img

Regulāra zobu higiēna - kā to iemācīt bērniem?

Ikvienam vecākam ir vēlme redzēt savus bērnus smaidām. Zobu veselība bērniem nav tikai estētikas jautājums, bet arī labas pašsajūtas pamats. Iemācīt bērnam rūpēties par zobu higiēnu ir tikpat svarīgi kā iepazīstināt ar veselīgu uzturu vai regulārām fiziskām aktivitātēm. Tas veidos veselīgus ieradumus, kas būs klātesoši visas dzīves laikā.

Komentārus un ieteikumus sniedz OlainMed zobu higiēniste Dzintra Danče.
"Nav nekāds noslēpums, ka pati svarīgākā ir zobu kopšana mājās. Visi zinām, ka tas ir jādara divas reizes dienā ar fluoru saturošu zobu pastu. Arī, ja zobus mājās kopjam godprātīgi, visu aplikumu pašu spēkiem noņemt nav iespējams. Sevišķi aplikumu, kurš uzkrājas aiz smaganu brīvās maliņas, to ir iespējams iztīrīt tikai ar speciāliem instrumentiem pie zobu higiēnista. Tāpat, svarīgi pievērst uzmanību, tam, cik "tehniski" pareizi mēs tīrām zobus - kā turam zobu birsti, kādā virzienā veicam kustību. To visu pastāsta un iemāca zobu higiēnists un, protams, jo agrākā vecumā šīs pamata lietas tiek iemācītas, jo ar labāku zobu veselību varam rēķināties visas dzīves laikā."
Zobu higiēnists sniegs konsultācijas par pareizu zobu kopšanu balstoties uz individuālām indikācijām, jo ne visas metodes der visiem. Identificēs potenciālas problēmas vai riska faktorus, kas var izraisīt zobu slimības nākotnē. Regulāri zobu higiēnista apmeklējumi ļauj agrīnā stadijā atklāt zobu slimības, piemēram, kariesu vai gingivītu.

Kā vecāki var palīdzēt bērnam iemācīties rūpēties par savu zobu veselību?
Dzintra Danče uzsver: "Izglītojiet bērnus! Māciet bērniem par zobu higiēnas nozīmi un to, kā pareizi tīrīt zobus. Lai šī aktivitāte būtu jautra, varat izmantot speciālas zobu birstes vai zobu pastas ar dažādām garšām. Ļoti svarīga ir zobu kopšanas rutīna, tajā skaitā higiēnista apmeklējums vismaz 1x gadā. Līdz 18 gadu vecumam zobu higiēnista apmeklējums ir valsts apmaksāts. Man personīgi, interesanta šķiet iespēja izmantot dažādas zobu kopšanas aplikācijas, kas darbojas kopā ar modernajām, elektriskajām zobu birstēm. Esmu dzirdējusi daudz labas atsauksmes no vecākiem, kuri ar šo aplikāciju palīdzību bērnam ir iemācījuši tīrīt zobus.

Aplikācija zobu tīrīšanas laikā, jautrā un bērniem saprotamā veidā, ļauj vizualizēt tīrīšanas procesu un redzēt progresu. Pats galvenais, esiet paraugs savam bērnam. Ja bērni redz, ka arī vecāki pievērš uzmanību savai zobu higiēnai, viņiem būs lielāka motivācija sekot šim piemēram."