img

Diabēts - slimība ar smagām blaknēm

Avots: https://www.diena.lv/raksts/latvija/zinas/slimiba-ar-smagam-blaknem-14317640

Diabēta pacientu skaits Latvijā pēdējos gados pieaudzis par 30% un sasniedzis jau 100 000. Šī saslimšana nes līdzi tādas komplikācijas kā sirds un asinsvadu problēmas, nieru mazspēja, redzes traucējumi. Lielākā daļa slimnieku cieš arī no aptaukošanās, tāpēc vajadzīgs komplekss ārstēšanas un arī apmācības plāns, kā arī jāpalielina kompensējamo medikamentu un ierīču apjoms, rosina nozarē strādājošie.

Statistika ir satraucoša

Statistikas dati rāda, ka 2022. gadā 680 diabēta pacientus piemeklēja miokarda infarkts, 673 – insults, koronāro artēriju šuntēšanu un angioplastiju nācās veikt 1035, 60 pacientiem bija jāamputē kāja virs vai zem ceļa. Tas viss ir saistīts ar lielām izmaksām un pazeminātu dzīves kvalitāti, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē uzsvēra Latvijas Endokrinologu asociācijas priekšsēdētāja Kristīne Geldnere. Viņa vērsa uzmanību arī uz liekā svara problēmām – tā kopumā ir 90 procentiem 2. tipa diabēta pacientu. Viens no risinājumiem būtu bariatrijas operāciju (kuņģa samazināšanas) apmaksāšana no valsts budžeta, jo tas ļautu uzlabot glikēmijas kontroli, mazinātu sirds un asinsvadu komplikācijas un citas ar aptaukošanos saistīto slimību riskus, kā arī uzlabotu dzīves kvalitāti. Šī metode pat dod iespēju sasniegt diabēta remisiju. Gan K. Geldnere, gan citi nozarē strādājošie ieteica paplašināt 1. tipa diabēta pacientu loku (to skaits ir 7500), kuriem valsts apmaksā glikozes līmeņa noteikšanas ierīces un insulīna sūkņus. Prioritārās grupas varētu būt grūtnieces, pacienti pēc orgānu transplantācijas, hipoglikēmijas lēkmju piemeklētie.

Eiropas Diabēta forums un Sirds veselības veicināšanas alianse rosina izveidot kompleksu diabēta ārstēšanu, lai novērstu daudzas komplikācijas, no kurām cieš arvien pieaugošais diabēta slimnieku skaits.