img

Meņģelsone noraida bažas, ka septembrī pacientiem būs pieejami tikai maksas pakalpojumi

Avots: https://nra.lv/veseliba/414004-mengelsone-noraida-bazas-ka-septembri-pacientiem-bus-pieejami-tikai-maksas-pakalpojumi.htm

Papildu līdzekļu meklēšana veselības aprūpei ir Finanšu ministrijas atbildība, šorīt intervijā TV3 pauda "Apvienotā saraksta" deleģētā veselības ministre Līga Meņģelsone

Pēc Meņģelsones vārdiem, mediķu šorīt rīkotā protesta akcija, kurā tiek prasīti lielāki līdzekļi veselības aprūpei, ir pamatota, jo mediķi vairāk prasot ne sev, bet gan pacientiem.

Ministre stāstīja, ka naudas trūkstot arī tāpēc, ka veselības aprūpes iestādēs ir ļoti lielas - ap 20% - pārstrādes, proti, pakalpojumi tiek sniegti daudz lielākā apjomā par plānoto, kas esot skaidrojams ar to, ka Covid-19 pandēmijas laikā cilvēki neesot gājuši pie mediķiem un tagad mēģinot atgūt iekavēto.

Taujāta, kur ņemt līdzekļus budžeta palielināšanai veselības aprūpei, politiķe atzina, ka tikai ar budžeta pārkārtošanu var nepietikt un ir jāmeklē arī alternatīvi veidi, bet viņa izvairījās atbildēt, kur tad rast papildus finansējumu, jo "naudas atslēgas" esot Finanšu ministrijas rokās.

Meņģelsone vērtēja, ka veselības aprūpes budžeta situācija ir ļoti sarežģīta, bet nebūšot arī tā, ka septembrī pacientiem būs pieejami tikai maksas pakalpojumi, kā to biedē Slimnīcu biedrība.

Kā ziņots, Latvijas Jauno ārstu asociācija kopā ar citām mediķu un arī pacientu organizācijām šodien pie Saeimas rīko protesta akciju. Protestētāji aicina Saeimas pārstāvjus un valdības locekļus steidzami meklēt risinājumus, lai šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumi tiktu palielināti, sasniedzot 12% no valsts budžeta izdevumiem, kas ir papildus aptuveni 140 miljoni eiro.

Tāpat tās aicina nākamā gada budžeta ietvaros nodrošināt veselības aprūpes finansējumu pieaugumu atbilstoši sabiedrības veselības pamatnostādnēm, papildus piešķirot aptuveni 310 miljonus eiro, kā arī mazināt pieaugošos pacientu līdzmaksājumus un gaidīšanas rindas uz medicīnas pakalpojumiem.