img

Jaunie ārsti: “Daudzi domā par aizbraukšanu. Kāpēc šeit strādāt trijos darbos?”

Avots: https://www.la.lv/jaunie-arsti-daudzi-doma-par-aizbrauksanu-kapec-seit-stradat-trijos-darbos

Jaunie ārsti: “Daudzi domā par aizbraukšanu. Kāpēc šeit strādāt trijos darbos?” 11. maijs 2023

Pie LR Saeimas 11. maija rītā norisinājās mediķu protesta akcija par pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Sanākušo vidū ļoti daudzi bija tieši jaunie ārsti. TV24 vaicāja, kā viņi izjūt un ko domā par notiekošo nozarē.

Jaunā ārste no Rīgas Austrumu klīniskās univiersitātes slimnīcas norāda, ka runa ir par finansējumu pamatlietām, nekādas ekstras mediķi neprasa, tikai to, kas viņiem tika apsolīts. Atbildot uz jautājumu, vai jaunie mediķi nopietni apsver domu par darbu ārzemēs, ārste apstiprina, ka arī apsvērusi tādu domu, bet pagaidām paliks šeit, Latvijā: “Mani ir kolēģi, kas ir aizbraukuši, bet es domākju, ka tam nevajadzētu būt kā variantam. Ja šeit viss būtu sakārtots, tad varētu arī šeit normāli strādāt un mums būtu vairāk speciālistu.”

Arī medicīnas studiju rezidents apstiprina, ka viņa tuvāko lokā doma par aizbraukšanu nav sveša: “Es noteikti nevaru runāt par visiem jaunajiem ārstiem, bet manu paziņu lokā jau ir vairāki cilvēki, kuri ir aizbraukuši pēc medicīnas fakultātes absolvēšanas, jo stāvoklis mūsu sistēmā nedod pilnvērtīgas iespējas realizēt sevi savā profesijā. Tie, kas vēl ir palikuši kā rezidenti, mūsu lokā arī ir tādas domas par aizbraukšanu. Es pats vēl arī nevaru pateikt, kas notiks, kad pabeigšu rezidentūru. Man ļoti gribētos palikt šeit.”

Blakus esošā jaunā ārste to arī apstiprina: “Es piekrītu, ka daudzi domā par aizbraukšanu. Kāpēc šeit strādāt trijos darbos, ja citur varam strādāt vienā darbā. Atnākt mājās četros nevis strādāt diennakti, brīvdienas un par minimālo algu. ”

Cits protestā sastaptais mediķis uzsver, ka viņu prasības ir palielināt budžetu, lai pietiktu nauda gan izmeklējumiem, gan ārstēšanai, gan medikamentiem: “Kā jau šorīt teica, nauda beigsies apmēram ap septembri. Es gan nevaru komentēt, kas tad būs, bet nekas labs mūs nesagaida. Diemžēl tā ir.”

Plašāk skaties pievienotajā video!