img

Sešu profesiju pārstāvēm lielāks risks nākotnē saslimt ar olnīcu vēzi

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/567886-sesu-profesiju-parstavem-lielaks-risks-nakotne-saslimt-ar-olnicu-vezi

Jauns pētījums, kas publicēts žurnālā "Occupational and Environmental Medicine" liecina, ka lielāks risks nākotnē saskarties ar šo ļaundabīgo slimību, ir frizierēm, kosmetoloģēm, grāmatvedēm, apģērbu un būvniecības nozarē strādājošajām, kā arī mazumtirdzniecības darbiniecēm, vēsta CNN. 

"Secinājumi, kas izriet no iegūtajiem rezultātiem, ir ierobežoti", tāpēc pētnieki aicinājuši veikt papildu darbu, lai izpētītu saikni starp olnīcu vēža risku un dažādām profesijām.

Komanda, kuru vadīja Monreālas Universitātes Kanādā mācībspēki, pārbaudīja datus par 491 kanādieti, kas slimoja ar olnīcu vēzi, un salīdzināja tos ar 897 sievietēm, kurām nebija diagnosticēta šī slimība. 

Viņi arī pārbaudīja iespējamo darba vides iedarbību, piemēram, vai ir lielāka iespēja, ka sievietes darba laikā saskaras ar kādu noteiktu ķīmisku vielu. Pēc potenciāli ietekmējošo faktoru ņemšanas vērā viņi konstatēja, ka dažas profesijas var būt saistītas ar paaugstinātu saslimšanas risku.

Sievietēm, kas darbojās skaistuma industrijā, piemēram, frizierēm un kosmētiķēm, risks nākotnē saskarties ar olnīcu vēzi bija trīs reizes lielāks, nekā citu profesiju pārstāvēm. Savukārt sievietēm, kas desmit un vairāk gadu bija darbojušās grāmatvedībā, risks piedzīvot slimību bija divreiz lielāks. 

Pētnieki norādīja, ka personas, kurām bija lielāks risks saslimt, biežāk bija pakļautas arī vairāku "aģentu" iedarbībai, tostarp kosmētikas talka, amonjaka, ūdeņraža peroksīda, matu putekļu, sintētisko šķiedru, poliestera šķiedru, organisko krāsvielu, pigmentu un balinātāju iedarbībai.

Olnīcu vēzim nav specifisku simptomu, tāpēc vairums pacienšu ar šo diagnozi pie ārsta nonāk vēlīnā stadijā. Pirmās pazīmes, kas varētu liecināt par olnīcu vēzi, ir traucēta kuņģa uz zarnu trakta darbība, vēdera pūšanās un samazināta apetīte. Var parādīties sāpes vēderā vai neskaidra vēdera apjoma palielināšanās, kam iemesls ir šķidruma uzkrāšanās vēdera dobumā, ko producē olnīcu audzējs.