img

Meņģelsone par garajām rindām pie ārstiem: 10% pacientu neaiziet pie ārsta, pie kura paši ir pierakstījušies

Avots: https://www.la.lv/mengelsone-par-garajam-rindam-pie-arstiem-10-pacientu-neaiziet-pie-arsta-pie-kura-pasi-ir-pierakstijusies

Meņģelsone par garajām rindām pie ārstiem: 10% pacientu neaiziet pie ārsta, pie kura paši ir pierakstījušies 0 LA.LV 10:29, 17. septembris 2023 Veselam Ārstēšana

TV24 raidījumā “Uz līnijas” bijusī veselības ministre Līga Meņģelsone (deleģēta no “AS”) komentēja pašlaik Latvijas veselības aprūpē aktuālo jautājumu – kāpēc veidojas tik garas rindas pie medicīnas speciālistiem?

Viņa kā pirmo iemeslu, kādēļ veidojas rindas, norādīja speciālistu pieejamību – ir vai nav pieejams medicīnas speciālists. Kā otru iemeslu Meņģelsone minēja faktu, ka 10% pacientu neaiziet pie ārsta, pie kura paši ir pierakstījušies kopējā rindā uz pakalpojumu.

“Tas nozīmē, ka šis pacients ir aizņēmis rindu un nav ticis kāds cits pacients, un, protams, tā ir bijusi dīkstāve ārstam. Līdz ar to tas ir viens faktors. Otrs faktors ir rindu triazēšana, kas nozīmē, ka ir dažādi ātrumi, kādā jāpiekļūst pie speciālista. Tāpēc, neskatoties uz visām citām lietām, šie tiešām ir tādi pārvaldības jautājumi, kas gan pakalpojumu, gan izmeklējumu ziņā būs risināti,” tā TV24 raidījumā norādīja Meņģelsone.

Rindu jautājums tiks risināts arī ar kāda speciāla projekta ieviešanu nākamā gada 1.janvārī, informēja Meņģelsone, precizējot, kā tiks risināta problēma. “1.janvārī būs palaists jaunais laboratorijas e-nosūtījumu modulis, kur būs ļoti svarīgi, lai mēs redzam visu pilno spektru. Tomēr par valsts naudu mēs apmaksājam šo te vienu analīzi, kas ir vajadzīga, nepieciešama, nevis kā bieži šobrīd ir – vairākas reizes vairākās vietās…Un tas, protams, nav lietderīgi attiecībā uz tādu efektivitāti un valsts naudu,” tā raidījumā “Uz līnijas” skaidroja veselības ministre Meņģelsone, atbildot uz jautājumu, kādēļ veidojas tik garas rindas pie medicīnas nozares speciālistiem.