img

Pēteris Apinis: Baiss sapnis par naudas pārsadali 30. maijā

Šī saruna notika pēc vecu vīru basketbola treniņa Edvarda Smiltēna vārdā nosauktajā hokeja brīvdienā. Mans sarunu biedrs piestrādā Finanšu ministrijā, un viņa sapņiem var ticēt – visa  Finanšu ministrija ir viens liels astroloģijas centrs. Pastāsts ir visai ticams arī tālab, ka premjers Kariņš pagājušonedēļ paģērēja visiem ministriem atrast savos budžetos 140 miljonus, ko pārsadalīt par labu veselības jomai. Visi ministri čakli meklējuši – un ne lieku eirocentu savu ministriju finanšu plūsmās nav atraduši.

Tiesa, datums citu ministru konfrontēšanai ar Meņģelsoni izraudzīts simbolisks – dienu  pirms  prezidenta vēlēšanām ar skaidru norādi Apvienotajam sarakstam, ka labāk šos vajadzīgos 140 miljonus būtu atrast Zemkopības, Reģionālās attīstības un Iekšlietu ministrijas budžetā.

– Un vēl es nosapņoju, ka visi šie 140 miljoni aizies parādu dzēšanai, un liela nauda – jauniem kovidvakcīnu iepirkumiem un veco vakcīnu utilizācijai.

– Parādiem par laboratorijām, trešajai māsai  ģimenes ārstu praksē un kompenssējamiem medikamentiem,– centos iebilst.

– Parādiem. Visiem parādiem, ko sadarīja Kariņš ar Pavļutu iepriekšējā valdībā. Kāršu parādi taču jāatdod.

 

 

Iztēlojos situāciju, kad galda vienā pusē nosēžas Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs un finanšu ministrs Arvils Ašerādens, bet otrā pusē – Līga Meņģelsone. Šie divi kopā sanāk tikai četrkārt smagāki par Līgu, sanāk tāda atsauce uz skatu no filmas „Maša un Lācis”. Un abi džentlmeņi bargi vaicā Līgai Meņģelsonei – kur viņa liks tos 50 eiro, ko Satiksmes ministrijā valsts sekretārs atradis par iespējamu izdalīt veselības jomai. Līga atsaucīgi un draudzīgi stundu stāsta par laboratorijas izmeklējumiem, onkoloģisko pacientu staru terapiju (man nez kādēļ šķiet, ka Līgas Meņģelsones telefonā dučos bilžu safotografēts staru terapijas aparāts ādas vēža pacientiem).

Pēc tam veras durvis, iekšā nāk Nauris Puntulis, sēžas blakus Arvilam Ašerādenam un pērkona balsī uzdzied:

Es aizeju pie nabagiem
Un grūžu viņu kārās mutēs
Vien savu dziesmu dienišķo.
Vien savu dziesmu”

 

Atgādināšu, premjerministrs Krišjānis Kariņš pirms nedēļas sasolīja medicīnas nevalstisko organizāciju līderiem veselības apdrošināšanu, ķā arī papildus 140 miljonus veselībai izdalīt līdz 1. jūlijam. Tiesa, šī nauda galvenokārt tiktu pārdalīta slimnīcu parādiem par siltumu un enerģiju.

Patiesībā metode, ko Kariņš un Ašerādens nolēmuši veikt rīt, ir mēģinājums savu atbildību pārcelt uz Līgas Meņģelsones kamiešiem. Nudien neredzu pat vismazāko iespēju veselības ministrei kaut kādu naudu sameklēt Aizsardzības ministrijas budžetā, kaut neiztērēti šajā gadā, iespējams, ir aptuveni 200 miljoni Ukrainas palīdzībai paredzēto līdzekļu.

Visiem tiem, kas redz laimi Kariņa apsolītajā apdrošināšanā, varu paskaidrot, ka Kariņš nemāk pateikt „celsim nodokļus”, bet izlīdzas ar vārdiem „maksāsiet apdrošināšanas prēmijas”. Patiesībā tas ir viens un tas pats – Kariņš nevēlas uzlikt nodokli bankām, kas peldas peļņas miljonos, celt tabakas akcīzi, kaut arī tabakas tirgotāji pelna miljonus, bet tabaka bendē Latvijas iedzīvotāju veselību. Nē – Kariņš grib uzlikt jaunu „apdrošināšanas iemaksu” katram Latvijas iedzīvotājam, bet nenojauš, ka tas varētu nozīmēt aptuveni 1000 eiro gadā katram Latvijas iedzīvotājam.

Sapnis, ko man pastāstīja mans treniņa biedrs, ir baisi murgi, kas iespējams, sāksies jau rīt.