img

Skrīnings un finansējums. Farmācijas kompānijas vadītājs vērtē Latvijas medicīnas nozares mīnusus

Avots: https://www.delfi.lv/delfi-plus/latvija/skrinings-un-finansejums-farmacijas-kompanijas-vaditajs-verte-latvijas-medicinas-nozares-minusus.d?id=55516296

Inovatīvie medikamenti pieejami ar vairāku gadu nobīdi, veselības nozarē papildu finansējumu saņem vien dažas prioritārās jomas, vērojama maza cilvēku atsaucība veikt profilaktisko vēža skrīningu. Tie ir daži no farmācijas kompānijas "Novartis" Eiropas reģiona vadītāja Meta Zellera "Delfi" paustajiem secinājumiem, kritiski vērtējot Latvijas veselības aprūpes sistēmu no malas. Pacientu organizāciju tīkla vadītāja Baiba Ziemele vairumam Zellera novērojumu piekrīt, kā arī ar piemēriem skaidro, kā šie izaicinājumi ietekmē Latvijas iedzīvotājus.

Valsts kompensējamo inovatīvo medikamentu skaits Latvijā piecu gadu laikā pieaudzis par 300%. Lai gan inovatīvo zāļu pieejamībā vērojams straujš pieaugums, to pieejamība, īpaši onkoloģijas pacientiem, joprojām saglabājas ierobežota. Turklāt tikai 30% vēža pacientu saņem efektīvu ārstēšanu ar jaunākās paaudzes medikamentiem. Tāpat Baltijas valstu vidū Latvija ir pēdējā vietā pēc pieejamo inovatīvo medikamentu skaita.

Iepazīstoties ar situāciju Latvijas veselības aprūpē, Zellers secinājis, ka veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība nav tādā līmenī, kādā tai vajadzētu būt. "Ir divu gadu nobīde no inovatīvo medikamentu apstiprināšanas [Eiropas Zāļu aģentūrā] līdz to sasniedzamībai Latvijas iedzīvotājiem.