img

Pēc pandēmijas būtiski sarukusi “Centrālās laboratorijas” peļņa un apgrozījums

SIA “Centrālā laboratorija” pagājušajā gadā strādāja ar 33,51 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 50% mazāk nekā 2022.gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka vairākkārt un bija 4,316 miljoni eiro, liecina informācija “Firmas.lv”.

Kā aģentūrai LETA pauda uzņēmumā, pērn “Centrālajai laboratorijai” bija 95 filiāles, tostarp 2023.gadā atvērtas desmit jaunas filiāles. Tāpat veiktas investīcijas analītiskās tehnoloģijās un procesu automatizēšanā, jaunu iekārtu iegādē un analizatoru atjaunošanā.

“Centrālās laboratorijas” pārstāvji norāda, ka 2023.gadā uzņēmums strādāja apstākļos, kad notika plašas diskusijas ar valsts institūcijām un valdību par to, ka valsts atvēlētais finansējums izlietots ātrāk un izveidojusies pārstrāde, jo periodā pēc Covid-19 pandēmijas pieaudzis pieprasījums pēc veselības aprūpes, līdz ar to arī pēc laboratorijas pakalpojumiem.

Kā skaidro uzņēmumā, samaksa no valsts par 2022.gadā notikušajām tā dēvētajām pārstrādēm ne 2023.gadā ne 2024.gada pirmajā pusē vēl aizvien nav notikusi. Uzņēmumā pauž, ka valstij būtiski samazinot laboratoriju tarifus no 2024.gada 1.jūnija, “Centrālā laboratorija” asins paraugu noņemšanai un laboratorijas maksas pakalpojumiem kopš 2024.gada 6.jūnija cēlusi cenas, un pacientiem valsts rīcības dēļ izmaksas jāsedz no savas kabatas.

Prognozējot 2024.gada rezultātus, “Centrālās laboratorijas” pārstāvji min, ka sagaidāms tādu pacientu skaita pieaugums, kas regulāri profilaktiski pārbauda savu veselību, kā arī pacientus ar dažādu hronisku slimību saasinājumiem, kuru dēļ varētu pieaugt nepieciešamo izmeklējumu skaits un veidi, tāpat prognozētais pacientu skaita pieaugums var tikt pamatots iedzīvotāju demogrāfisko un saslimstības rādītāju tendencēs.

Tāpat 2024.gadā “Centrālā laboratorija” turpinās investēt jaunu laboratorijas telpu aprīkošanā, jaunu testēšanas metožu un laboratorijas automatizācijas procesa ieviešanā. Plānots atvērt vēl vairākas jaunas filiāles – iegūstot vienpersonisku izšķirošu ietekmi, 2024.gadā ir notikusi SIA “NMS Laboratorija” filiāļu pievienošana.

“Centrālās laboratorijas” pārstāvji norāda, ka uzņēmums turpinās uzlabot arī darbības efektivitāti, digitalizēt procesus, samazinot loģistikas operāciju izmaksas, kā arī iecerēts uzlabot pakalpojumu pieejamību, vienlaikus attīstot jaunu centrālo biroju un laboratoriju.

“Centrālā laboratorija” 2022.gadā strādāja ar 66,83 miljonu eiro apgrozījumu un 26,888 miljonu eiro peļņu, liecina “Firmas.lv”.

Uzņēmums reģistrēts 1994.gadā, un tā pamatkapitāls ir 128 000 eiro. “Centrālā laboratorija” ietilpst “Reparm” grupā, kam pieder arī AS “Recipe Plus”, AS “Rīgas farmaceitiskā fabrika”. “Repharm” grupas māteskompānijai AS “AB City” pieder arī zāļu ražotājs “Olainfarm”. “AB City” patiesie labuma guvēji ir Sergejs Korņijenko, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, Mihails Lurje, Jeļena Ņikitina, Jānis Oskerko un Roberts Tavjevs.