img

EK izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis publiski uzteic "Olainfarm"

Avots: https://nra.lv/ekonomika/latvija/408027-ek-izpildviceprezidents-valdis-dombrovskis-publiski-uzteic-olainfarm.htm

Šodien, 9.martā, norisinās pirmā plaša mēroga konference par veselības aprūpes un farmācijas nozīmi valsts ekonomikā "Veselība. Drošība. Farmācija" ar lēmumu pieņēmēju un ekspertu dalību. Konference notiek nozīmīgā laikā, nozares ekspertiem kopā ar politikas veidotājiem meklējot risinājumus nozares problēmām un turpmākās iespējas investēt inovatīvu medikamentu izstrādē, konferences atklāšanā uzsvēra Eiropas Komisijas izpildviceprezidents, tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

Farmācijas un veselības aprūpes nozarei Latvijā ir augsta pievienotā vērtība, kas veidojas no zināšanām, savā uzrunā konferences dalībniekiem norādīja komisārs. Farmācija ir viena no retajām nozarēm, kur Latvija ir spējusi nodrošināt spēcīgas pozīcijas Baltijā, turklāt dominējot nacionālajam kapitālam. Vienlaikus nozares nākotnes izaugsme ir atkarīga no šodienas investīcijām un inovācijām.

""Olainfarm" 50 gadu jubileja ir pienākusi sarežģītā laikā - pēc Covid-19 pandēmijas un Krievijas uzsāktā kara Ukrainā laikā. Krievija ir vainojama pie piegādes ķēžu pārrāvumiem un manipulācijām enerģijas tirgū, kas ietekmē arī farmācijas nozari. Piesaistīt investīcijas šim reģionam šajā periodā nav vienkārši, valstu finansējuma prioritātes ir mainījušās par labu drošības aspektiem. Tāpēc īpašs gandarījums, ka uzņēmums spēj mobilizēt līdzekļus investīcijām - piesaistot gan pašu līdzekļus, gan Eiropas Savienības fondu un Eiropas Ekonomikas atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumu. Latvijas uzņēmumiem ir svarīgi nostiprināties Eiropas Savienības tirgos un dot savu ieguldījumu Latvijas ekonomikas noturības uzlabošanā, lai farmācijas nozarē palielinātu valsts gatavību potenciāla apdraudējuma un krīžu situācijās," pauda Valdis Dombrovskis.

Veselības ministre Līga Meņģelsone savā uzrunā norādīja uz ciešas sadarbības nepieciešamību: "Tiecoties uz izcilību, līkumojot attīstības ceļus un pārvarot šķēršļus, ir svarīgi apstāties un palūkoties apkārt. Esmu pārliecināta, ka šajā dienā notiekošajās sarunās un diskusijās dzims jaunas sadarbības, idejas un projekti."

"Salīdzinot ar globālo kopainu, Latvijas farmācijas nozares priekšrocība ir izcilā zinātniskā bāze, spēcīgās tradīcijas un nenovērtējamās inovācijas. Jau tagad Latvijā nodrošinām pilnu zāļu izstrādes, attīstības un apgādes ķēdi, kurā ietilpst augsta līmeņa izglītība, pētniecība un inovācijas, rūpnieciskā ražošana un eksports, vietējas un reģionālas nozīmes apgāde un farmaceitiskā aprūpe. Mums ir pa spēkam izstrādāt oriģinālmedikamentus. Tomēr tam nepieciešama daudz efektīvāka sinerģija starp medicīnas kopienu un sabiedrību, izglītību, zinātni, ražotājiem un lēmumu pieņēmējiem. Zāļu pieejamība ir kļuvusi ne tikai par sabiedrības veselības, bet arī par valsts drošības jautājumu. Tāpēc šajā konferencē aicinām kopā visas puses, lai uzsāktu plaša mēroga diskusiju par nozarei un valsts tautsaimniecībai svarīgiem jautājumiem," sacīja AS "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Konferences dalībnieku vidū ir arī Latvijas Republikas ekonomikas ministre Ilze Indriksone, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Amerikas uzņēmējdarbības institūta (American Enterprise Institute, AEI) vecākā līdzstrādniece, "Foreign Policy" un "POLITICO Europe" žurnāliste, nacionālās drošības jautājumu eksperte un vairāku grāmatu autore Elizabete Bro (Elisabeth Braw),Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Eiropas Ķīmijas rūpniecības padomes smalkās organiskās sintēzes ķīmisko vielu, biocīdu un sveķu klasteru direktore Megija Saikali (Maggie Saykali), tiesībsargs Juris Jansons, kā arī tādi veselības nozares eksperti kā Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zinātniskā institūta direktors, Latvijas Universitātes asinsvadu ķirurģijas profesors, akadēmiķis Dainis Krieviņš, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, Nacionālā veselības dienesta direktors Āris Kasparāns, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, farmācijas nozares pārstāvji - AS "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis un "Repharm" valdes loceklis Jānis Vanags. Konferencē zinātnes jomu pārstāvēja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un Organiskās sintēzes institūta direktors Osvalds Pugovičs, bet par ekonomikas un eksporta jautājumiem runāja SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite, "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Andris Grafs un Rīgas Ekonomikas augstskolas - Stockholm School of Economics in Riga profesors un Ilgtspējīgā biznesa centra direktors Arnis Sauka.