img

SPKC informē par Pasaules tuberkulozes dienai veltītajām aktivitātēm

Avots: https://ziemellatvija.lv/spkc-informe-par-pasaules-tuberkulozes-dienai-veltitajam-aktivitatem/

Pasaulē un Latvijā 24. martā tiek atzīmēta Pasaules tuberkulozes diena. Arī šogad, lai pievērstu sabiedrības uzmanību jautājumiem, kas ir saistīti ar tuberkulozi, tās profilaksi un plaušu veselību kopumā, laika posmā no šā gada 18. – 25. martam tiek organizētas dažādas aktivitātes gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. 

Atzīmējot Pasaules tuberkulozes dienu, šogad tiek organizētas gan atvērtās durvju dienas HIV profilakses punktos, gan nodrošināta iespēja saņemt plaušu speciālista konsultācijas, veikt krēpu testu un izmantot plaušu rentgena pakalpojumus. HIV profilakses punktos būs iespēja saņemt informāciju par tuberkulozi un veikt HIV, B un C hepatīta un sifilisa eksprestestus, saņemot pirms un pēc testa konsultāciju. Visas aktivitātes ir bez maksas un pieejamas ikvienam interesantam! 

Vairāk par Pasaules tuberkulozes dienai veltītajām bezmaksas aktivitātēm uzzini šeit.  

20. martā, plkst. 10.00 aicinām vērot tiešsaistes diskusiju, kurā par aktualitātēm tuberkulozes jomā Latvijā stāstīs jomas eksperti:  

  • Dr. Līga Kukša  – RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centra 7.Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja, PVO sadarbības centra vadītāja; 
  • Dr. Ilze Morozova  –  RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centra 4.Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja; 
  • Evita Biraua – RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centra Rīgas ambulatorās nodaļas atbildīgā māsa; 
  • Ieva Rimšāne – SPKC epidemiologs. 

Tiešraidi ikviens varēs vērot SPKC mājaslapā un Facebook lapā. Aicinām iedzīvotājus iepriekš iesūtīt savus jautājumus par tuberkulozi, rakstot uz [email protected]

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir pieaugusi arī 2023.gadā*. Provizoriskie dati liecina, ka 2023. gadā reģistrēti 347 tuberkulozes gadījumi jeb 18,4 uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinot ar 2022. gadu, pieaugums ir par 8% (2022. gadā reģistrēti 319 tuberkulozes gadījumi jeb 17,0 uz 100 000 iedzīvotāju), savukārt, salīdzinot ar 2021. gadu, pieaugums ir par 33%. Lai gan Covid-19 pandēmijas laikā saslimstība ar tuberkulozi samazinājās, SPKC speciālisti norāda, ka saslimstība ar tuberkulozi šobrīd pakāpeniski atgriežas pirms pandēmijas līmenī. 

Jaunākie pieejamie dati par saslimstību ar tuberkulozi Eiropā liecina, ka 2021. gadā Latvija bija ceturtajā vietā starp Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm  – aiz Rumānijas, Lietuvas un Portugāles. Saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir gandrīz divas reizes augstāka nekā vidēji ES/EEZ valstīs (vidēji 2021. gadā Eiropā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju bija 7,4, kamēr Latvijā 13,8). 

2023. gadā pieaugusi arī saslimstība ar tuberkulozi bērnu vidū (provizoriskie dati liecina, ka reģistrēti 11 gadījumi bērniem), salīdzinot ar iepriekšējiem trīs gadiem, kad ik gadu bija reģistrēti 5 gadījumi bērniem. 

Nemainīgi augsta saslimstība ir pieaugušo vidū, visvairāk slimo cilvēki darbaspējas vecumā – no 30 līdz 59 gadiem. Saslimstība vīriešu vidū ir trīs reizes augstāka nekā sieviešu vidū: 70 % no tuberkulozes pacientiem ir vīrieši. 

Kā liecina apkopotie dati no Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņu datu bāzes, pēdējo 10 gadu laikā ik gadu vidēji 71 cilvēks (3,7 uz 100 000 iedzīvotāju) Latvijā mirst no tuberkulozes vai tās radītām sekām. 

Vairāk informācija par tuberkulozi un tās profilaksi ir atrodama SPKC mājas lapas sadaļā “Tuberkuloze”. 

Pasaules tuberkulozes dienas pasākumi tiek organizēti sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu, Latvijas Tuberkulozes apkarošanas biedrību, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamentu, biedrību “Latvijas Sarkanais krusts”, Veselības centru 4  ,  un HIV profilakses punktu tīklā esošajām biedrībām un Latvijas pašvaldībām. 

*2023. gada statistikas dati ir provizoriski un var tikt precizēti.