img

Tā Pēteris APINIS sarunāja tv24, un tā to aprakstīja la.lv::

“Latvijā pašlaik absolūti ignorē primāro veselības aprūpi.” Ārsts Apinis uzsver, ka ģimenes ārsts nav tikai tas, kurš izraksta recepti un uzkar kaklā fonendoskopu

Avots: https://www.la.lv/peteris-apinis-latvija-paslaik-absoluti-tiek-ignoreta-primaras-veselibas-aprupe

“Latvijā pašlaik absolūti ignorē primāro veselības aprūpi.” Ārsts Apinis uzsver, ka ģimenes ārsts nav tikai tas, kurš izraksta recepti un uzkar kaklā fonendoskopu 

“Tas, kas Latvijā pašlaik tiek absolūti ignorēts – tā ir primārās veselības aprūpe,” tā TV24 raidījumā “Preses klubs” sacīja ārsts un TV24 raidījuma “Dr.Apinis” vadītājs Pēteris Apinis.

No tā budžeta, kas tāpat Latvijā ir “ļoti, ļoti knaps”, salīdzinot proporcionāli ar citām Eiropas valstīm, Latvijā tikai 6% atvēlēti primārajai veselības aprūpei.

“Ja citās valstīs 11% ir primārajai aprūpei, tad Latvijā tie ir vidēji 6% primārajai aprūpei. Bet tieši primārā aprūpe pašlaik ir 70% no visām vizītēm. Ģimenes ārsti mums būtu jāstiprina, jādod viņiem klāt fizioterapeits, vēl klāt trešais cilvēks, jo normāli ģimenes ārsts nevar pieņemt pacientu un tajā pašā laikā runāt pa telefonu. Bet kovids [Covid-19 – red.] ir iemācījis, ka visi man zvana pa telefonu,” tā raidījumā komentēja Pēteris Apinis.

Ārsts Apinis raidījumā minēja gadījumu, kad kādai “meitenei”, proti, ārstei inspekcija mēģinājusi uzlikt sodu par to, ka viņa neatbildēja pa telefonu, kad viņai darba laikā zvanījusi inspekcija. “Protams, ka viņa neatbildēja, jo viņa pieņēma pacientus!” sašutumu pauda Apinis.

Apinis uzsvēra, ka pie mums ir pieņemts uzskatīt, ka ģimenes ārsts ir tas, kurš izmēra temperatūru, pakar kaklā fonendoskopu un izraksta recepti.

“Nē, ģimenes medicīna vai primārā medicīna ir visas Latvijas medicīnas pamats! Un tik ilgi, kamēr mēs to nesapratīsim, tik ilgi mums visa medicīna klibos, un mēs ārstēsim novēlotus gadījumus – dārgi un slimnīcās. Tātad uz priekšu un stāstīt: pamatu pamats veselības aprūpei ir primārā aprūpe,” tā TV24 raidījumā “Preses klubā” uzsvēra ārsts Apinis.