img

Paziņoti Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielās medaļas saņēmēji

Avots: https://www.tvnet.lv/8005761/pazinoti-latvijas-zinatnu-akademijas-lielas-medalas-sanemeji

No kreisās: Maija Dambrova un Kristiāna Ābele. Foto: LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Lielo medaļu šogad saņems LZA īstenās locekles Maija Dambrova un Kristiāna Ābele, informēja LZA.

Dambrova apbalvojumu saņems par izciliem sasniegumiem jaunu farmakoloģiski aktīvu savienojumu darbības mehānismu izpētē un jaunas farmakologu skolas izveidi Latvijā.

Dambrova ir farmācijas zinātņu doktore, Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) vadošā pētniece un Rīgas Stradiņa universitātes profesore.

Viņas vadībā OSI jau 20 gadus norit molekulārās farmakoloģijas pētījumi kardiovaskulāro, metabolo un centrālās nervu sistēmas saslimšanas jomās.

Dambrova organizē un vada jauno zāļu kandidātvielu un medicīnas preparātu darbības mehānismu izpēti, kā arī iepazīstina mediķus un preparātu ražotājus ar pētījumu rezultātiem, uzstājoties zinātniskās konferencēs un specializētos semināros.

Savukārt Ābelei apbalvojums piešķirts par 19.gadsimta un 20.gadsimta sākuma Latvijas un Baltijas mākslas vēstures, mākslas vēstures historiogrāfijas, grāmatniecības vēstures un Baltijas vācu kultūras mantojuma pētniecību.

Ābele ir Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Mākslas vēstures institūta direktore, vadošā pētniece un LMA Promocijas padomes priekšsēdētāja. Viņas zinātnisko interešu lokā ir Latvijas māksla un mākslas dzīve 19.gadsimtā un 20.gadsimta sākumā Baltijas un pārējās Eiropas kopainā, mākslas vēstures historiogrāfija, grāmatniecības vēsture un 19.-20.gadsimta Baltijas vācu kultūras mantojums.

Ābele kopumā publicējusi ap 50 zinātnisku rakstu Latvijas un ārzemju izdevumos. Šobrīd viņa strādā pie monogrāfiska pētījuma par mākslas zinātnieci Tatjanu Kačalovu.

Apbalvojumu laureātēm pasniegs LZA rudens pilnsapulcē 21.novembrī.

LZA Lielā medaļa ir augstākais apbalvojums, ko akadēmija piešķir katru gadu Latvijas un ārvalstu zinātniekam par izciliem radošiem sasniegumiem.

Ar LZA Lielo medaļu līdz šim apbalvotas 62 personības.