img

Uga Dumpis: Tagad es esmu atpakaļ

Avots: https://www.delfi.lv/delfi-plus/latvija/uga-dumpis-tagad-es-esmu-atpakal.d?id=55837358

Pirms trim gadiem šī vasara bija savāda. Nesen sākusies, Covid-19 pandēmija mainīja dzīvi daudziem. Mēs klausījāmies par dziļiem lokdauniem Rietumos, par milzīgiem upuriem Itālijā, bet dievzemītei vēl viss priekšā. Latvija tolaik bija pandēmijas paraugvalsts, bet infektologa Ugas Dumpja vārdu tad jau zināja daudzi. Mūsu kritieni vēl bija priekšā. Un kritieni bija pamatīgi.

Tagad, kā atzīst Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības nodaļas vadītājs un Latvijas Universitātes profesors, mēs esam šos trīs gadus aizmirsuši. It kā to nebūtu bijis, un profesors var atgriezties pie rezistento baktēriju pētniecības, meklējot ideālo izlietni. Tomēr pandēmija viņam tā pa īstam nav beigusies – Dumpi atpazīst. Un bieži vien šīs pazīšanās sveicieni nav saistīti ar pateicību vai citām pozitīvām jūtām.

Kas būtu bijušas tās lietas, ar ko jūs nodarbotos, ja nebūtu bijis pandēmijas?

Es pētnieciski 20 gadus nodarbojos ar antibiotikām un rezistenci. Un tagad es esmu atgriezies tajā tēmā mazliet plašāk. Tā saucamā viena veselība, kad mēs pētām cilvēkus, dzīvniekus un vidi. Un pandēmija pagrieza tajā "vienā veselībā" mani vairāk. Mūs tagad interesē notekūdeņi, izlietnes, kontaminācijas.

Kāda tad ir tā mācība? Kas ir tas, ko mēs esam paturējuši, un kas ir pagaisis?

Galvenā mācība ir, ka šis jautājums nav medicīnas vai infektologu jautājums. Tas ir krīzes vadības jautājums, vēl sociālantropoloģija, politoloģija. Tas nav tikai jautājums par zinātni vai zālēm, vai vakcīnām.

Tad ir jautājums: cik mēs esam gatavi krīzēm? Ir Ukrainas karš, ir klimata izaicinājumi. Kovids bija sabiedrības krīzes izaicinājums, un galvenās mācības ir nevis vakcinācijas jomā vai infektoloģijas jomā, bet – kā vadīt sabiedrību, kā pieņemt lēmumus? Un tur, kā mēs redzam, iet visādi. Mums nav pārliecības, ka mēs esam vairāk gatavi krīzei pēc visa šitā.

Tomēr nav?

Nav. Tagad daudzi runā par šo sistēmas domāšanu vai kaut kādām izmaiņām strukturāli. Manuprāt, nekas nav mainījies. Mēs esam izdzēsuši tos 2–3 gadus. Viss notiek tāpat, tikai medicīnai ir samazināts finansējums.

Otra mācība ir