img

Nepatīkamais simptoms -kāju tūska

Ja pēc grūtas darba dienas kājas ir mazliet piepampušas, tas nav nekas briesmīgs. Arī tad, ja cilvēks saēdies kaut ko sālītu, tūskas parādīšanās nav nekas sevišķs, jo nātrijs veicina šķidruma aizturi. Tūskas bīstamība parādās tajā brīdī, kad ir vēl kādas izpausmes, piemēram, sāpes kāju ikros, elpas trūkums. Audos uzkrājas šķidrums

"Tūska ir šķidruma uzkrāšanās organismā. Ne visos gadījumos tas rada problēmas, jo šķidrums var uzkrāties šūnās, asinsģvados, starpaudu telpā. Tajās ķermeņa vietās, kur aktīvi darbojas muskuļi, šķidrums parasti ātri tiek aizvadīts projām. Dažiem organisma audiem ir raksturīgi aizturēt šķidrumu, piemēram, ap un zem acīm," stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas internās medicīnas galvenais speciālists, endokrinologs profesors Aivars Lejnieks, piebilstot, ka parasti tūska attīstās ķermeņa "zemākajās" vietās - apakšstilbos, potītēs, plaukstās un pirkstos.

Tūsku rašanās mehānisms ir ļoti dažāds. Ir vesela virkne slimību, kas var izraisīt tūsku, piemēram, nieru slimības. Ja nieres nespēj izdalīt tik daudz šķidruma, cik uzņemts, no pārpalikuma rodas tūska. Bieži vien tūskas iemesls ir sirds un asinsvadu slimības. Saraujoties 60-70 reižu, sirds pārsūknē vidēji piecus litrus asiņu minūtē. Ja tā sāk strādāt vājāk, neritmiski, tā vairs nevar veikt savu funkciju - attīstās sirds mazspēja un līdz ar to arī tūska. Tās iemesls var būt arī endokrīnas, aknu, onkoloģiskās slimības, limfostāze jeb limfas atteces traucējumi, varikozas vēnas.

"Vienpusēja, asimetriska tūska, kad, piemēram, viena kāja resnāka par otru, ir bīstams simptoms, kas var liecināt gan par vēnu trombozi, gan limfas atteces traucējumiem, ko izraisījis audzējs. Tā kā tūskas iemesli ir tik dažādi, jābūt ļoti vērīgam, lai pamanītu vēl kādus slimības simptomus, piemēram, elpas trūkumu, sāpes," norāda profesors.

Ja vainīgas ir kāju vēnas, tūska parasti pieaug dienas laikā un vislielākā ir vakarā. Savukārt limfātiskā tūska, kuras iemesls ir limfas cirkulēšanas traucējumi, parasti nakts laikā ievērojami nemazinās. Reizēm kāju pietūkumu vienlaikus var izraisīt pat vairākas veselības problēmas, piemēram, sirds mazspēja un vēnu saslimšana.

Der atcerēties, ka kāju tūsku bieži provocē sēdošs vai stāvošs darbs, piemēram, skolā, veikalā, maizes ceptuvē, karstums, aptaukošanās, grūtniecība, pārmērīga sāls lietošana uzturā.

Veselības ministrijas veiktais pētījums par sāls un joda patēriņu Latvijas pieaugušo iedzīvotāju populācijā, kurā tika analizēti 1011 respondentu dati, liecina, ka optimālu sāls daudzumu -līdz 5 g dienā - uzņem tikai 14%, lielākā daļa to lieto krietni vairāk. Vīrieši vidēji dienā apēd 13, bet sievietes 9 gramus sāls dienā. Pārmērīga sāls lietošana uzturā noslogo nieres, kam uzņemtais sāls jāizdala, tiek veicināta šķidruma aizture, palielinās ārpusšūnu šķidruma tilpums, veidojas tūskas.

Lai kājas slaidas un veselas!

Veselības centru apvienības "AIWA Clinic" flebologs Vladislavs Semeņuks uzskata, ka kāju tūska, kura pēc kāda laika neizzūd pati no sevis, ir iemesls, lai vērstos pie ģimenes ārsta, bet pēc tam - pie speciālista. Piemēram, kāju vēnu veselību var pārbaudīt, veicot šo asinsvadu dupleksultrasonogrāfiju.

"Lai atvieglotu tūskas radītās nepatīkamās sajūtas kājās, vakarā tās var novietot augstāk - virs vidukļa līmeņa - un atpūtināt. Pirms tam ieteicama kontrastduša: vispirms silta, tad auksta ūdens šalts. Temperatūras kontrastam nav jābūt lielam, pietiks, ja tas būs 10-15 °C robežās. Tādā veidā tiks paaugstināts perifēro asinsvadu tonuss, uzlabojot asinsriti kapilāros. Var pagatavot arī kāju vanniņu ar jūras sāli, tā palīdz mazināt smaguma sajūtu un nogurumu," viņš saka.

