img

Piens un piena produkti bērnu uzturā. Kurus ieteicams lietot biežāk un kurus – retāk?

Avots: https://ziemellatvija.lv/piens-un-piena-produkti-bernu-uztura-kurus-ieteicams-lietot-biezak-un-kurus-retak/

Piens un piena produkti ir viena no svarīgākajām produktu grupām, kas pēc Veselības ministrijas rekomendācijām būtu jāiekļauj bērnu un pieaugušo uzturā katru dienu. Rimi bērniem eksperte, sertificēta uztura speciālisteOlga Ļubina skaidro piena produktu ietekmi uz veselību, kā arī atklāj, vai pēdējos gados izskanējušiem negatīvajiem viedokļiem par piena produktiem ir pamatojums.

Piena diētas riski

Veselības ministrijas sagatavotajā materiālā par veselīga uztura ieteikumiem bērniem no 2 līdz 10 gadu vecumam skaidrots piena un piena produktu vērtīgais sastāvs, nodrošinot organismam tādas uzturvielas kā olbaltumvielas, piesātinātos taukus, kāliju, kalciju, fosforu, D, A un B grupas vitamīnus. “Tiesa, pēdējos gados būtiski palielinājies to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka viņi nevar lietot piena produktus. Taču ne vienmēr govs piena produktu izslēgšanas diētas ir pamatotas. Savukārt nepārdomātas diētas var atstāt negatīvas sekas uz veselību,” uzsver Olga Ļubina.

Ir pierādīts, ka bērniem, no kuru uztura izslēgti piena produkti, augums ir par 0,2–0,3 standarta vērtībām mazāks nekā tiem bērniem, kuri piena produktus ikdienā lieto.

Salīdzinot ar bērniem, kuri piena produktus lieto regulāri, bērniem, kuriem četrus gadus ēdienkartē bijis ierobežots piena un piena produktu daudzums, ir samazināta kaulu mineralizācija un kaulu vecums atpaliek vidēji par 1,4 gadiem.

Kaulu blīvums samazinās govs piena eliminācijas (ierobežošanas) gadījumā, taču ir atgriezenisks process, ja diēta tiek pārtraukta. Ja vecāki lemj par labu piena produktu izslēgšanai no bērna ikdienas uztura, obligāti jākonsultējas ar ārstu un uztura speciālistu, lai pārskatītu ikdienas uzturu un nodrošinātu organismam visas bērna augšanai nepieciešamās uzturvielas.

Kuri piena produkti ir vērtīgāki?

Ja piena produktus vērtē pēc tā, kurš ir uzturvielām bagātāks un vērtīgāks, priekšroka ir skābpiena produktiem – kefīram, jogurtam bez piedevām un biezpienam. Skābpiena produkti satur pienskābes baktērijas, kas ir probiotiķi – tie veicina labvēlīgas mikrofloras attīstību, tostarp palīdz atjaunoties mikroflorai pēc ārstēšanās ar antibiotikām.

Probiotikas palīdz sagremot laktozi, kas ir īpaši vērtīgi cilvēkiem ar laktozes nepanesamību, kā arī veicina uzturvielu, piemēram, vitamīnu un minerālvielu, uzsūkšanos. “Taču vēlreiz uzsveru – jāizvēlas nesaldināti piena produkti, tas ir, bez rūpnieciski pievienota cukura. Saldināti piena produkti un to pārmērīga lietošana nelabvēlīgi ietekmē zobu veselību, veicina straujāku svara pieaugumu, kā arī pasliktina ādas veselību,” akcentē uztura speciāliste Olga Ļubina.