
Avots: https://www.liepajniekiem.lv/padomi/receptes-maza-stipra-dzervene/
Rudens ir dzērveņu laiks, un cilvēki šīs ogas labprāt ēd svaigas, kā arī iekļauj ēdienu receptēs. “Dzērvenes ir ļoti veselīgas, jo īpaši – imunitātes stiprināšanai un urīnceļu veselībai. Visvairāk labuma dod svaigas un saldētas,” saka uztura speciāliste Veselības centru apvienībā Anita Baumane.
Vai ir veselīgi ēst dzērvenes jebkuram un jebkurā daudzumā? “Ogas satur maz kaloriju, daudz šķiedrvielu un antioksidantu, tās ēst ir veselīgi, bet ar mēru,” piekodina A. Baumane. “Ierobežojumi jāievēro cilvēkiem ar kuņģa čūlu, gastrītu vai augstu skābes līmeni, dzērveņu skābums var kairināt kuņģi. Ogas var pastiprināt antikoagulantu, piemēram, varfarīna, iedarbību, tā ka jābūt uzmanīgiem, ja lieto šādus medikamentus. Ja apēd ļoti daudz šo ogu, tās var izraisīt caureju vai kuņģa diskomfortu.”
Arī saldinātos dzērveņu produktus – sulas, sukādes – nevar patērēt lielos apjomos, jo satur daudz cukura, kas nav tik veselīgs un veicina lieko svaru vai aptaukošanos.
Šādi pārstrādātas ogas vairāk var ēst cilvēki, kuri ikdienā patērē daudz enerģijas.
Uztura speciāliste iesaka ogas ēst svaigas, tāpēc ka tādās ir visvairāk vitamīnu un antioksidantu. Arī saldētas ir laba izvēle ziemai, jo nezaudē lielu daļu vērtīgo vielu.
Dzērveņu ūdens, nesaldināts morss palīdz urīnceļu veselībai, savukārt pulveris vai kapsulas, kas ir koncentrēta forma, – īpaši labi urīnceļu profilaksei. Retāk pieejamas ir žāvētas bez cukura. “Dzērvenes ir mazas, bet ļoti spēcīgas ogas – īsts dabas vitamīnu un antioksidantu avots.
Tās stiprina imunitāti, uzlabo urīnceļu un sirds veselību, kā arī palīdz saglabāt ādu jaunu un mirdzošu. Ikdienas uzturā pietiek ar nelielu daudzumu svaigu vai saldētu dzērveņu, lai gūtu lielu labumu visam organismam.”
Dzērveņu ūdens: pāris sauju saspaidītu dzērveņu aplej ar ūdeni, nedaudz pasaldina ar medu – atsvaidzinošs un veselīgs.
Dzērveņu morss bez cukura: vāra dzērvenes, izspiež sulu un atšķaida ar ūdeni; ja gribas saldāku, var izmantot medu vai stēviju. Jāņem vērā, ka medus ir tas pats, kas cukurs, – jālieto ar mēru!
Mērces gaļai vai zivij: dzērvenes var pavārīt ar sīpolu un nedaudz medus – dabīga, skābeni salda mērce.
Rīsu vai kuskusa ēdienos: pievieno svaigas vai kaltētas dzērvenes – piešķir patīkamu skābumiņu un interesantu garšas niansi!
Vāra auzu pārslas pienā vai augu dzērienā, pievieno sauju svaigu vai saldētu dzērveņu. Pasniedz ar valriekstiem un tējkaroti medus.
Nepieciešami svaigi spināti vai rukola, šķēlēs sagriezts bumbieris, kazas siers, rieksti. Pievieno sauju svaigu dzērveņu, pārlej ar olīveļļas un citronu sulas mērci.
Anita Baumane iesaka vistu cept ar rozmarīnu un ķiploku. Mērcei dzērvenes pavāra ar sīpolu, šķipsniņu sāls un medu. Pasniedz ar rīsiem vai kuskusu un tvaicētiem dārzeņiem.
Traukā samaisa pa pustējkarotei ķiploku pulvera, žāvētas dzērvenes, sasmalcinātas pistācijas un pekanriekstus.
Citā traukā sajauc 200 g krēmsiera, 100 g smalki sarīvēta Čedaras siera, pa šķipsniņai sāls, melno piparu un saldās paprikas pulvera, sauju sasmalcinātu maurloku. Pēc izvēles pielej tējkaroti Vorčesteršīras mērci un saldo čili mērci, ieber trešdaļu sasmalcinātā riekstu-dzērveņu maisījuma.
Sagatavoto siera masu ieliek ledusskapī uz vismaz pusstundu.
Tad no masas veido bumbiņas, kuras bagātīgi apviļā atlikušajā riekstu-dzērveņu maisījumā. Var veidot vienu lielu bumbu, kam uz šķīvja apkārt apliek vai nu krekerus, vai mazas sausmaizītes.
Paciņu želatīna pārlej ar aukstu vārītu ūdeni, lai uzbriest. Tikmēr katliņā apmēram 10 minūtes karsē 300 ml saldā krējuma, 150 ml piena, 50 g cukura un paciņu vaniļas cukura.
Visu ielej uzbriedušajā želatīnā un labi samaisa, līdz tas pilnībā izšķīst. Tad masu ielej formiņās un ieliek ledusskapī.
No 250 g dzērveņu un pāris bazilika lapiņām pagatavo mērci. Sablendē šīs sastāvdaļas kopā ar sauju cukura līdz gludai masai.
Mērci uzlej uz šķīvja, kad tur uzlikts no ledusskapja izņemts pannakotas deserts. Var dekorēt ar piparmētru lapiņu.
Izvēlētajai augļu kombinācijai pievieno sauju dzērveņu. Skābās ogas kopā, piemēram, ar banānu vai kādu citu saldo augli labi līdzsvarojas.