img

Kā rūpēties par mutes dobuma higiēnu bērniem?

Avots: https://smilestory.lv/product-category/berniem/

Kā tīrīt zobus bērniem?

Mazuļiem pietiek ar marlīti vai gumijas uzpirksteni, ar ko notīrīt smaganas un pirmos izšķīlušos zobiņus. Zobu šķilšanās laikā mazuļiem var dot silikona grauznīšus knupīšu vietā. Grauznīšu izmantošana (īpaši atdzesētā veidā) bērniņam mazinās smaganu niezi un atvieglos jauno zobu šķilšanās procesu.

Kad mutē ir parādījušies jau vairāki zobiņi, tos var sākt tīrīt ar bērnu zobu birstēm. Ja ir vismaz 8 mēneši, var sākt izmantot bērnu zobu pastu!

Turpmāk izvēlēties standarta zobu birsti vai elektrisko – atkarīgs no vecākiem. Elektriskās zobu birstes var būt jautrākas un efektīvākas, tomēr tās iesaka izmantot sākot no 3 gadu vecuma.

Papildus bērnam var dot košļājamās gumijas, jo tās veicina siekalu izdalīšanos un labvēlīgi ietekmē zobu veselību, kā arī var palīdzēt palielinātas kuņģa skābes gadījumā un novērst no našķošanās kāres.

Mājās zobu higiēnu var pārbaudīt ar aplikumu krāsojošām tabletēm. Tās nokrāso zobus tajās vietās, kur uzkrājies aplikums. To jāmēģina notīrīt ar zobu birsti, zobu diegu un nepieciešamības gadījumā – irrigatora (ierīce ar augsta spiediena ūdens strūklu) palīdzību.