"Mēness aptiekasfarmaceite Jeļena Bebre novērojusi, ka cilvēki, kuri ir aktīvi un daudz staigā, ar tūsku saskaras retāk: "Ļoti svarīgi ir kustēties. Ķermenim ilgstoši atrodoties vienā stāvoklī, tiek traucēti mikrocirkulācijas procesi, palēninās asinsrite un limfas plūsma. Tādēļ, strādājot birojā, ik pa laikam vajag novilkt apavus un izvingrināt kājas - izdarīt apļveida kustības abos virzienos, uz augšu un uz leju, kā arī izkustināt kāju pirkstus. Nepieceļoties no krēsla, var ātri un pārmaiņus sist ar pēdām pa grīdu, uzlabojot asinsriti kājās. Kāju tūsku var palīdzēt mazināt arī kāju masāža no pēdām līdz ceļgaliem." Arī aptiekās ir pieejami līdzekļi ar tonizējošu, atvēsinošu iedarbību, kas palīdz uzlabot asinsriti un mazināt tūsku, piemēram, heparīnu vai zirgkastaņu saturoši gēli. Pieejami arī medikamenti, kuru aktīvās vielas ir diosmīns un trokserutīns un kuri paredzēti tūskas un tādu simptomu kā, piemēram, nogurums, smaguma sajūta un sāpes kājās, mazināšanai. Tie nostiprina asinsvadu sieniņas un samazina to caurlaidību.

"Lai novērstu tūsku, vajadzētu atturēties no šķidruma lietošanas pirms naktsmiera. Ja nepieciešams, no rīta var lietot diurētiskas zāļu tējas no plūškoka lapām, kosas, liepas, bērza drogām," iesaka farmaceite.

Kompresijas terapija

Elastīgs spiediens uz kāju palīdz mazināt kā vēnu mazspējas, tā limfātiskās atteces izraisītas kāju tūskas. Kompresijai izmanto gan pārsējus, gan zeķes, kurām jānodrošina noteikts spiediens uz mīkstajiem audiem, asinsvadiem un limfvadiem. Kā materiāla veids, tā sastāvs un konstrukcija nosaka to iedarbības īpatnības. Kompresijas zeķēm to raksturo kompresijas klases ar dažādu spiediena pakāpi, ko mēra dzīvsudraba staba milimetros. Piemēram, līdz 17 mm Hg - trombozes un embolijas profilaksei gara pārlidojuma vai ceļojuma laikā, savukārt pirmā kompresijas klase (18,4-21,2 mm Hg) nodrošina vieglu kompresiju nelielas vēnu varikozes gadījumā, piemēram, grūtniecības laikā. Otrās un trešās klases izstrādājumus ar stipru un ļoti stipru kompresiju izmanto to pacientu ārstēšanai, kuriem ir izteikta vēnu varikoze vai hroniska venoza mazspēja ar izteiktu tūsku. Starp citu, mūsdienās arī dziļo vēnu trombozi nereti ārstē nevis slimnīcā, bet ambulatori - ar medikamentiem un kompresijas terapiju. Standarta kompresijas zeķes tiek ražotas bez šuves, iestrādājot materiālā kompresijas pavedienus, kas nodrošina vajadzīgo spiedienu.

Kompresijas zeķes vai zeķubikses uzlabo asinsriti, jo palīdz apakšstilba muskulatūrai veikt "pumpja" funkciju, kā arī mazina tūsku un neļauj asinīm vēnās plūst atpakaļ. Profilakses nolūkos tās der uzvilkt ne tikai garos pārbraucienos, bet arī dienās, kad ilgs laiks būs jāpavada nekustīgi, piemēram, pie datora vai konferencē.

ZINĀŠANAI

■ Tas, ka vakaros kājas ir pietūkušas, bet no rīta - ne, arī krampji kājas ikru daļā norāda uz vēnu problēmām.

■ Par virspusējo vēnu mazspēju var liecināt kāju nogurums, pietūkums vakaros, vēnu mezgli jeb varikozas vēnas, sīks zilu vēnu tīklojums.

■ Ja pēkšņi stipri pietūkst viena kāja, visticamāk, tajā attīstījusies dziļo vēnu tromboze.

■ Ja kājas ir piepampušas jau no paša rīta, problēmas ir ar sirdi vai nierēm.

■ Vēnu vārstuļu stāvokli var pārbaudīt ar vēnu dupleksās ultrasonogrāfijas palīdzību.