ietekmēs arī Eiropas narkotiku tirgu”, sacīja Grifits.

Taču Grifits ir skeptiski noskaņots par magoņu audzēšanas aizlieguma patieso iemeslu, sakot, ka, visticamāk, šī soļa patiesais mērķis ir, samazinot to pieejamību tirgū, manipulēt ar opioīdu cenām. Lai gan Eiropā pašlaik nav fentanila tirgus, risks, ka šī narkotika galu galā varētu pārņemt Eiropā, ir reāls, un to ir atzinusi arī Eiropas Savienības Tiesībaizsardzības sadarbības aģentūra (Eiropols), ES tiesībaizsardzības aģentūra, kas palīdz tiesībaizsardzības iestādēm ES dalībvalstīs.

Nesenā ziņojumā Eiropols raksta, ka tie paši Meksikas narkotiku karteļi, kas pārpludina ASV nelegālo narkotiku tirgu ar fentanilu, sadarbojas ar ES bāzētiem noziedznieku tīkliem, lai Eiropā tirgotu un ievestu kontrabandas kokaīnu un metamfetamīnu. Aģentūra brīdina, ka šie meksikāņu noziedzīgie grupējumi var “mēģināt paplašināt ES nelegāli ievesto narkotiku portfeli, vai nu pārvadājot tās uz ES narkotiku tirgu, vai uzsākot šo narkotiku, piemēram, fentanila ražošanu pašā ES”.

“Neskatoties uz to, ka šobrīd nav pazīmes, kas liecinātu par fentanila tirgus esamību ES, tomēr ES notikušie fentanila ražošanas iekārtu un pašas vielas konfiskācijas gadījumi tomēr rada bažas par fentanila tirgus attīstību nākotnē, raksta aģentūra.

Savā ziņā Eiropas pusē cīņai pret fentanilu ir nostājies laiks, sacīja Grifits, kā arī pavisam cita attieksme pret zāļu un pretsāpju līdzekļu lietošanu. “Mums nav novērojama tāda paša dinamika attiecībā uz pretsāpju medikamentu izrakstīšanu, kā tas ir piemēram ASV” sacīja Grifits. Recepšu opioīdus pacientiem Eiropā izsniedz reti, lai gan saskaņā ar Spānijas zāļu aģentūras datiem recepšu fentanila patēriņš Spānijā laikposmā no 2010. līdz 2021. gadam ir pieaudzis no 1,66 līdz 2,77 DDD uz 1000 iedzīvotājiem dienā.

Arī nelegālo narkotiku tirgus Eiropā ir atšķirīgs. Pirms vēl dažas Meksikas narkotiku kontrabandas organizācijas iesaistījās fentanila ražošanā, ASV jau bija labi sagatavota augsne nelegālajam narkotiku tirgum, ” sacīja Grifits.Bet tas nenozīmē, ka mums vajadzētu zaudēt modrību. “Nākotnē Eiropas nelegālo narkotiku tirgos varētu nokļūt vairāk sintētisko opioīdu,” sacīja Grifits. Sintētiskos opioīdus, piemēram, fentanilu, ir viegli ražot, un tie ir ļoti ienesīgi.” Ja būs pietiekams tirgus, ja tirgus dinamika mainīsies, fentanila ražošana un izplatīšana Eiropā varētu kļūt pievilcīga organizētām noziedzības grupām un bandām,” tā “Euronews” sacīja Grifits.