img

“Paliatīvās aprūpes problēmas Latvijā ir milzīgi smagas,” uzsver ārste Kamenščikova

Avots: https://www.la.lv/paliativas-aprupes-problemas-latvija-ir-milzigi-smagas-uzsver-arste-kamenscikova

“Paliatīvās aprūpes problēmas Latvijā ir milzīgi smagas,” tādu viedokli TV24 raidījumā “Dr.Apinis” pauda ārste un VCA poliklīnikas “Aura” vadītāja Anita Kamenščikova, diskutējot par aktualitātēm medicīnā, tostarp paliatīvās aprūpes pakalpojumiem.

“Bieži vien tas ir tikai uz papīra,” turpināja teikt ārste Kamenščikova, runājot konkrēti par mēģinājumu Latvijā izveidot paliatīvās aprūpes pakalpojumu mājās pie pacienta.

“Jo ir ļoti smags pacients, tur ir nepieciešama plaušu ventilācija. Kas šo aparātu aprūpēs? Kas apmācīs? Vai šie cilvēki, kuriem ir jāstrādā, var to darīt? Mēs pārņemam kādu ārzemju praksi, bet tur jau ir vesela virkne cilvēku, kas nāk uz mājām – reizi dienā vai divas atnāk un pārbauda, kā šis aparāts strādā, vai pacients ir pareizi apstrādāts? Vai viss ir izdarīts?” vērsa uzmanību Kamenščikova TV24 raidījumā, apspriežot paliatīvās aprūpes jautājumus.

Savukārt otrs aktuāls jautājums esot rehabilitācija. “Mēs nepaliekam jaunāki, bet gribam būt jauni un stipri,” piebilda ārste.

Jau vēstīts, ka paliatīvā jeb nedziedināmi slimu cilvēku aprūpe Latvijā netiek organizēta atbilstoši pacientu vajadzībām, šādu vērtējumu jaunākajā revīzijā sniegusi Valsts kontrole (VK), ziņoja LETA šā gada 25.septembrī.

VK uzskata, ka paliatīvā aprūpe Latvijā nav pilnvērtīga veselības aprūpes sastāvdaļa, jo nav radīti priekšnoteikumi, lai paliatīvās aprūpes sistēmu izveidotu atbilstoši pacientu vajadzībām, un tā netiek nodrošināta efektīvi visos veselības aprūpes līmeņos. Kritiski nepietiekami esot ambulatorie paliatīvās aprūpes pakalpojumi, kā rezultātā vairums pacientu nonāk slimnīcās, kuru kapacitāte nav pietiekama.

Kā atzīmēts revīzijā, lai arī kopumā paliatīvās aprūpes pacienti saņem veselības aprūpes pakalpojumus ģimenes ārstu praksēs, tomēr tikai piektā daļa šo pacientu saņēmuši plašāku veselības aprūpi kā glikozes regulāciju, brūču kopšanu, asinsspiediena mērījumus. Paliatīvās aprūpes pacientiem būtisks pakalpojums ir veselības aprūpe mājās, piemēram, medikamentu ievadīšana, enterālā barošana caur zondi, urīna ilgkatetra un stomas aprūpe, taču to saņēmuši ne vairāk kā 3% pacientu.

Sarežģītākos gadījumos specializēto paliatīvo aprūpi pie paliatīvās aprūpes speciālista vai paliatīvās aprūpes kabinetā saņēmuši vēl nedaudz virs 100 cilvēkiem gadā, turklāt reģionālais pārklājums ir ļoti ierobežots un lielākā daļa konsultāciju sniegtas Rīgā, pauž VK.

VK atzinīgi vērtē paliatīvās aprūpes pakalpojumu klāsta paplašināšanos, taču norāda, ka spriest par tā efektivitāti šobrīd esot pāragri, turklāt 2024.gadā tas plānots nelielam skaitam – 3078 – paliatīvās aprūpes pacientu.