img

doctus pievērš uzmanību nopietnai problēmai:

Katrs otrais Latviajs iedzīvotājs nav pārliecināts par savu peldētprasmi

Avots: https://www.doctus.lv/raksts/zinas/katrs-otrais-latviajs-iedzivotajs-nav-parliecinats-par-savu-peldetprasmi-5373/

59% Latvijas iedzīvotāju nav pārliecināti par savu peldētprasmi un 12% peldēt neprot vispār, liecina AAS BALTA aptaujas rezultāti.  49% aptaujāto pie ūdens vai ūdenī ir piedzīvojuši kādu nepatīkamu starpgadījumu, bet 24% jeb gandrīz katrs ceturtais ir slīcis pats. Slīcēja un ūdenīs lēcēja profils: vīrietis 30 gadu vecumā. 

Aptaujas dati rāda  – 35% vīriešu uzskata, ka peld ļoti labi un ūdenī jūtas pilnīgi droši, kamēr tik pārliecinošu pašvērtējumu sniedz vien 20% sieviešu. Tāpat katrs desmitais vīrietis uzskata, ka nav nozīmes tam, kur un kādos apstākļos peldēties. “Aptaujas dati ir visai līdzīgi kā pirms diviem gadiem, kad veicām līdzīgu pētījumu, un tas norāda, ka sabiedrības izpratne par peldētprasmes stiprināšanu un drošu uzvedību pie ūdens nav uzlabojusies," norāda BALTA pārstāve Ludmila Ščegoļeva.

Kā satraucošs vērtējams fakts, ka katrs piektais (19%) aptaujātais peld vietās, kur nav citu cilvēku, un norāda, ka peldvietai un apstākļiem uzmanību nepievērš. Pozitīvi, ka salīdzinājumā ar 2020. gadu par 5% audzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri atzīst, ka vienmēr izvēlas labi pazīstamas ūdenstilpes – uz to norāda 74% aptaujāto.

Aptauju pēc BALTA pasūtījuma veicis Norstat 2022. gada jūlijā, aptaujājot 1004 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.