Pirmais mēnesis veselības ministra amatā bijis ļoti smags, ceturtdien "Delfi TV" raidījumā "Spried ar Delfi" atzina "Jaunās Vienotības" politiķis Hosas Abu Meri. "Strādājām ļoti daudz stundu, lai saprastu dažādās problēmas, jo, būdams Saeimas deputāts un arī ārsts, kurš sēž savā praksē katru dienu, nevarēju iedomāties, ka tomēr nozarē ir tik daudz problēmu, kas saistītas ne tikai ar finansējumu, bet arī organizatoriskiem jautājumiem."

 

 

Vienlaikus Abu Meri pauda, ka viņš kā ārsts problēmas saprotot, tāpēc uzskata, ka konfliktu vietā spēs vienoties par to, kā tās kopīgi risināt. Galvenie darbi, ko apņēmies paveikt ministrs – pabeigt slimnīcu tīkla reformu, lai panāktu lielāku finansējumu nozarei, uzlabot ārstu darba apstākļus un stāties pretī zāļu tirgotāju apetītei. Tiesa, ministrs atzina, ka nevar solīt brīnumus, ka rindas uz izmeklējumiem un pakalpojumiem veselības nozarē jau nākamgad būs novērstas.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Jānis Vētra atgādināja, ka joprojām pārāk liels skaits jauno ārstu ir gatavi pamest valsti, un ienākumi nav vienīgais iemesls par labu šādam lēmuam – ņemot vērā izmeklējumu nepieejamību un zāļu cenas, kas daudziem pacientiem ir neaizsniedzamas, ārstiem ir grūti gūt gandarījumu savā darbā, panākot uzlabojumus savu pacientu veselībā. "Iestājas bezspēcības sajūta, kurā ilgstoši atrasties nav iespējams," skaidroja Vētra.

Tāpat jauno ārstu līderis norādīja – kaut arī nākamgad nozares finansējumā gaidāms kāpums, dzīves dārdzība un inflācija arī izmaksas dzen uz augšu, un tas gan apgrūtina nozares attīstības plānošanu, gan arī vairo nedrošību par savu nākotni mediķu vidū.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

 

 

01:00
Veselības aprūpes problēmas veido ne tikai hronsiki mazs finansējums, bet arī nepilnības pārvaldībā, uzskata ministrs.

 

 

03:01
Vētra uzteic līdzšinējo sadarbību ar VM un vērā ņemamo mediķu algu pieaugumu, taču norāda, ka jauno ārstu atalgojums joprojām ļoti jūtami atpaliek pat no kaimiņvalstīm.

 

 

05:00
Veselības nozarē nepieciešams skaidrs atalgojuma modelis, bet paralēli jāveic arī reformas un jāmaina apstākļi, kādos jaunajiem ārstiem jāstrādā, saka Abu Meri.

 

 

08:07
Katrs ceturtais jaunais ārsts apsver, bet katrs desmitais jau ir izlēmis par aizbraukšanu no Latvijas, atsaucoties uz LJĀA veikto aptauju, saka Vētra. To ietekmē ne tikai zemais atalgojums, bet arī bezspēcības sajūta pacientiem grūti pieejamo pakalpojumu un dārgo medikamentu dēļ.

 

 

13:39
Nākamā gada budžetā slimnīcām tikšot piešķirts finansējums, kas ļaus segt ēdināšanas un dažādu tarifu izmaksu kāpumu, bet pārējie jautājumi ir diskutējami – vispirms jāsakārto slimnīcu tīkls, saka ministrs.

 

 

17:41
Valstij iesaistoties vairāku reģionālo slimnīcu kapitāldaļās, tas ļautu uzlabot pārvaldības modeli un veicināt sadarbību starp slimnīcām, uzskata Abu Meri: "Nav obligāti jābūt katrā mazā slimnīcā visiem plaša profila pakalpojumiem."

 

 

 

21:55
"Es nebaidos no šī jautājuma," ministrs apliecina gatavību stāties pretī zāļu tirgotājiem. Viņam jau nākamnedēļ būšot skaidra bilde, ko piedāvāt nozarei.

 

 

24:18
Vētra novērojis, ka pacienti nereti nenopērk zāles, nelieto tās regulāri vai lieto mazākās devās tikai tāpēc, ka nevar atļauties iegādāties to, ko ārsts izrakstījis. Tas veicina ielaistas kaites, kuras pēc tam ārstēt ir vēl dārgāk.

 

 

25:43
Abu Meri apņēmies no nākamā gada pakāpeniski revidēt arī kompensējamo medikamentu sarakstu, izslēdzot mazāk efektīvas zāles, lai dotu vietu modernākiem medikamentiem.

 

 

27:19
Nākamgad paredzētais finansējums veselības nozarei rindas uz izmeklējumiem ļaus samazināt daļēji, saka ministrs: "Nevaru apsolīt brīnumus." Vētra uzsver datu digitalizācijas nepieciešamību., kas ļautu pakalpojumus plānot un prioritizēt daudz veiksmīgāk.

 

 

30:44
Abu Meri kritizē Paula Stradiņa slimnīcas vadību, kas "nogulējusi" Eiropas fondu naudas zaudēšanu slimnīcas jaunā korpusa būvniecībā. Viņš to raksturo kā vieglprātīgu attieksmi, kas esot raksturīga, ja projektā runa par Eiropas, ne valsts budžeta naudu. Iespējamie zaudējumi varētu sasniegt par 70 miljonus eiro.

 

 

 

33:40
Ministrs atzīst, ka kopš stāšanās amatā viņam nav bijis laika praktizēt kā ārstam, bet centīšoties atrast tam laiku, lai nezaudētu kvalifikāciju, jo neviens politisks amats nav mūžīgs.

 

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.