img

Saslimstība ar Covid-19 pieaug. Par ko vienojušies pasaules līderi?

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/578566-saslimstiba-ar-covid-19-pieaug-par-ko-vienojusies-pasaules-lideri

Nupat ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmē Ņujorkā pasaules līderi apstiprināja politisku deklarāciju par pandēmiju novēršanu, gatavību tām un reaģēšanu, vēsta LTV Ziņu dienests. 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šo apņemšanos nosaukusi par vēsturisku, jo pasaule pārāk ilgi dzīvojusi panikas un nolaidības ciklā. Deklarācija ir spēcīgs signāls, ka valstis apņēmušās mācīties no Covid-19 un stiprināt sabiedrību un ekonomiku pret pandēmijām.

"Mums var rasties kārdinājums domāt, ka Covid-19 pandēmija jau ir vēsture. Taču vēsture mums māca, ka Covid-19 nebūs pēdējā pandēmija. Mēs visi saskaramies ar jautājumu – vai būsim gatavi, kad pienāks nākamā? Kā vadītājiem mums ir kolektīvs pienākums pārliecināties, ka esam gatavi," sacīja PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss.

ANO ģenerālsekretāra vietniece Amina Mohameda norādīja, ka pasaules reakcija uz Covid-19 ir stāsts par cilvēka atjautību un neveiksmi.

No vienas puses – zibens ātrumā radīja testus un rekordātri izstrādāja vakcīnas. No otras puses – nepietiekamā sagatavotība vissmagāk skāra neaizsargātās personas. Bagātās valstis uzkrāja vakcīnas, bet nabadzīgāko valstu iedzīvotāji palika bez tām.

"Mēs nedrīkstam atkārtot pagātnes kļūdas, kad pienāks nākamā pandēmija. Un, kā mēs zinām, tas notiks! Parādīsies citi draudi  veselībai. Tas nozīmē – strādāt kopā," uzsvēra Mohameda.

Lielbritānijā, Portondaunā militārā bāzē, kas plašāk zināma ar ķīmisko ieroču izpēti, zinātnieki cīnās ar jaunu, neidentificētu ienaidnieku.

Portondaunas laboratorijās pēta pasaulē bīstamākos patogēnus – tādas nāvējošās slimības kā Ebolas vīrusu un Sibīrijas mēri. Tagad britu zinātnieki gatavojas slimībai X jeb nākamajam pandēmijas vīrusam, lai, izmantojot Covid-19 pieredzi, glābtu dzīvības un mazinātu nepieciešamību pēc sabiedrības un tautsaimniecības pilnīgas izolācijas.

Jauns.lv jau vēstīja, ka pētnieki seko līdzi ierosinātājam, kas varētu izraisīt nākamo pandēmiju. Veselības aizsardzības iestādes visā pasaulē joprojām cenšas pārvarēt Covid-19 pandēmijas sākumā gūto pieredzi un mēģina noteikt labāko veidu, kā novērst jaunu pandēmiju,

Daudzi pētnieki ir sākuši dēvēt nākamo ierosinātāju, kas varētu izraisīt masveida saslimšanu visā pasaulē, par "X slimību".

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 2022. gada paziņojumā šis termins definēts šādi: Apzīmējums "Slimība X” tiek lietots, lai apzīmētu nezināmu patogēnu, kas varētu izraisīt nopietnu starptautisku epidēmiju."

Tikmēr pasaulē pēdējās nedēļās uztraukumu raisījis mums nu jau labi pazīstamais Covid-19 vīruss. Tā jaunākais paveids "Pirola"  radījis bažas Apvienotās Karalistes un ASV zinātniekiem, ka tas, iespējams, izplatās ātrāk, nekā pētnieki spēj izsekot.