img

Svarīgs atgādinājums diabēta skartajiem - kāpēc regulāri jādodas pie podologa, un kad vizīte ir par valsts naudu

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/605080-svarigs-atgadinajums-diabeta-skartajiem-kapec-regulari-jadodas-pie-podologa-un-kad-vizite-ir-par-valsts-naudu

Diabēta slimniekiem regulāras vizītes pie pēdu aprūpes speciālista jeb podologa ir sevišķi svarīgas. Kāpēc tā, un kā notiek pēdu pārbaude, konsultē Rīgas veselības centra un Veselības centra 4 podoloģe Karīna Vīgante

Tā nav ātrgaitas laiva!

Cukura diabēts ir nopietna saslimšana, kas rada smagas sekas – nervu un asinsvadu bojājumus, ko sauc par neiropātiju. To atklāj 75 % cukura diabēta pacientu. Diemžēl galvenais iemesls ir tas, ka diabētiķi nevērīgi izturas pret savu veselību, tostarp ēd daudz vienkāršo ogļhidrātu (cukuru un baltos miltus saturoši produkti) un lieto alkoholu, kā arī nav fiziski aktīvi. Neiropātija nav nekāda ātrgaitas laiva, tā attīstās daudzu gadu garumā, un sekas var būt dramatiskas – tās var sākties ar nedzīstošām brūcēm un beigties pat ar pēdas amputāciju. Kā tas attīstās? Ja vesels cilvēks gūst mazu brūci, tā ātri vien sadzīst, kamēr diabētiķim pat neliels nobrāzums ir līdzvērtīgs dūmu detektora signālam, tāpēc ka sliktās asinsrites dēļ brūces dzīst ļoti slikti.

Par valsts naudu – reizi trīs mēnešos

Lai izvairītos no nepatīkamajiem un bīstamajiem simptomiem, reizi trīs mēnešos diabētiķiem valsts sedz pēdu aprūpi diabētiskās pēdas aprūpes kabinetā. Nosūtījumu prasi savam ģimenes ārstam vai arī speciālistam, piemēram, endokrinologam vai neirologam. Svarīgi paturēt prātā, ka podologi uzskata – šāda aprūpe nepieciešama reizi mēnesī, bet, rodoties tulznai, varžacij, nobrāzumam vai jebkurai citai brūcei, palīdzība jāmeklē nekavējoties. Ja problēmu ielaiž, pastāv liels risks, ka brūce nesadzīs nekad, un tādā gadījumā ķirurgs būs spiests amputēt vispirms pirkstu, bet ar laiku varbūt pat visu pēdu.

Kā notiek pēdu pārbaude?

Vizītes laikā podologs novērtē, kā izskatās pēdu āda, tostarp starp pirkstiem, kā arī nagi, uz kuriem ātri vien var attīstīties sēnīte, tāpēc ka diabētiķu asinsrite ir traucēta un imunitāte samazināta. Tāpat speciālists pārbauda, vai pacientam nav attīstījušies jušanas traucējumi. Ja tādus konstatē, tad diagnosticē neiropātiju. Nervu un asinsvadu bojājumus izvērtē ar trim metodēm.

  • Ar monofilamentu jeb smalku plastmasas šķiedru pārbauda jušanu pēdās. Podologs ar to pieskaras pēdai un pirkstiem, un pacients saka, kur jūt un nejūt pieskārienu.
  • * Kamertonis, ko podologs ievibrē un pieliek pie pēdas pirmā pirksta pamatnes un pie potītes, ļauj noskaidrot, vai un kur cilvēks jūt vibrāciju.
    * Tip term metode dod iespēju pārbaudīt, vai nav izmainīta temperatūras sajūta pēdas virspusē.

Ikdienas rūpes – vissvarīgākās!

Par kāju veselību diabēta pacientiem jāgādā diendienā, tomēr šajā gadījumā atslēgas vārdi ir uzmanīgi un bez pārspīlējumiem. Izvēloties mazgāšanas līdzekļus, jāpatur prātā, ka āda ir ļoti jutīga, tāpēc priekšroka jādod želejai uz eļļas bāzes; šāds mazgāšanas līdzeklis arī lieki nesausinās ādu. Nelieto to bez vajadzības – ja kājas nav netīras, tad skalo tās tikai ar siltu ūdeni, kas nav karstāks par 38 grādiem. Ja ir traucēta temperatūras jušana, tad jāmēra ūdens temperatūra, pirms mērc tajā pēdas, lai neapdedzinātu ādu. Pēdas jānosusina, tad jāiesmērē ar mitrinošu krēmu, lai ādā neveidotos plaisas. Vislabākā izvēle ir krēms ar 10 % urīnvielu, kas mīkstina ādu. Šādi krēmi atrodami aptieku kosmētikas produktu plauktos.

Nekādā gadījumā nevajadzētu staigāt kailām kājām, jo tādējādi var satraumēt ādu. Slēgtos apavus, kas ražoti no dabīga materiāla, iesaka valkāt pat vasarā. Diabētiķa apaviem jābūt dziļiem un ērtiem, ļoti svarīgi, lai pirksti tajos nebūtu saspiesti, un būtiski, lai zole ir stingra, papēdis ne augstāks par 3 cm. Liela nozīme ir arī zeķēm. Vēlams vilkt zeķes bez vīlēm un gumijām, lai saudzētu jutīgo ādu. Speciālās diabēta zeķes, kas ražotas no kokvilnas, var nopirkt medicīnas preču veikalos.

Kā atrast podologu?

Diabētiskās pēdas aprūpes kabinetus, kuros par valsts naudu sniedz pakalpojumus cukura diabēta pacientiem, meklē Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.vmnvd.gov.lv/lv/diabeta-pacientu-aprupe