img

Informācija plašsaziņas līdzekļiem

     Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADAir panākusi vienošanos ar Veselības ministriju par darba samaksas paaugstināšanu veselības nozares darbiniekiem no 2023. gada 1. aprīļa. Vienošanās ir nostiprināta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sadarbības formātā.

     Pirmā tikšanās starp LVSADA vadību un veselības ministri Līgu Meņģelsoni notika š. g. 10. janvārī, piedaloties arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājam Egilam Baldzēnam. Tikšanās laikā LVSADA rosināja trīs gadus pēc kārtas būtiski paaugstināt atalgojumu nozares darbiniekiem, lai 2025. gadā beidzot izpildītu tos rādītājus, ko valdība rakstiski solīja mediķiem pirms divdesmit (!) gadiem. Atbilstoši tam, 2023. gadā valsts garantēto mēneša vidējo darba samaksu (VDS) būtu jāpaaugstina par 15% visām ārstniecības personu kvalifikācijas grupām.

     Viedokļu apmaiņa starp LVSADA un Veselības ministriju turpinājās gan Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē 11. janvārī, gan NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēdē 12. janvārī. Runājot par VDS pieaugumu šogad, sākotnējais Veselības ministrijas piedāvājums bija pieaugums ārstiem par 3,7%, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem – par 6,2% un jaunākajam personālam (māsu palīgiem, NMPD brigāžu autovadītājiem) – par 9,8%. LVSADA to noraidīja kā reālajai situācijai nederīgu.

     Turpinot diskusiju, tika panākta kompromisa vienošanās, kas nostiprināta ar VANA 07.03.2023. sēdes lēmumu. Sēdē piedalījās veselības ministre L. Meņģelsone un LBAS priekšsēdētāja vietniece Gita Oškāja. Vienošanās paredz, ka ārstniecības personu VDS no 2023. gada 1. aprīļa tiek palielināta par 120 eiro (bruto). Līdz ar to VDS ārstiem pieaugs par 6,1% (+2,4% pret sākotnējo ministrijas piedāvājumu), māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem – par 10,1% (+3,9%) un jaunākajam personālam (māsu palīgiem, NMPD brigāžu autovadītājiem) – par 16,1% (+6,3%).  Nozares darbiniekiem, kuri nav ārstniecības personas (atbalsta personālam), VDS tiks paaugstināta par 22,76 eiro. Turklāt vienošanās paredz, ka papildus līdzekļu piešķīruma nozarei gadījumā šī gada ietvaros tiks atjaunotas sarunas par VDS palielināšanu ārstiem un atbalsta personālam.

     Bez tam, VANA 07.03.2023. sēdē tika nolemts atbalstīt LVSADA priekšlikumu Valdības rīcības plānā paredzēt, ka VDS veselības nozares darbiniekiem tiek palielināta katru gadu, ārstniecības personu VDS palielinot par ne mazāk kā 10% pret VDS iepriekšējā gadā.

 

2023. gada 13. martā

Informāciju sagatavoja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte (tel. 67847300).