Sabri Abdelmasī,
gastroenterologs
Ikviens no mums ir kaut reizi saskāries ar gremošanas traucējumiem, izjūtot kādu no simptomiem. Kā liecina pētījuma* dati, 75% Latvijas iedzīvotāju ar gremošanas traucējumu novēršanu saistītus preparātus lieto, izjūtot diskomforta vai smaguma sajūtu pēc maltītes, katrs trešais iedzīvotājs – gāzu un vēdera uzpūšanās dēļ, savukārt katrs piektais iedzīvotājs – sajūtot sāpes kuņģī pēc maltītes. Arī gastroenterologs Dr. Sabri Abdelmasī novērojis, ka biežākie simptomi, par kuriem sūdzas pacienti, ir tieši vēdera pūšanās un sāpes kuņģī.
Gastroenterologs skaidro, ka visbiežāk gremošanas traucējumus izraisa kuņģa un zarnu trakta funkcionālie traucējumi. Ne vienmēr šie traucējumi ir saistīti ar kāda orgāna slimību, jo parasti problēma ir plašāka. Vēdera darbības traucējumus var radīt gan kuņģa, gan aizkuņģa dziedzera, gan aknu un žultspūšļa darbības problēmas. Reizēm vaina meklējama zarnās, kas var būt iekaisušas, vai arī novērojamas uzsūkšanās problēmas tievajā zarnā. Vēdera darbības traucējumus var veicināt arī mūsu dzīvesveids. “Mūsdienās, kad cilvēka ikdiena ir strauja, notikumiem bagāta un piesātināta ar lielāku vai mazāku stresa devu ik dienas, arvien biežāk saskaramies ar gremošanas traucējumiem. Kuņģis un zarnu trakts ir vieni no pirmajiem, kas reaģē uz stresu kā kairinātāju. Hormoni, kas izdalās stresa laikā, spēcīgi ietekmē kuņģa un zarnu trakta darbību. Stresa brīdī kuņģis, zarnu trakts un muskulatūra saspringst, tādēļ var būt mainīga vēdera izeja, caureja, aizcietējumi, smaguma sajūta un diskomforts,” skaidro Dr. Abdelmasī.
Mēs visi vēlamies būt labā formā un dzīvot veselīgāk. Kā zināms, jo vairāk ēdīsim dārzeņus un augļus un mazāk gaļas, jo labāk, taču ne visiem šāda pieeja der un ir vajadzīga. Turklāt ir jāatceras, ka visam ir jābūt līdzsvarā – uzturā ir jālieto dažādi produkti no visām produktu grupām. Porcijas ir jāveido tā, lai tajās būtu dažādu krāsu dārzeņi, salāti un tikai trešā daļa būtu gaļa vai zivs.
“No vienas puses, sabiedrība sāk vairāk domāt par savu organismu, uzturu, kustēšanos. Tomēr, no otras puses, ir liela daļa, kas pārspīlē un iekrīt galējībās. Arvien biežāk mēs dzirdam cilvēkus sakām, ka viņiem ir glutēna vai laktozes nepanesamība, tomēr, veicot pārbaudes, atklājas, ka tā nemaz nav. Neregulārs ēdienreižu grafiks, nesabalansēta pārtika, nepareizs miega režīms, pārmērīga fiziskā vai mentālā slodze, mikrofloras disbalanss, kā arī organisma novecošanās process ir faktori, kas stimulē gremošanas traucējumu rašanos vai pastiprināšanos,” norāda gastroenterologs Abdelmasī.
Ja cilvēks ikdienā pārmērīgi patērē produktus, kurus kuņģim ir grūti pārstrādāt, piemēram, pienu, saldumus un augļus, kas rada vēdera pūšanos un diskomfortu, tas ne vienmēr nozīmē, ka ir laktozes nepanesamība. Gluži pretēji, tas liecina par to, ka gremošanas sistēma ir nedaudz nogurusi, tā nespēj ar visu tikt galā, tāpēc organismam nekas cits neatliek, kā signalizēt par problēmu.
Dzīvesveida un uztura maiņa ir viens no veidiem, kā iespējams mazināt gremošanas traucējumu simptomus. Regulāras un mazākas porcijas visas dienas garumā, neēšana vēlu vakarā, ierobežojot tauku uzņemšanu ar uzturu, atmetot smēķēšanu un samazinot alkohola lietošanu, palīdzēs jūsu gremošanas sistēmai. Taču tikpat svarīgas ir arī kustības – pastaigas, darbošanās ārā vai citas fiziskas aktivitātes.
Fermentu lietošana palīdzēs gremošanas sistēmai sagremot ēdienu. Fermenti satur amilāzi un lipāzi, kas palīdz pārstrādāt ogļhidrātus un taukaino ēdienu. Bez receptes aptiekā nopērkamos fermentus var lietot vismaz 7 līdz 14 dienas, ja preparāts palīdz, konsultējoties ar ārstu, varat lietot ilgāk. Arī tad, ja simptomi ir pārgājuši, var turpināt lietot šos preparātus, palīdzot ēdienam vieglāk uzsūkties, mazinot vēdera izejas biežumu vai palīdzot tai kļūt stingrākai. Ja pēc trim līdz četrām dienām simptomi nemazinās vai pat kļūst spēcīgāki, noteikti ir jādodas pie ārsta.
Signāli, kurus nedrīkst atstāt bez ievērības
Šie ir signāli, ko vairs nevar risināt, tikai konsultējoties ar farmaceitu, – steigšus jādodas pie ģimenes ārsta vai gastroenterologa!
Fermentu uzdevums ir kopā ar ēdienu nonākt tievajā zarnā un palīdzēt ēdienam uzsūkties un pārstrādāties, samazinot smaguma sajūtu un vēdera pūšanos.
“Bieži vien aizmirstam, ka kuņģa skābe ir liels izaicinājums jebkuram medikamentam – paaugstināts skābes līmenis kuņģī ietekmē preparāta iedarbību, tāpēc labāki ir tie preparāti, kas satur minimikrosfēras. Šīs izteikti sīkās minimikrosfēras atrodas kapsulā – kad cilvēks to uzņem kopā ar ēdienu, minimikrosfēras sajaucas ar ēdienu un nonāk kuņģī. Kapsula ātri izšķīst kuņģī, atbrīvojot sīkās “bumbiņas”. Līdz ar to minimikrosfēras ir pasargātas no kuņģa skābes un netiek ietekmēta fermenta efektivitāte. Starp citu, kapsulu ar fermentiem minimikrosfērās var droši vērt vaļā un sajaukt ar jogurtu, lai lietotājam to būtu vieglāk norīt. Šāds risinājums būs piemērotāks gan bērniem, gan arī cilvēkiem, kuriem kapsulas norīšana sagādā grūtības,” uzsver gastroenterologs.
Kapsulas ar fermentiem minimikrosfērās palīdz efektīvāk sagremot ēdienu, mazinot diskomforta sajūtu vēderā un uzlabojot barības vielu uzsūkšanos.
*SIA “Mylan Healthcare” (“Viatris” grupas uzņēmuma) veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja par preparātu, kas novērš gremošanas traucējumu simptomus, iegādi un lietošanu tika veikta sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru “SKDS”. Šī gada janvārī tika aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits, proti, 1048 cilvēki, vecumā no 18 gadiem, kuri ir lietojuši ar gremošanas traucējumu novēršanu saistītus preparātus.