img

Rīgas Austrumu slimnīcā noslēdzies Eiropas tuberkulozes zinātnieku pieredzes apmaiņas forums TBnet Akadēmija ar priekšlikumiem un vēstījumiem tuberkulozes ierobežošanai

Aizvadītajā nedēļā, 24. maijā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” noslēdzās starptautiskā jauno tuberkulozes pētnieku vasaras skola - TBnet Akadēmija, kuru organizēja Eiropas veselības aprūpes speciālistu un zinātnieku konsorcijs "TBnet" sadarbībā ar slimnīcas PVO Sadarbības centru multirezistentas tuberkulozes ārstēšanas pētniecībā un izglītībā.

TBnet Akadēmijas noslēgumā dalībnieki izstrādāja un prezentēja sagatavotos vēstījumus pārstāvēto valstu sabiedrībai un politikas veidotājiem par izaicinājumiem tuberkulozes nozarē un nepieciešamajiem risinājumiem šīs slimības efektīvai ierobežošanai.

Epidemioloģijas un profilakses darba grupas pārstāvji vērsa uzmanību uz faktu, ka joprojām visā pasaulē ik gadu netiek atklāti miljoniem cilvēku, kuri slimo ar tuberkulozi un ir vajadzīgi efektīvāki instrumenti un uzraudzības sistēmas, kā arī tuberkulozes izskaušanai ir nepieciešami steidzami pasākumi cīņā ar tādiem sociālajiem riska faktoriem kā nabadzība, nevienlīdzība un nepietiekams uzturs.  

 Savukārt Tuberkulozes diagnostikas darba grupas pārstāvji vēstīja: “Sabiedrības iesaiste ir īpaši svarīga, lai veicinātu informētību par agrīnas tuberkulozes diagnostikas nozīmi, atbalstītu investīcijas mūsdienīgu diagnostikas instrumentu attīstībā un nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi savlaicīgiem un pieejamiem testiem, lai izskaustu šo slimību.”

Tāpat arī Bērnu tuberkulozes darba grupas pārstāvji uzsvēra diagnostikas nozīmi bērnu tuberkulozes izskaušanā: “Bērni, kuri slimo ar tuberkulozi pārāk ilgu laiku nav tikuši uzskatīti par prioritāti. Mums ir vajadzīgi labāki, bērniem piemērotāki instrumenti, lai efektīvāk diagnosticētu tuberkulozi. Kopīgiem spēkiem mēs varam izbeigt bērnu mirstību no tuberkulozes.”

 Savukārt Tuberkulozes ārstēšanas darba grupas pārstāvji akcentēja, ka ieguldot līdzekļus mūsdienīgos medicīnas jauninājumos, mēs varam samazināt slogu TB pacientiem un būtiski uzlabot ārstēšanas rezultātus.

Un noslēgumā Netuberkulozo mikobaktēriju darba grupas pārstāvji vēstīja: “Tagad tā ir visu problēma. Grūti diagnosticēt, ārstēt un izārstēt. Ieguldiet zināšanās, izglītībā, pētniecībā un sadarbībā. Tagad ir laiks rīkoties!”

TBnet Akadēmija norisinājās jau 11. gadu un tajā piedalījās vairāk nekā 40 profesionāļi no 13 dažādām Eiropas reģiona valstīm. Šogad šī prestižā pasākuma norisei kā sadarbības partneris un dalībnieku uzņemšanas iestāde tika izraudzīts mūsu slimnīcas stacionārs "Tuberkulozes un plaušu zinātnes centrs".