Desas, picas, hamburgeri…Pētījumā atklāts, kuru produktu regulāra ēšana veicina Alcheimera slimības attīstību 7:12, 14. februāris 2024
Jauns pētījums vēlreiz apstiprinājis to, ka pacienti, kuriem diagnosticēta Alcheimera slimība, regulāri esot iekļāvuši savā ikdienas ēdienkartē gaļu un intensīvi apstrādātus pārtikas produktus, tā vēstīja ārvalstu medijs “Euronews“.
Austrālijas Bonda universitātes pētnieki, izpētot 438 cilvēkus ēšanas paradumus, uzskata, ka ir atklājuši ciešu saikni starp šo bīstamo smadzeņu deģeneratīvo slimību un konkrētu pārtikas produktu patēriņu. 108 cilvēkiem, kuri piedalījās pētījumā, jau bijusi diagnosticēta Alcheimera slimība, bet vēl 330 dalībnieku bija tā saucamajā salīdzinošās kontroles grupā.
Pētnieki norādīja, ka tie pētījuma dalībnieki, kuriem diagnosticēta šī neiroloģiskā slimība, regulāri bija ēduši intensīvi apstrādātus pārtikas produktus, piemēram, gaļas pīrāgus, desas, šķiņķi, picas un hamburgerus. Viņu uzturā bijis arī mazāk augļu un dārzeņu, un arī vīna patēriņš bija salīdzinoši mazāks nekā kontroles grupā.
Pētījuma vadošajai autorei Taherai Ahmedai (Tahera Ahmed) ir personiska saistība ar šo pētījumu. Izrādās, ka viņas vecmāmiņa un tante arī sirgušas ar Alcheimera slimību, diemžēl, tolaik viņa to nav apzinājusies. “Mēs domājām, ka tā ir tikai vecuma izraisīta demence,” Ahmeda sacīja Bonda universitātes publicētajā paziņojumā. “Kad es sāku padziļināti pētīt Alcheimera slimību, es sapratu, ka manai vecmāmiņai bija visi šai slimībai raksturīgie simptomi,” viņa atzina.
Ahmeda cer, ka viņas pētījums mudinās jauniešus pievērsties veselīgākiem ēšanas paradumiem, tādējādi nosargājot arī savu smadzeņu veselīb . “Būtiski ir veicināt jauniešu izpratni par to, kādas priekšrocības salīdzinājumā ar regulāru neveselīgas vai pārstrādātas pārtikas patērēšanu sniedz dārzeņu un zaļumu, kā arī bioloģiski audzētu produktu un mājās gatavotu ēdienu lietošana uzturā,” viņa piebilda.
Jau iepriekš veiktos pētījumos ir tikusi konstatēta saikne starp uzturu, kurā ir daudz gaļas un gaļas produktu, un Alcheimera slimības attīstību. Vienā no pētījumiem, kas pagājušajā gadā publicēts žurnālā “Journal of Alzheimer’s Disease”, konstatēts, ka viens no lielākajiem demences attīstības riska faktoriem ir lielāks piesātināto tauku un gaļas, kā arī pārstrādātu un intensīvi apstrādātu pārtikas produktu patēriņš ikdienas uzturā.
Alcheimera slimība ir nāvējoša slimība, no kuras pilnībā izārstēties pašlaik nav iespējams. Tā ir visizplatītākā demences forma, un tiek uzskatīts, ka tā tiek diagnosticēta vairāk nekā 50% demences gadījumos.
Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas “Alzheimer Europe” datiem, 2018. gadā vairāk nekā 7,8 miljoni Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju bija spiesti sadzīvot ar kādu no demences paveidiem.