img

Latvijas zinātnieki un ārsti radījuši unikālu ierīci, kas atvieglos pacientu ārstēšanas procesu

Avots: https://nra.lv/veseliba/416891-latvijas-zinatnieki-un-arsti-radijusi-unikalu-ierici-kas-atvieglos-pacientu-arstesanas-procesu.htm

Latvijas zinātnieki un ārsti, sadarbojoties Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS), Rīgas Tehniskās universitātes un SIA "Hipnos" ekspertiem, radījuši ierīci, kas palīdzēs ārstiem un māsām kontrolēt pacienta elpošanas sistēmas stāvokli un laikus koriģēt skābekļa padevi pacientiem ar smagām plaušu un elpošanas slimībām, informē PSKUS pārstāve Evija Mileiko.

Neinvazīvās ventilācijas iekārtām ir izšķiroša nozīme, ja cilvēkam ir elpošanas traucējumi. Vienlīdz svarīga ir spēja laikus noteikt izmaiņas elpošanas kvalitātē. PSKUS vērtējumā, šobrīd pieejamās ventilācijas sistēmas nebrīdina medicīnas personālu par pacienta elpošanas pasliktināšanos, kā arī neierosina ārstēšanas taktikas korekciju - tas pašlaik notiek, mediķiem pastāvīgi uzraugot katru pacientu.

Savukārt jaunais viedais asistents mērīšot cilvēka izelpas un ieelpas parametrus, nekavējoties reaģēšot uz elpošanas pasliktināšanos un piedāvāšot ārstēšanas taktikas korekciju bez ārsta vai māsas iesaistes.

Jaunās tehnoloģijas izstrādes procesā piedalās arī pacienti stabilā stāvoklī ar pneimoniju, hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS), miega apnoju vai citām līdzīgām smagu elpošanas slimību diagnozēm. Pacientiem atrodoties pastāvīgā ārsta un māsas uzraudzībā, tiek novērotas un fiksētas organisma svarīgākās funkcijas un piemeklēti labākie ārstniecības risinājumi viedā asistenta apmācīšanai.

Šobrīd jaunā ierīce tiek "trenēta" tā, lai tās pieņemtie lēmumi par ārstēšanas taktiku sakristu ar ārstu lēmumiem, informē Rīgas Tehniskās universitātes asociētais profesors Dmitrijs Bļizņuks. Nākamais solis būs pārliecināties, lai tehnoloģija tiek galā ar lēmumiem nopietnākās ārstēšanas epizodēs Stradiņa slimnīcas 14. intensīvās terapijas nodaļā. Ierīces izgudrotāji ir optimistiski noskaņoti un viņu ieskatā jaunā ierīce ne tikai uzlabos ārstēšanas kvalitāti un savlaicīgumu, bet arī atslogos medicīnas personāla darbu, jo viena pacienta vietā būs iespējams kvalitatīvi palīdzēt vairākiem.

Savukārt SIA "Hipnos" vadītājs Artis Svaža uzver, ka ierīci drīz varēs komercializēt un ieviest praksē gan slimnīcās, gan cilvēkiem privātai lietošanai, un tā būšot vairākas reizes lētāka un ērtāka, nekā līdz šim pieejamās iekārtas.

Ierīce tiek izstrādāta, testēta un validēta projektā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Valsts budžeta atbalstu.