img

Nils Sakss Konstantinovs: Bērnu uzvedību ļoti izmaina nevis darbs ar bērniem, bet viņu mammām

Avots: https://www.la.lv/nils-sakss-konstantinovs-bernu-uzvedibu-loti-izmaina-nevis-darbs-ar-berniem-bet-vinu-mammam

Nils Sakss Konstantinovs: Bērnu uzvedību ļoti izmaina nevis darbs ar bērniem, bet viņu mammām 

TV24 raidījumā “Uz līnijas”  Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Sakss Konstantinovs norāda, kāds varētu būt risinājums bērnu agresijas mazināšanai un uzvedības koriģēšanai. Šis jautājums kļuvis aktuāls saistībā ar nesenajiem notikumiem Imantā.

Kā ziņoja LETA, 5.maijā vakarā Valsts policija saņēma izsaukumu no kāda vīrieša uz Imantas mikrorajonu Rīgā, jo tur skolas stadionā tika novērotas vairākas nepilngadīgas personas ar nažiem. Kā vēstīja Valsts policija, uz notikuma vietu, ņemot vērā notikuma raksturu un iespējamo bīstamību, “nekavējoties devās” Speciālo uzdevumu bataljona ekipāža.

Tikmēr policijā arī saņemts zvans no kādas sievietes, kura informēja, ka pie viņas dzīvoklī patvērušies jaunieši, kuriem pakaļ dzinušies citi jaunieši, kuri bijuši bruņoti ar nažiem. Sieviete pēc notikušā sociālajos tīklos pauda bažas, ka policija rīkojusies lēnīgi, kā rezultātā vienu no bēgušajiem zēniem vajātāji noķēruši un piekāvuši.

Ir viena lieta, kas ļoti izmaina bērnu uzvedību, un tas ir darbs nevis ar pašiem bērniem, bet ar viņu mammām, viņš skaidro.

Viņš stāsta, ka, redzot bērnu jau 3–6 gadu vecumā, var pateikt, ka viņš pieder riska grupai. Darbs ar riska grupu mammām ir efektīvākais veids, kā izmainīt bērnu uzvedību, rīcību. Šie bērni parasti uzaug ģimenēs, kurās arī mammām ir bijušas adaptācijas grūtības, viņš apgalvo.

Otra risinājums ir ieguldīt ļoti labos bērnudārzos, kā arī pamatskolās. Nils Sakss Konstantinovs uzsver, ka bērnus var un vajag apmācīt, bet tas jādara pietiekami agri. Pusaudža vecumā cenšoties apmācīt bērnus, kam ir uzvedības un attieksmes problēmas, ir jāpielieto pavisam cita pieeja. Sākt mācīt viņiem komunicēt būs daudz par vēlu. Tas rada riskus viņu, kā arī apkārtējo bērnu drošībai, ar viņiem ir jāstrādā individuāli.