img

"Olpha" līdz gada beigām ES valstīs un Apvienotajā Karalistē plāno piedāvāt četrus jaunus medikamentus

Rīga, 8.jūl., LETA. Latvijas farmācijas uzņēmums un zāļu ražotājs AS "Olpha" (iepriekš "Olainfarm") vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs un Apvienotajā Karalistē līdz gada beigām piedāvās četrus dažādus jaunus medikamentus, kuriem ir noslēdzies reģistrācijas process un izpildītas arī pārējās prasības, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

Jaunie medikamenti paredzēti uroloģisko, onkoloģisko, sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Plānots, ka nākamgad ES tirgos nonāks vēl vismaz 18 jauni patentbrīvie medikamenti.

Kā norāda kompānijā, tuvāko gadu laikā uzņēmums plāno ievērojami palielināt savu produktu portfeli, un patlaban ir apstiprināti jau vairāk nekā 50 jauni preparāti, kuriem ir sākta reģistrācija vairāk nekā desmit ES valstīs.

Kopumā patlaban reģistrācijai ir iesniegti 32 medikamenti, bet izstrādes procesā ir vēl aptuveni 100 jaunu produktu, norāda kompānijā. Divi no jaunajiem "Olpha" medikamentiem, kam šogad varēs sākt komercializāciju, ir paredzēti uroloģisko slimību, bet pa vienam preparātam sirds un asinsvadu un onkoloģisko slimību ārstēšanai.

"Līdz šim uz Rietumeiropas valstīm uzņēmums lielākoties eksportēja aktīvās vielas un pusproduktus, tādēļ jaunu patentbrīvo medikamentu gatavo zāļu formu tirdzniecības sākšana ir vēl viens vēsturisks solis "Olpha" attīstībā," komentē "Olpha" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis, piebilstot, ka prioritārie "Olpha" eksporta tirgi Eiropā ir Čehija, Slovākija, Itālija, Francija, Vācija, Polija, Spānija, Lielbritānija, visas trīs Baltijas valstis, Zviedrija, Dānija, Norvēģija, Somija.

Jau ziņots, ka "Olpha" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 120,249 miljoni eiro, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 66,5% un bija 21,161 miljons eiro. Vienlaikus pati "Olpha" 2022.gadā strādāja ar 113,537 miljonu eiro apgrozījumu un 18,143 miljonu eiro peļņu. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

"Olpha" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olpha" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls patlaban ir 34 965 315 eiro.

Kompānijas īpašniece ir AS "Repharm" grupas māteskompānija "AB City". "AB City" patiesie labuma guvēji, pēc kompānijas mājaslapā publiskotās informācijas, ir Josifs Apts, Sergejs Korņijenko, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, Mihails Lurje, Jeļena Ņikitina, Jānis Oskerko un Roberts Tavjevs.