img

Jolanta Kalniņa, Latvijas Jūras medicīnas centra Vecākā neiroloģe, Multiplās sklerozes centra vadītāja par multiplo sklerozi:

Multiplā skleroze – viltīga slimība, kas nešķiro nevienu! - LJMC

Avots: https://ljmc.lv/aktuali/multipla-skleroze-viltiga-slimiba-kas-neskiro-nevienu/

 

Kas ir multiplā skleroze?

Multiplā skleroze ir autoimūna centrālās nervu sistēmas slimība, kuras laikā rodas imūnsistēmas darbības traucējumi – tā kļūdaini uzbrūk paša organisma audiem un bojā galvas un muguras smadzenes.

Kādi ir tipiskie simptomi?

  • Nogurums/Vājums
  • Redzes traucējumi
  • Tirpšana vai durstīšana
  • Gaitas traucējumi
  • Urīnpūšļa darbības traucējumi
  • Vēdera izejas traucējumi
  • Reibonis
  • Kognitīvās izmaiņas (atmiņas zudums)
  • Emocionālas izmaiņas

Kā var noteikt, ka pacientam ir multiplā skleroze?

Magnētiskā rezonanse ir vienīgā un precīzākā izmeklēšanas metode multiplās sklerozes diagnosticēšanā, kas uzrāda raksturīgās izmaiņas galvas un muguras smadzenēs.

Lumbālpunkcijas laikā tiek paņemts cerebrospinālā šķidruma paraugs, kas palīdz noteikt iekaisuma pazīmes un imūnsistēmas aktivitāti galvas smadzenēs un ap tām.

Izsaukto potenciālu izmeklējuma laikā tiek stimulētas dažādas nervu grupas un tiek mērīta galvas un muguras smadzeņu elektriskā aktivitāte.

 

Kāpēc svarīgi savlaicīgi diagnosticēt multiplo sklerozi?

Multiplā skleroze nešķiro nevienu, turklāt aizvien biežāk slimo tieši jauni un darbaspējīgi cilvēki. Multiplās sklerozes speciālisti pacientiem ar apstiprinātu diagnozi var izrakstīt valsts kompensētus medikamentus, piemeklējot individuāli katram pacientam atbilstošu terapiju. Savlaicīgi uzsāktas ārstēšanas rezultātā pacientiem būs retāk, vai vispār nebūs izjūtamu slimības saasinājumu.

 

Kur var veikt multiplās sklerozes izmeklējumus un tās ārstēšanu?

Latvijas Jūras medicīnas centrs ir lielākā privātā ārstniecības iestāde Latvijā, kur ir iespējams veikt visus nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus vienuviet, tajā skaitā diagnosticēt multiplo sklerozi, uzsākt tās ārstēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā novērst citas veselības problēmas.

 

Neatliec veselību! Piesakies konsultācijai un uzlabo savu dzīves kvalitāti!

 

AS “Latvijas Jūras medicīnas centrs”

Profesionalitāte un individuāla pieeja