img

Kaut kas nebijis! Pirmklasniekam konstatē 2.tipa cukura diabētu. Ārste brīdina par nopietnām sekām

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/563990-kaut-kas-nebijis-pirmklasniekam-konstate-2tipa-cukura-diabetu-arste-bridina-par-nopietnam-sekam

Nereti tiek uzskatīts, ka liekais svars un aptaukošanās bērniem ir tikai kosmētiska problēma. Bet Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe un Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Iveta Dzīvīte-Krišāne intervijā portālam Jauns.lv uzsvēra, ka liekais svars un aptaukošanās saistās ar daudziem smagiem veselības sarežģījumiem, piemēram, sirds-asinsvadu slimībām un 2.tipa cukura diabētu. Pērn jaunākais 2.tipa cukura diabēta pacients bija 7 gadus vecs bērns!

“Nereti tiek uzskatīts, ka liekais svars un aptaukošanās bērniem ir tikai kosmētiska problēma. Bet būtībā aptaukošanās pašā sākumā, pašā iedīglī ir hroniska slimība, pat hroniska iekaisīga slimība. 

Jāsaprot, ka katra tauku šūna, kas ir lielāka, nepareiza un kuru ir ļoti daudz, strādā kā hormonāla jeb vielmaiņas fabrika, kas ražo ļoti daudz dažādu vielu: gan hormonus, gan hormoniem līdzīgas vielas, gan arī dažādus vielmaiņas produktus. 

Daudz nopietnu problēmu

Šīs tauku šūnas ražo arī tā saucamos iekaisuma mediatorus. Līdz ar to aptaukošanos jau no paša sākuma mēs varam dēvēt par hronisku iekaisīgu slimību, kas nes līdzi konsekvences, kas jau agrīni var izraisīt 2.tipa cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu, paaugstinātu holesterīna līmeni, locītavu problēmas, aknu problēmas, psihosociālos un psihoemocionālos traucējumus. 

Tāpat ir lielāks risks audzējiem. Var rasties ļoti daudz un nopietnu problēmu.”

Palielinās arī infarkta un insulta risks 

Ārste skaidroja: ja bērnam ir 2.tipa cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens un paaugstināts holesterīna līmenis jau bērnībā, tas var nozīmēt agrīnas un nopietnas sirds-asinsvadu problēmas. 

Tad jau agrīnā vecumā ir liels risks infarktam, insultam, par ko kādreiz domājām kā par tikai pieaugušo cilvēku problēmām. “Diemžēl arī šīs slimības kļūst arvien jaunākas.” 

Arī bērniem mēdz būt insults 

“Nevar teikt, ka ikdienā mēs runājam par bērnu infarktiem un insultiem. Es arī neesmu kardiologs. Paldies Dievam, pediatrijā tā vēl nav ikdiena, bet arī insulti ir bijuši bērnu vecumā, arī Bērnu slimnīcā bijuši bērni ar insultiem. Jo lielāks svars būs mūsu jaunajai paaudzei, jo biežāk šādi notikumi draud. Ar to ir jārēķinās.”

Tāpēc ārste atgādināja vecākiem, ka bērnu liekais svars un aptaukošanās nav tikai kosmētiska problēma. “Tā ir ļoti nopietna, vēlāk komplikācijas izraisoša problēma.”

Apsmiešana, apsaukāšana un emocionālā ēšana 

Tāpat jārēķinās, ka apaļiem bērniem var būt psihoemocionāli traucējumi, jo viņus mēdz izsmiet un apsaukāt. Līdz ar to var veidoties apburtais loks. 

Bērns noslēdzas, negrib nekur iet, negrib piedalīties nekādās nodarbībās. Jo vairāk bērns izolējas un noslēdzas, jo lielāka iespēja, ka sāksies emocionālā ēšana. Vienkārši runājot, var teikt, ka viņš savu nelabsajūtu jeb slikto emocionālo stāvokli mēģina apēst. 

Viņš šīs emocijas it kā mēģina apēst, rodas emocionālā ēšana, pārēšanās un pierašana pie saldumiem. “Tas atkal velk sniega bumbu lejā tālāk.” 

Pirmklasniekam konstatē 2.tipa cukura diabētu

Dzīvīte-Krišāne arī norādīja, ka 2.tipa cukura diabēta pacienti kļūst arvien jaunāki. “Mums pagājušajā gadā jaunākais 2.tipa cukura diabēta pacients bija 7 gadus vecs bērns.” Viņš mācījās 1.klasē, un viņam bija konstatēta aptaukošanās. 

Ko tik mazam bērnam nozīmē 2.tipa cukura diabēts? Tas nozīmē, ka viņam visu mūžu var būt veselības problēmas. Viņam var būt mūžilga piesardzība no sirds-asinsvadu slimībām, augsta asinsspiediena, augsta holesterīna līmeņa, agrīniem infarktiem, insultiem un citām kaitēm. Iespējams, viņam būs vajadzīga kardiologa un citu speciālistu uzraudzība, kā arī dažādi medikamenti.

Parasti aptaukošanās nerodas viena gada laikā 

Pieaugušajiem būtu jāsaprot, ka skolas vecuma bērnu liekais svars un aptaukošanās parasti nerodas viena gada laikā: “Noteikti nē.” 

Iespējams, vecāki bijuši blakus, kad bērnam sācis palielināties svars, taču nav laikus iesaistījušies cīņā ar bērna lieko svaru un aptaukošanos. Var gadīties, ka tikai tad, kad bērnam konstatēts 2.tipa cukura diabēts, viņi sapratuši problēmu nopietnību. 

Meklē palīdzību tikai tad, kad ir augsts asinsspiediens 

“Lielākoties ir tā, ka liekā svara un aptaukošanās problēmas sāk risināt tikai tad, kad sākusies kāda cita nopietna problēma. Tagad diemžēl ir ļoti daudz bērnu ar aptaukošanos un augstu asinsspiedienu. Augstais asinsspiediens bieži vien ir tas iemesls, kādēļ meklē speciālistu palīdzību,” Dzīvīte-Krišāne teica. 

Kādreiz augsts asinsspiediens lielākoties bija veciem ļaudīm, taču tagad bērni ar augstu asinsspiedienu slimnīcā ir ikdiena. 

Vecākiem būtu jāsaprot: ja bērns saslimst ar 2.tipa cukura diabētu, viņam ar to būs jādzīvo visu dzīvi, jo tā nav ārstējama slimība. “Ja ir diabēts, tad ir. Diabēts ir kontrolējams visa mūža garumā.” 

Biežāk palīdzību sniedz meitenēm

Endokrinoloģe arī atzina, ka pēc palīdzības liekā svara un aptaukošanās gadījumos Bērnu slimnīcā vēršas abu dzimumu bērni, bet biežāk to dara meitenes. Iespējams, tas saistīts ar to, ka meitenēm tīri vizuāli liekais svars un aptaukošanās rada lielākas problēmas. Iespējams, zēni ar šo jautājumu vienkārši retāk vēršas pie vecākiem un tālāk pie speciālistiem. 

Meitenes ir arī emocionālākas, tāpēc, iespējams, viņām liekā svara un aptaukošanās dēļ biežāk rodas emocionālas problēmas. Var būt, ka viņas arī vairāk pārdzīvo savu apaļumu un tāpēc runā par to ar pieaugušajiem un meklē palīdzību.