img

kardioloģe EMMA SOKOLOVA:

Kardioloģe: Ir pierādīta omega-3 efektivitāte sirds slimību ārstēšanā un profilaksē

Avots: https://www.delfi.lv/omega-3-tavai-veselibai/kardiologe-ir-pieradita-omega-3-efektivitate-sirds-slimibu-arstesana-un-profilakse.d?id=55309028

 
Omega-3 nepiesātināto taukskābju izmantošanas efektivitāte kardioloģijā ir tik augsta, ka vairākās valstīs omega-3 produkti tiek iekļauti sirds un asinsvadu sistēmas slimību pacientu ārstēšanas rekomendācijās. Šīs grupas produkti palēnina oksidatīvā stresa procesus un kavē hroniska iekaisuma attīstību, tādējādi samazinot augsta asinsspiediena un paaugstināta holesterīna līmeņa riskus. Omega-3 taukskābes palēnina arī organisma novecošanās procesus un novērš ar vecumu saistītu slimību attīstību. Vairāk par šīm vērtīgajām taukskābēm un to ieteikmi uz sirds un asinsvadu slimībām stāsta kardioloģe Emma Sokolova.
 
Būtiskāko omega-3 nepiesātināto taukskābju veidi ir: dokozaheksaēnskābe (DHS), eikozapentaēnskābe (EPS) un augu izcelsmes alfa-linolēnskābe (ALS). Šīs trīs taukskābes ir ļoti svarīgas cilvēka organismam, tomēr organisms pats tās nesintezē, tādēļ tās jāuzņem ar uzturu.
 
Augu izcelsmes omega-3 taukskābes (ALS) satur dažādas sēklas, rieksti un dārzeņi, piemēram, linsēklas, linsēklu eļļa, kamelīna eļļa, valrieksti, auzu dīgļi, sojas pupas, tofu, spināti. Turpretī DHS un EPS pamatā satur zivis un jūras valsts produkti, piemēram, lasis, skumbrija, sardīnes, tuncis. Ņemot vērā, ka augstāk minētie produkti visbiežāk nav latvieša ikdienas ēdienkartē, ir būtiski omega-3 nepiesātinātās taukskābes uzņemt ar uztura bagātinātājiem, kas pieejami dažādās formās, piemēram, šķidrās zivju eļļas, kapsulas utml.

Omega-3 nepiesātinātās taukskābes piedalās vairākos nozīmīgos organisma procesos, piemēram šūnu un audu membārnu veidošanā, kā arī audu hormonu sintēzē. Viens no šādiem hormonu veidiem ir eikozanoīdi, kas darbojas kā nervu pārraidītāji (neirotransmiteri) un imūnisistēmas veidotāji. Eikozanoīdiem piemīt pretiekaisuma un asinsvadus paplašinoša iedarbība. Tie spēj samazināt arī asins recekļu veidošanos.
 
Omega-3 nepiesātinātās taukskābes normalizē asins lipīdu spektru – samazina triglicerīdu līmeni, kopējo holesterīnu, ļoti zema un zema blīvuma lipoproteīnus, kā arī paaugstina augsta blīvuma lipoproteīnu līmeni. Ar to palīdzību iespējams novērst dzīvībai bīstamu aritmiju un trombu veidošanos. Tāpat klīnisko pētījumu rezultāti liecina, ka omega-3 taukskābes palēnina arterosklerozes progresiju.

Omega-3 taukskābēm ir liela loma sirds un asinsvadu funkciju regulēšanā. Apjomīga pētījumu bāze norāda uz omega-3 nepiesātināto taukskābju būtisko pozitīvo ietekmi uz asinsspiediena rādītājiem. Šīs taukskābes piedalās vairākos procesos, kas ietekmē asinsvadu un sirdsdarbības veselību, kā arī ir vērtīgas sirds slimību attīstības profilaksei.
Cilvēkiem, kuri slimo ar sirds un asinsvadu slimībām ieteicams vismaz 2 reizes nedēļā uzturā iekļaut treknas zivis, piemēram, lasi un skumbriju, kā arī ar alfa-linolēnskābi bagātu pārtiku (linsēklu, rapšu, sojas vai valriekstu eļļu). Pacientiem ar hipertensiju (paaugstinātu asinsspiedienu) ieteicams lietot vismaz 1,0 g dienā EPS+DHS taukskābes papildus ikdienas medikamentiem.
 
 

Informācijas avoti:

  • Ali S, Scapagnini G, Davinelli S. Effect of omega-3 fatty acids on the telomere length: A mini meta-analysis of clinical trials. Biomol Concepts. 2022 Feb 21;13(1):25-33. doi: 10.1515/bmc-2021-0024. PMID: 35189049.
  • Gammone MA, Riccioni G, Parrinello G, D'Orazio N. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport. Nutrients. 2018 Dec 27;11(1):46. doi: 10.3390/nu11010046. PMID: 30591639; PMCID: PMC6357022.
  • Wall R., Ross R.P., Fitzgerald G.F., Stanton C. Fatty acids from fish: The anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Nutr. Rev. 2010;68:280–289. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00287.x.
  • Biswas S.K. Does the interdependence between oxidative stress and inflammation explain the antioxidant paradox? Med. Cell Longev. 2016:e5698931. doi: 10.1155/2016/5698931.
  • Krupa K, Fritz K, Parmar M. Omega-3 Fatty Acids. [Updated 2022 Sep 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/
  • Danielle Swanson, Robert Block, Shaker A. Mousa, Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life, Advances in Nutrition, Volume 3, Issue 1, January 2012, Pages 1–7, https://doi.org/10.3945/an.111.000893
  • Curfman G. Do Omega-3 Fatty Acids Benefit Health? JAMA. 2020;324(22):2280–2281. doi:10.1001/jama.2020.22898